Tudose despre omisiunea a două autostrăzi de pe lista de investiţii în 2021: Lista lui Pristanda cu 44 de steaguri

  • Mihai Tudose, fost premier, scrie că planurile de infrastructură ale Guvernului Orban pentru anul 2021 sunt în mare parte realizate, executivul limitând numărul lor la cele „realizabile”.
  • El face legătura şi cu lipsa din listă a două mari autostrăzi, Iaşi - Târgu Mureş şi Bacău - Ploieşti, „o neglijenţă gravă”, semnalată chiar de premierul Orban.
  • Lista de investiţii prioritare pentru 2021 a Guvernului Orban este comparată de Tudose cu cele 44 de steaguri numărate de Ghiţă Pristanda: Două la primărie, două la prefectură...
381 afișări
Imaginea articolului Tudose despre omisiunea a două autostrăzi de pe lista de investiţii în 2021: Lista lui Pristanda cu 44 de steaguri

Tudose despre omisiunea a două autostrăzi de pe lista de investiţii în 2021: Lista lui Pristanda cu 44 de steaguri

Din cele 160 de proiecte din lista iniţială, 47 au deja stadiul fizic de realizare de 100%. „Deci aici tăierea panglicii este sigură”, menţionează Tudose, într-o postare pe Facebook.

În alte zeci de alte cazuri, lucrările sunt gata în proporţie de 96-99%, iar şi aici, consideră Tudose, „cu un efort minim, se va tăia şi aici panglica. „Asta da ambiţie!”, critică europarlamentarul, fost premier PSD. 

Tudose face o paralelă între lista de investiţii în infrastructură a Guvernului Orban şi cele 44 de steaguri numărate intenţionat greşit de Ghiţă Pristanda pentru a „umfla” lista.

El aminteşte de omiterea de către Secretariatul General al Guvernului, a autostrăzilor  Iaşi - Târgu Mureş şi Bacău - Ploieşti din lista investiţiilor guvernamentale declarate prioritare pentru 2021, semnalată chiar de premierul Orban la începutul şedinţei de Guvern.

„O neglijenţă gravă, dacă avem în vedere că, din noiembrie 2018, există lege pentru Autostrada Unirii. Se fac, aşadar, în curând doi ani de când realizarea legăturii de 318 km dintre Iaşi şi Târgu Mureş este obligaţie legală!

În urma intervenţiei premierului Orban, cele două vise rutiere ale românilor şi-au găsit, în cele din urmă, locul în lista atât de generoasă. Un exemplu de generozitate e autostrada Piteşti – Sibiu, care a ajuns să coste dublu faţă de estimarea din Master Planul General de Transport, prezentat în  octombrie 2016 de guvernul aşa-zis tehnocrat.

Nu intru în detalii, pentru că lista pusă acum în dezbatere publică e întocmită de Ministerul Finanţelor, deci garantată de dl Cîţu. Aşa că putem considera că scăpăm ieftin cu o dublare de preţ.

Dar ce priorităţi în infrastructură are guvernul actual pentru 2021? Din cele 160 de proiecte din lista iniţială, 47 au deja stadiul fizic de realizare de 100%. Deci aici tăierea panglicii este sigură. În zeci de alte cazuri, lucrările sunt gata în proporţie de 96-99%. Cu un efort minim, se va tăia şi aici panglica. Asta da ambiţie!

Am remarcat şi preocuparea pentru distribuţia teritorială a proiectelor, graţie unei medii de aproximativ patru obiective pe judeţ. Să fie toată lumea mulţumită. Brăila se încadrează în medie, cu podul peste Dunăre, drumul expres Brăila - Galaţi, îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre şi un pasaj denivelat pe DN21.

Dar cât ne costă lista-minune? În total, 216 miliarde de lei, din care mai trebuie finanţată suma de 146 miliarde, restul fiind deja investiţi. Asta înseamnă că România trebuie să facă rost de 30,2 miliarde de euro, la cursul actual. E o primă şi teribilă condiţie pentru ca aceste mari şi mult-dorite lucrări publice să devină realizabile. Iar din acel punct până la realitate, ar mai fi mulţi, mulţi alţi paşi.

Uitându-mă la frumuseţea  asta de listă, mi-am amintit de cele 44 de steaguri numărate de Ghiţă Pristanda şi care erau, de fapt, 11. Apropo, pristanda e un dans popular în care se bate pasul pe loc...”, a scris Tudose pe Facebook. 

Conform presei, premierul Ludovic Orban l-a certat în debutul şedinţei pe guvern din 7 august pe secretarul general al instituţiei, Antonel Tănase, pentru că a postat lista investiţiilor pe site-ul guvernului fără să i-o prezinte înainte. Premierul a anunţat că Autostrada Unirii (A8) şi Autostrada 7 (Bacău – Ploieşti) vor fi introduse în lista investiţiilor prioritare pentru 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici