Tudorel Toader: CSM dă avize consultative doar pentru legile justiţiei. Să ne cunoaştem competenţele

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, vineri, pe Facebook, că e bine ca fiecare "să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele", precizând că justiţia se realizează în sala de judecată, iar CSM dă avize consultative doar pentru legile justiţiei.

2168 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader: CSM dă avize consultative doar pentru legile justiţiei. Să ne cunoaştem competenţele

Tudorel Toader: CSM dă avize consultative doar pentru legile justiţiei. Să ne cunoaştem competenţele

"Recapitulând: Justiţia se realizează în sala de judecată; Legile se fac în Parlament; CSM dă avize consultative doar pentru legile justiţiei ! În rest - să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele", a scris, vineri, pe Facebook, Tudorel Toader.

Secţia pentru procurori a CSM a catalogat drept "afirmaţii grave la adresa justiţiei" declaraţiile din spaţiul public după condamnarea lui Liviu Dragnea, prin care s-a conturat imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor judecători care îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică.

"Secţia pentru judecători apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi, respectiv, a unor judecători care îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor, conduită apreciată ca fiind abuzivă din perspectiva interpretării deciziilor instanţei de contencios constituţional sau a modului de adoptare a unei decizii penale, reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România", se arată într-un comunicat de presă al Secţia pentru procurori a CSM, remis MEDIAFAX.

Procurorii din CSM cer "o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare".

Şi magistraţii instanţei supreme au reacţionat, vineri, după criticile referitoare la condamnarea lui Liviu Dragnea şi au precizat că Executivul nu are „căderea” să aprecieze dacă o decizie judecătorească va fi sau nu menţinută la apel sau că soluţia reprezintă un răspuns la presiunea străzii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici