Turcan: PSD-ALDE desfiinţează Comisia Iordache pentru a da OUG pe Codul penal, amnistie şi graţiere

Prim-vicepreşedinte PNL Raluca Turcan a declarat că PSD-ALDE desfiinţează Comisia Iordache pentru a putea da OUG pe Codul penal, pe amnistie şi graţiere. În acest sens, Turcan cere respectarea solicitarării PNL de a beneficia de expertiza oficialilor europeni şi să nu emită o OUG pe justiţie.

502 afișări
Imaginea articolului Turcan: PSD-ALDE desfiinţează Comisia Iordache pentru a da OUG pe Codul penal, amnistie şi graţiere

Turcan: PSD-ALDE desfiinţează Comisia Iordache pentru a da OUG pe Codul penal, amnistie şi graţiere

„Reprezentanţii PSD-ALDE au declanşat demersurile pentru desfiinţarea Comisiei parlamentare speciale, condusă de Florin Iordache, însă nu fac acest lucru pentru a se conforma solicitărilor repetate ale autorităţilor europene referitoare la domeniul justiţiei şi la cel al legislaţiei penale. PSD şi ALDE pregătesc terenul juridic pentru emiterea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal, respectiv pentru adoptarea Amnistiţiei şi Graţierii” a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ea a precizat că emiterea unei OUG pe justiţie ar pune „ între paranteze Parlamentul ca unică autoritate legiuitoare”.

„Existenţa acestei Comisiei speciale condusă de Florin Iordache este un impediment constituţional cert, întrucât obiectul său de activitate se suprapune cu intenţiile Guvernului de a reglementa prin Ordonanţă de Urgenţă. Or, justificarea emiterii unei OUG, punând între paranteze Parlamentul ca unică autoritate legiuitoare, se doreşte a fi securizată prin desfiinţarea forului a cărui existenţă ar scurtcircuita argumentaţia necesară adoptării unei astfel ordonanţe”, a precizat Turcan.

De altfel, liderul deputaţilor PNL a subliniat că, în ciuda „acestui tertip”, PSD-ALDE nu va reuşi să înlăture în totalitate argumentele de neconstituţionalitate referitoare la o astfel de Ordonanţă de Urgenţă.

„Jurisprudenţa CCR în privinţa posibilităţii Guvernului de a legifera prin instrumente excepţionale, cum este cazul angajării răspunderii (similar cu cel al emiterii unei Ordonanţe de Urgenţă) evidenţiază faptul că Executivul nu se poate substitui Parlamentului, mai ales atunci când în procedura parlamentară se află soluţii legislative identice cu cele pe care Guvernul ar dori să le legifereze. Chiar şi prin acest tertip, PSD-ALDE nu va reuşi să înlăture în totalitate argumentele de neconstituţionalitate referitoare la o astfel de Ordonanţă de Urgenţă.”, a adăugat Turcan.

Raluca Turcan cere să fie respectată solicitarea PNL de a beneficia de expertiza oficialilor europeni şi să nu emită o OUG pe justiţie.

„Calea corectă şi firească pe care PNL a solicitat-o în repetate rânduri este respectarea întocmai a recomandărilor Comisiei Europene, prin raportul MCV, fundamentate pe rapoartele Comisiei de la Veneţia, unde Partidul Naţional Liberal a dus modificările Legilor Justiţiei, ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală. În acest sens, Parlamentul trebuie să accepte solicitarea PNL de a beneficia de asistenţa experţilor Comisiei Europene şi ai Comisiei de la Veneţia şi în niciun caz modificarea acestor legi prin Ordonanţă de Urgenţă, adică în sfidarea forurilor europene în care România este parte.”, a conchis Raluca Turcan.

Premierul Viorica Dăncilă a discutat împreună cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu liderii USR, pe tema Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că s-a discutat, în şedinţa PSD, oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codurilor penale pentru ca articolele declarate constituţionale să intre în vigoare, urmând ca articolele neconstituţionale să revină în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici