Traian Băsescu: Graţierea trebuia adoptată prin OUG. Infractorii specilaizaţi pot comite fraude deliberat

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri că nu modificarea Codului Penal, ci legea graţierii ar fi trebuit să fie adoptată prin OUG, afirmând că dacă este trimisă în Parlament, infractorii specializaţi pot comite fraude în mod deliberat, ştiind că vor fi graţiaţi.

4762 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Graţierea trebuia adoptată prin OUG. Infractorii specilaizaţi pot comite fraude deliberat

Traian Băsescu: Graţierea trebuia adoptată prin OUG. Infractorii specilaizaţi pot comite fraude deliberat (Imaginea: Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)

Traian Băsescu: Definiţa abuzului în serviciu - la CCR. Nu suntem de acord cu pragul de 200.000 lei

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri că definiţia abuzului în serviciu din actualul Cod Penal trebuie adusă la exigenţele CCR, afirmând că PMP nu este de acord cu limita de 200.000 de lei fixată prin OUG de Guvernul Grindeanu.

„În ceea ce priveste abuzul în serviciu, este clar că definiţia abuzului în serviciu din actualul Cod Penal trebuie adusă la exigenţele pe care le-a fixat CCR, adică abuzul în serviciu să fie definit de o încălcare voită a legii. Altfel rămânem într-o zonă a arbitrariului'', a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu.

Traian Băsescu a afirmat că PMP nu este de acord cu limita de 200.000 de lei fixată de Guvernul Grindeanu.

''Cu ce nu suntem de acord din definiţia pe care a dat-o Guvernul Grindeanu, cu fizarea acelei limite de 200.000 RON până la care abuzul în serviciu nu mai este penal sau nu ar mai fi penal. Nici nu ştiu ce vor să obţină cu această limită de 200.000 de RON'', a precizat el.

Abuzul în serviciu trebuie să meargă pe definiţia din Convenţia de luptă împotriva corupţiei de la New York, care a fost adoptată în legislaţia română în anul 2004, a mai susţinut liderul PMP.

''De asemenea, în Codul Penal trebuie să se ţină cont şi de recomandarea Comisiei de la Veneţia care atenţionează că în unele state definiţia abuzului în serviciu poate fi utilizată abuziv. Deci trebuie găsită o definiţie inteligentă, corectă şi care să reflecte o realitate în Codul Penal'', a adăugat Băsescu.

El a susţinut că a evitat să se angajeze în dezbaterea privind modificarea Codului Penal pentru că este în ''conflict de interese'', Ioana Băsescu fiind acuzată pentru instigare la abuz în serviciu.

''Opinia mea este că, aici aveţi şi explicaţia de ce am stat în expectativă în această dezbatere, pentru că sunt din incompatibilitate din punctul de vedere al fiicei mele (Ioana Băsescu-n.r.). Are o acuzaţie de instigare la abuz în serviciu. Chiar dacă eu o consider nedreaptă, sunt în incompatibilitate. Din acest motiv am refuzat să abordez subiectul'', a explicat Băsescu, solicitat să comenteze acest aspect.

El a adăugat că în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea ''ordonanţa aşa cum este nu o ajută cu nimic''.

Traian Băsescu: Graţierea trebuia adoptată prin OUG. Infractorii specilaizaţi pot comite fraude deliberat

''Dacă era ceva de adoptat prin OUG era graţierea şi nu modificarea Codului Penal pentru că trimisă în Parlament, graţierea va avea un proces destul de lung, de două trei luni'', a spus preşedintele PMP.

Traian Băsescu a afirmat că în acest interval de timp ''infractori specializaţi pot acţiona deliberat să comită fraude pentru că ştiu că la sfârşitul procesului parlamentar fapta va fi graţiată''.

Liderul PMP a reamintit că ''pe vremuri'' decretele de graţiere se dădeau într-o noapte şi se aflau a doua zi.

''Exact pentru a preveni utilizarea de către infractori specializaţi a articolelor din Codul Penal care urmau să fie graţiate în comiterea de infracţiuni despre care infractorii ştiau că nu pot fi pedepsiţi. Aici este o vulnerabilitate'', a susţinut Băsescu.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, redefinind abuzul în serviciu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici