Tudor Postelnicu, fostul şef al Securităţii lui Nicolae Ceauşescu, a murit la vârsta de 86 de ani

Fostul şef al Securităţii în timpul regimului comunist Tudor Postelnicu şi ministru de Interne în decembrie 1989, a murit, sâmbătă, la vârsta de 86 de ani, decesul fiind confirmat de soţia sa, potrivit Digi 24.

3434 afișări
Imaginea articolului Tudor Postelnicu, fostul şef al Securităţii lui Nicolae Ceauşescu, a murit la vârsta de 86 de ani

Tudor Postelnicu, fostul şef al Securităţii lui Nicolae Ceauşescu, a murit

Tudor Postelnicu a fost internat mai multe săptămâni la Spitalul Militar, soţia sa fiind cea care a confirmat decesul în cursul zilei de sâmbătă.

Tudor Postelnicu a fost şeful Securităţi, între 1978 – 1987, fără să deţină un grad militar de general. Numele său este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care şi Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin, Gheorghe Ursu.

Acesta a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului din anul 1977 şi a fost numit apoi şeful Departamentului Securităţii Statului.

Postelnicu devine ministru de Interne în 1987 şi membru al Comitetului Central al PCR, funcţii pe care le păstrază până la Revoluţia din decembrie 1989, în urma căreia este arestat de revoluţionari.

A fost judecat de Tribunalul Militar, în februarie 1990, în "procesul celor patru", alături de Emil Bobu, Manea Mănescu şi Ion Dincă.

În urma procesului Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, confiscarea averii şi privarea de unele drepturi civile. Face recurs, iar instanţa decide să îi schimbe încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, fiind condamnat la 14 ani de închisoare, din care a executat şapte.

În timpul uneia din şedinţele publice ale procesului, încerând să îşi justifice faptele, Postelnicu a declarat: ”Am fost un dobitoc!”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici