Ucraina s-a angajat să oprească lucrările la Canalul Bâstroe

Autorităţile ucrainene s-au angajat să oprească lucrările la Canalul Bâstroe, a anunţat, marţi, secretarul general al Convenţiei Espoo, Wiek Schrage.

2642 afișări
Imaginea articolului Ucraina s-a angajat să oprească lucrările la Canalul Bâstroe

Ucraina s-a angajat să oprească lucrările la Canalul Bâstroe (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem convinşi că Ucraina va respecta decizia ce va fi luată mâine dimineaţă. Ucraina a făcut deja o declaraţie prin care guvernul acestei ţări anunţă că intenţionează să îşi reconsidere poziţia referitoare la Canal. Practic, se vor opri din lucrări şi vor fi luate în considerare amendamentele şi recomandările din decizia comună ce va fi adoptată mâine dimineaţă", a declarat, marţi seară,Wiek Schrage, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, consilierul ministrului ucrainean al Mediului, Iryna Makarenko, a declarat că Ucraina a transmis, sub semnătura vicepremierului, o scrisoare oficială către delegaţii la întâlnirea Convenţiei Espoo de la Bucureşti în care îşi exprimă poziţia cu privire la problema Bâstroe.

Precizând că nu are mandat să dea foarte multe detalii, Iryna Makarenko a spus că, în opinia sa, s-a ajuns la un compromis, partea ucraineană luându-şi angajamentul să nu înceapă lucrările la faza a doua a Canalului până ce nu vor fi îndeplinite obligaţiile rezultând din Convenţia Espoo.

"Ucraina îşi ia angajamentul să nu înceapă lucrările la faza a doua până ce nu sunt îndeplinite obligaţiile din Convenţia Espoo", a adăugat consilierul ministrului ucrainean al Mediului.

Potrivit documentului oficial transmis de vicepremierul ucrainean Hryhoriy Nemyrya, Ucraina se declară deschisă pentru un dialog activ cu Secretariatul Convenţiei Espoo şi îşi ia angajamentul de a începe consultări cu părţile ce pot fi afectate de construirea Canalului Bâstroe.

"Partea ucraineană este pregătită să semneze acorduri bilaterale cu partea română", se precizează în documentul citat.

În plus, vicepremierul ucrainean susţine că ţara sa este gata să găzduiască un expert independent din partea Secretariatului Convenţiei, pentru a analiza legislaţia de mediu din Ucraina şi "foloseşte această şansă pentru a invita reprezentanţii Secretariatului Convenţiei Espoo într-o vizită la şantierul Canalului Bâstroe".

Ministrul român al Mediului, Korodi Attila, s-a declarat încrezător în faptul că Ucraina va respecta promisiunea de a ţine cont întru totul de decizia ce va fi luată miercuri dimineaţă în privinţa Canalului Bâstroe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici