Traian Băsescu la "După 20 de ani": Pentru Preşedinţie m-aş gândi la oameni gen Baconschi, Preda, Blaga, Liviu Negoiţă. Nu aş nominaliza-o pe Elena Udrea ca prim-ministru

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV. Vezi aici declaraţiile preşedintelui.

86 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu la "După 20 de ani": Pentru Preşedinţie m-aş gândi la oameni gen Baconschi, Preda, Blaga, Liviu Negoiţă. Nu aş nominaliza-o pe Elena Udrea ca prim-ministru

Traian Băsescu la "După 20 de ani": Pentru Preşedinţie m-aş gândi la oameni gen Baconschi, Preda, Blaga, Liviu Negoiţă. Nu aş nominaliza-o pe Elena Udrea ca prim-ministru (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

- "Angela Merkel a venit în România în interesul ambelor ţări. Germania, în mod evident, se îndreaptă către a fi României un partener în politica regională, lucru care ne bucură extraordinar."

- "Este o intrare puternică a Germaniei în asumarea de responsabilităţi politice, economice şi de stabilitate în regiunea Mării Negre.", a declarat preşedintele la Pro TV.

- "Nu aş nominaliza-o pe Elena Udrea ca prim-ministru. Funcţiile înalte implică experienţă de viaţă. Nu este suficient să fii inteligent, ambiţios, capabil de negociere, aşa cum este doamna Udrea. Dar de aici până la funcţia de prim-ministru sau preşedinte de partid e cale lungă."

- "Pentru Preşedinţie m-aş gândi la oameni gen Baconschi, Preda, Blaga, Liviu Negoiţă. S-ar putea ca românii să vrea alt tip de preşedinte."

- "Pe Blaga îl văd unul din politicienii foarte puternici ai PDL, care ar putea câştiga alegerile în partid, dar nu pe cele la Preşedinţie".

- "Pentru mine Oprea este un om reevaluat. Când am văzut reacţia lui la presiunea pe care a făcut-o Vanghelie şi Mircea Geoană să numească nişte oameni care erau cunoscuţi a fi parte a sistemului sau a avea legătură cu sistemul mafiot, generalul Oprea a venit şi a spus: «Eu nu merg mai departe, renunţ la mandat»."

- "Nu eu schimb premierul. Emil Boc nu are cum să fie premier până la sfârşitul mandatului meu, pentru că al meu se termină în 2014. Emi Boc are şanse foarte mari să guverneze şi după 2012."

- La întrebarea Cât credeţi că trebui să câştige un român ca să trăiască bine?, preşedintele a declarat: "Mi-e greu să spun cât trebuie să câştige ca să trăiască bine. Realitatea este că nu mai putem împrumuta bani ca să plătim salarii şi ajutoare sociale. Prioritatea fundamentală a ţării este să creeze condiţii pentru dezvoltare. Trebuie să trăim bine şi fiind mai responsabili. Eu nu spun că un om cu 400-500 lei pe lună poate să trăiască bine, dar atunci când a luat credite putea să se gândească"

- "Aş privatiza RA-APPS. Aici ne lovim de o problemă demagogică. Foarte mulţi vor spune: dar cei care n-au fost scoşi din casă şi nu mai au dreptul ... ce facem? Dacă stă acolo, să o cumpere, la preţul pieţei, dacă vrea să rămână acolo. Are prima opţiune. Ăsta-i preţul pieţei, cumpăr-o, nene (...) n-o cumperi, te evacuez şi o vând, oricum o vând la licitaţie.

- "Avem de privatizat societăţi de stat, dar privatizări pe bursă. Aş începe cu compania de transport marfă la calea ferată, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, RAPPS. Avem de consolidat Bursa şi sunt un adept al vânzării de companii sau a părţi din companii. Pot intra în buget 6-7 miliarde din aceste acţiuni, dar mă gândesc la prudenţă. În loc să ducem banii la investiţii, îi vom duce în cheltuieli sociale şi în salarii. "

- "Cred că se vor relansa investiţiile în infrastructură. Trebuie să revenim la continuarea reformei statului. Mişcarea de la Ministerul de Finanţe mi-a atras atenţia asupra unui lucru. Ce caută Garda Financiară la Ministerul de Finanţe când ea are sarcina să urmărească acte criminale? Ar trebui să treacă la Ministerul de Interne. De ce nu dăm la executorii judecătoreşti recuperarea creanţelor? Vă asigur că va fi mult mai eficient şi nu prea am auzit de corupţie la executorii judecătoreşti".

- "Fiecare Guvern care a venit a vrut să deschidă nişte proiecte. Avem 46.000 de proiecte începute, care ar necesita 40 de miliarde de euro ca să fie închise."

- "Ţinta pentru anul viitor sunt 4 tronsoane de autostradă începute, circa 200 de km care ar trebui să înceapă la anul pe fonduri europene".

- "La unele ministere s-au atras bani, la altele nu. La ministerul Transporturilor nu, de aceea nu mai este domnul Berceanu ministru. Este clar că utilizarea fondurilor europene este cheia succesului anului 2011."

- La întrebarea Cum vom crea locuri de muncă?, preşedintele a declarat: "În primul rând România trebuie să încheie cu succes acordul cu FMI şi asta înseamnă stabilizarea economică. Reducerea de personal trebuie să continue pentru că nu mai putem plăti pe salarii 43 de miliarde, ci doar 39. Sper că Guvernul să menţină viteza de reducere a personalului. Nu vreau să trecem pe ideea că terminarea acordului înseamnă întoarcerea la dezmăţul bugetar".

- "Problema mea este ţara, iar ţara trebuie stabilizată. Trebuie să continuăm procesul de consolidare fiscală a economiei. Unde mai facem spaţiu pentru investiţii dacă noi tot ce împrumutăm, o facem ca să plătim? Această practică o avem de 20 de ani. Eu înţeleg că românii nu au bani suficienţi, dar trebuie să ajutăm şi dezvoltarea României."

- "Eu sunt un susţinător fără rezerve al unui nou acord, dar de precauţie, cu o linie de credit la dispoziţie. Va trebui să facem o analiză, dar este vorba de o sumă care să ne asigure plata pensiilor şi a salariilor în cazul în care economia scade. TVA nu are cum să crească. Sunt în discuţii cu specialişti pe tema reducerii cotei unice, dar nu mi se pare o soluţie. Reducerea cotei unice înseamnă un deficit în buget."

- "Voi încerca să ţin un echilibru între interesul cetăţenilor de a avea credite şi a avea un sistem bancar sănătos. Ordonanţa, după părerea mea a fost corectă".

- "Băncile au uitat şi apelurile Guvernatorului BNR şi apelurile mele din perioada în care dădeau credite cu buletinul. Acum constată cu multe credite au devenit neperformante. Nu este permis să împingă nesăbuinţa lor în spinarea celor care iau credite. Vor trebui să îşi revizuiasă politica de credite"

- Preşedintele a declarat că protestul de la Ministerul de Finanţe a creat o imagine proastă într-o instituţie extrem de importantă şi a mai ieşit la suprafaţă o bubă clientelară cu stimulentele.

"În Ministerul de Finanţe salariile standard sunt foarte aproape de cele ale Preşedinţiei".

"Acest sistem, care trebuie închis, este şi la Ministerul Muncii, Garda Financiară şi la Casa de Sănătate".

"Aceste stimulente ocolesc bugetul de stat. Cum este posibil ca instituţii ale statului să fie plătite cu resurse din afara bugetului? Boc încearcă să rezolve aceste probleme"

"Oamenii aceia nu au dreptul să se revolte"

"Miniştrii de Finanţe sunt responsabili pentru aceste probleme. Remeş şi Vlădescu au cerut să se renunţe la stimulente. Capii Finanţelor au refuzat. La şedinţa de buget Pogea a ascuns aceste probleme."

"Eu am aflat cu vreo două luni înainte şi l-am avertizat pe ministru să introducă criteriul de performanţă. N-a făcut-o."

- "Anticipez mişcări şi mai consistente în perioada următoare. Obligaţia mea şi a Guvernului este să reformăm statul"

- "Eu spun de reforma administraţiei de când am câştigat primul mandat, dar preşedintele nu are altă pârghie decât mesajul"

- "Tandemul care s-a format între Guvern şi opoziţie a făcut imposibilă reforma statului."

- "Presa s-a constituit într-un suporter al nereformării statului"

- "Nici eu, nici Guvernul, nu avem dreptul să suspendăm reforma doar pentru că nu avem susţinere"

- "Am trimis Legea Pensiilor înapoi pentru un articol"

- "Nu cred că o lege a salarizării va putea trece prin Parlament şi atunci probabil vom asista la o nouă asumare a răspunderii Guvernului".

- "N-am niciun motiv să cer demisia premierului. Premierul a crezut că în ceea ce i s-a propus sunt şi stimulentele"

- "Obligaţia mea a fost să anunţ că salariile vor fi reduse. Problema nu este de curaj. În acel moment soluţia Fondului era creşterea cotei unice la 20% şi reducerea salariilor cu 20%, lucru pe care l-am refuzat. Eu am susţinut ideea că o creştere a cotei unice la 20% turna nisip în acea parte a economiei care mai mergea. Cred că a fost cea mai bună soluţie economică. Dacă am fi crescut cota unică nu am fi asistat astăzi la relansarea industriei".

- "Eu sunt optimist pentru 2011 dacă reuşim să avem promulgate în timp util Legea Pensiilor şi Legea Salarizării"

- "Avem o medie de creştere a industriei de 5% în fiecare lună. Ce nu se mişcă sunt construcţiile. Nu se mai poate crea acel moment de explozie a imobiliarelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici