Toader îi răspunde lui Timmermans: Nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete. Această ingerinţă nu este permisă/ Despre MCV: La nivel european, numiri similare sunt politice

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ca răspuns la declaraţiile făcute de prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, că nimeni, indiferent de natura internă sau externă, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, precizând că o asemenea ingerinţă este nepermisă.

1189 afișări
Imaginea articolului Toader îi răspunde lui Timmermans: Nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete. Această ingerinţă nu este permisă/ Despre MCV: La nivel european, numiri similare sunt politice

Tudorel Toader îi răspunde lui Timmermans: Nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete. Această ingerinţă nu este permisă

„În România, CSM este garantul independenţei justiţiei atât faţă de factori interni cât şi faţă de factorii externi. Îmi exprim convingerea faptului că CSM îşi îndeplineşte această obligaţie constituţională. Nici factorul politic şi nici alţi factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluţionare a respectivei anchete. În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerinţă nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiţiei, dar personal îmi exprim convingerea că recomandarea este egal valabilă şi pentru emitenţii ei. Guvernul României respectă acest principiu, nu a interferat şi nu interferează cu activitatea de urmărire penală după cum nu a interferat şi nu interferează cu activitatea instanţelor de judecată", a menţionat Tudorel Toader, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a declarat că îngrijorările exprimate de oficialii europeni au un puternic potenţial electoral.

„De data recentă ca şi dumneavoastră, văd şi eu cum oficiali europeni îşi exprimă îngrijorări, dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv însă cu un puternic potenţial electoral. Ca ministru al Justiţiei, formulez o simplă şi respectuoasă solicitare pe care în plan naţional am repetat-o de foarte multe ori şi m-aţi auzit şi anume să ne cunoaştem, să ne respectăm competenţele fie ele şi partajate, să ne respectăm demnitatea şi specificul naţional", a mai spus Toader.

Reacţia lui Toader vne după ce Frans Timmermans, prim- vicepreşedintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni. „Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie", a declarat prim-vicepreşedintele CE.

Despre MCV

Ministrul Justiţiei a sugerat un dublu standard referitor la procedura numirii în funcţii a procurorilor de rang înalt, precizând că raportul MCV prevede pentru România ca factorul politic să nu intervină în această procedură, în timp ce la nivel european, numiri similare sunt eminamente politice.

Tudorel Toader a reaminti că la Ministerul Justiţiei este un proces de selecţie a candidaţilor pentru ocuparea diferitelor funcţii de procurori de rang înalt, precizând că sunt, în cadrul acestei proceduri, criterii prevăzute în lege, criterii transparente.

„Considerăm necesară respectarea procedurilor existente şi în egală măsură şi la nivel european, adică sintetizând, într-o formulă mai accesibilă, nu schimbi regulile în timpul desfăşurării unei proceduri legale sau alta. Raportul MCV se prevede de asemenea că factorul politic să nu intervină în procesul de numire a procurorilor de rang înalt. În România, ştim foarte bine, că procedura transparentă pe care mâine veţi avea ocazia să o vedeţi într-o altă etapă, prevede că interviul de selecţie se desfăşoară la ministerul Justiţiei, ministerul Justiţiei face o propunere motivată pe care o înaintează Secţiei pentru procurori de la CSM, Secţia pentru procurori procedează la un interviu, emite un aviz consultativ, iar preşedintele Republicii emite un decret de numire. Noi primim aceste recomandări, timp în care la nivel european, numiri similare sunt eminamente politice", a declarat Tudorel Toader, într-o declaraţie la Ministerul Justiţiei.

Ministrul a mai spus că a participat zilele trecute la ultima rundă de discuţii tehnice la sediul Comisiei Europene, cu experţi de la Ministerul Justiţiei, experţi ai Comisiei Europene, dar a precizat că nu s-a dus să ceară aprobare pe vreun act normativ.

„Nu ne-am dus să cerem aprobare, nu ne-am dus să cerem avizarea proiectelor de acte normative pentru că circuitul şi procesul de legiferare nu are ca etapă prealabilă şi avizarea de la Comisie. Ne-am dus pentru a purta un dialog (...) Am în vedere Directiva privind confiscarea extinsă, Directiva privind protecţia victimelor infracţiunilor, Directiva privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie, acte normative care în termen scurt vor fi transpuse în planul legislaţiei naţionale. În rest, aspectele de oportunitate a unei reglementări sau alta sunt de competenţa exclusivă a legiuitorului ordinar sau delegat, iar aspectele de constituţionalitate nu mai sunt de apreciere, sunt obligaţii, izvorâte din Constituţie, transpuse prin considerentele deciziilor de admitere emise de către Curtea Constituţională", a mai spus Toader.

Reacţia ministrului vine după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, s-a declarat întristat de situaţia curentă din România, precizând că, datorită MCV-ului se înregistraseră în ultimii ani succese importante inclusiv în combaterea corupţiei la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres. „Sistemul judiciar din România de-a lungul anilor a devenit tot mai eficient în această privinţă şi până la urmă cei vinovaţi au fost traşi la răspundere, închişi. Dar acum e un regres şi trebuie să ne asigurăm că asta nu se concretizează în dispoziţii legislative care să creeze impunitate. La fel în Bulgaria sunt foarte mult de făcut, dar totuşi s-au realizat multe", a declarat Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că probleme precum statul de drept sau separarea puterilor în stat trebuiau rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană, declarându-se îngrijorat că România şi Bulgaria au aderat în 2007, însă nu şi-au soluţionat nici acum problemele care trebuie rezolvate înainte de aderare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici