UDMR: Nu putem lăsa ca protestele să degenereze în acţiuni îndreptate împotriva comunităţii maghiare

Reprezentanţii UDMR "condamnă cu fermitate actele de vandalism" de la Cluj-Napoca, unde pe statuia lui Matei Corvin a fost scris un mesaj obscen la adresa Uniunii, spunând că nu pot lăsa ca protestele "să degenereze în acţiuni îndreptate împotriva comunităţii maghiare".

812 afișări
Imaginea articolului UDMR: Nu putem lăsa ca protestele să degenereze în acţiuni îndreptate împotriva comunităţii maghiare

UDMR: Nu putem lăsa ca protestele să degenereze în acţiuni îndreptate împotriva comunităţii maghiare (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un comunicat transmis miercuri dimineaţă, reprezentanţii UDMR "condamnă cu fermitate actele de vandalism de marţi seară, arătând că protestele spontane sunt legitime, iar critica faţă de clasa politică îşi are locul în societate, dar este inacceptabil ca unii, folosindu-se de demonstraţii paşnice, să umilească o comunitate întreagă.

"UDMR condamnă cu fermitate actele de vandalism de marţi seară care au vizat statuia lui Matia Corvin, simbol al maghiarilor din Transilvania, al tuturor clujenilor. Protestele spontane sunt legitime. Critica faţă de clasa politică de asemenea îşi are locul în societatea noastră. Dar nu există nicio scuză atunci când indivizi iresponsabili vandalizează o statuie, un monument istoric atât de important pentru noi toţi. Este inacceptabil ca unii, folosindu-se de demonstraţii paşnice, să umilească o comunitate întreagă", se arată în documentul citat.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, în comunicat, că a vorbit cu ministrul de Interne, Traian Igaş, căruia i-a cerut "să acţioneze cu fermitate împotriva huliganilor, iar făptaşii să fie pedepsiţi".

"Aş dori, de asemenea, să subliniez faptul că un protest paşnic, civilizat, este admis într-o societate normală, dar nu putem lăsa ca aceste proteste să degenereze în acţiuni îndreptate împotriva comunităţii maghiare", a precizat Kelemen.

O inscripţie obscenă la adresa UDMR a fost scrisă, marţi seară, cu spay cu vopsea neagră, pe soclul statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, anchetatorii stabilind că autorii sunt patru tineri care au fost amendaţi cu câte 200 de lei.

Potrivit unor surse din mediul fotbalistic, cei patru tineri, printre care şi o fată, sunt membri ai galeriei de suporteri ai echipei de fotbal "U" Cluj.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila, a declarat, miercuri seară, că inscripţia obscenă de pe statuia lui Matei Corvin a fost ştearsă în cursul nopţii de către angajaţii unei firme de salubritate.

Marţi seară, aproximativ 700 de persoane au protestat la Cluj-Napoca, mărşăluind prin centrul municipiului. Participanţii la marş au scandat "Nu vrem să fim o naţie de sclavi", "Unitate naţională", "Nu staţi pe balcoane, că muriţi de foame", "Pleacă, Băsescu, pleacă şi lasă-ne", "Moarte trădătorilor", "Regele Mihai" şi "PDL şi USL fură prin rotaţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici