Tratatul privind asistenţa în materie penală cu Brazilia, adoptat de Camera Deputaţilor. Liviu Dragnea, ŢINTA ironiilor

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul pentru ratificarea Tratatului România-Brazilia privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, USR afirmând că votarea acestuia îi va face „un bine” şi lui Liviu Dragnea, care "îşi va putea proba sau nu" nevinovăţia în faţa autorităţilor braziliene.

3300 afișări
Imaginea articolului Tratatul privind asistenţa în materie penală cu Brazilia, adoptat de Camera Deputaţilor. Liviu Dragnea, ŢINTA ironiilor

Tratatul privind asistenţa în materie penală cu Brazilia, adoptat de Camera Deputaţilor. Liviu Dragnea, ŢINTA ironiilor

„USR va vota pentru această lege, chiar dacă ea va afecta tranzacţiile de portocale dinspre România spre Brazilia. În Brazilia termenul de portocală desemnează interpuşii în infracţiunea de spălare de bani. (...) Acest tratat vine în completarea tratatului de extrădare semnat în 2003 şi ratificat de România în 2004. Moment de la care s-a schimbat cumva şi opţiunea turistică a multora dintre români, unii foşti parlamentari. Brazilia a fost ocolită şi au fost preferate, în ultimul timp, ţări precum Costa Rica, Serbia, Madagascar. Este un proiect aşteptat, foarte bun, partea proastă este că iniţiativa a aparţinut părţii brazilien, a durat nouă ani, (...) până când România a hotărât să semneze acest tratat. Abia guvernul Cioloş a făcut acest pas, după care a mai trecut un an de zile, când cu două săptămâni înainte de a demisiona domnul Grindeanu a dispus să se semneze acest tratat de ratificare”, a declarat deputatul USR Ion Stelian.

Ion Stelian a afirmat că semnarea acestui tratat face „un bine” chiar şi „celui mai iubit fiu al poporului, preşedintele Camerei Deputaţilor”, pentru că îi va facilita acestuia posibilitatea să îşi dovedească sau nu nevinovăţia în faţa organelor braziliene.

Şi Grupul PNL a anunţat că va vota în favoarea proiectului de ratrificare a tratatului cu Brazilia.

Marton Arpad a luat cuvântul în plen şi a criticat abordarea USR.

„Colegul de la USR a avut un discurs politic de parcă am fi în faţa unei revoluţii în materie penală (...) datorită guvernului Cioloş. Această lege este una de ratificare a unui tratat (...) aidoma altor zeci de tratate pe care le avem cu alte ţări. Nimic ieşit din comun. Evident, o vom vota”, a spus deputatul UDMR Marton Arpad.

Tratatul prevede notificarea actelor de procedură, pentru comunicarea citaţiilor fiind prevăzută transmiterea acestora cu cel puţin 40 de zile înainte de data stabilită pentru înfăţişare; localizarea sau identificarea persoanelor şi a obiectelor; efectuarea de comisii rogatorii, inclusiv audierea prin videoconferinţă, transferul temporar al persoanelor deţinute; executarea cererilor de percheziţie, sechestru şi confiscare; transmiterea de documente, materiale de probă şi obiecte; restituirea bunurilor; transmiterea spontană de informaţii; suportarea cheltuielilor decurgând din executarea unei cereri de asistenţă, funcţie de obiectul acesteia, potrivit proiectului de lege.

Comunicarea între autorităţile judiciare române şi cele braziliene se va realiza prin intermediul Ministerelor de Justiţie ale celor două ţări, fără a fi exclusă comunicarea pe canale diplomatice.

Proiectul de Lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Federativă a Braziliei privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, semnat la Brazilia, la 13 iunie 2017, a fost votat cu 264 de voturi "pentru".

Senatul este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici