UDMR propune un set de legi menite să vină în sprijinul familiilor

UDMR a depus la Camera Deputaţilor un pachet legislativ care propune introducerea tichetelor trusou pentru nou-născuţi, sprijin pentru achiziţionarea unui autovehicul, zile libere pentru unul dintre părinţi, în cazul îmbolnăvirii copilului şi concediul pentru îngrijirea nepotului sau nepoatei.

3186 afișări
Imaginea articolului UDMR propune un set de legi menite să vină în sprijinul familiilor

UDMR propune un set de legi menite să vină în sprijinul familiilor

Propunerile legislative au fost elaborate de către deputatul UDMR Csép Éva Andrea, secretar al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, informează reprezentanţii Uniunii, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Prin urmare, UDMR propune:

Introducerea tichetelor trusou pentru nou-născuţi şi tichetele junior

Conform legii adoptate recent, elaborate de UDMR, angajaţii au dreptul, în prezent, la patru tipuri de tichete: tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele culturale. Iniţiativa nou-înregistrată ar extinde aceste beneficii, introducând două tipuri noi de tichete: tichetele trusou pentru nou-născuţi şi tichetele junior.

„Familiile ar beneficia, o singură dată la naşterea fiecărui copil, de trusoul pentru nou-născuţi, în valoare de cel mult 1.500 de lei. Sprijinul va putea fi folosit exclusiv pentru achiziţionarea produselor de îngrijire primară şi îmbrăcăminte pentru nou-născuţi”, arată UDMR în comunicatul de presă.

Tichetele junior nu pot depăşi suma de 250 de lei lunar, sau suma de 700 de lei ocazional, şi vor putea fi folosite de către părinţi pentru achitarea serviciilor educaţionale destinate copiilor, a taberelor şcolare, sau pentru achiziţionarea manualelor.

Ajutarea familiilor mari în achiziţionarea unui autovehicul

Proiectul de lege prevede un sprijin din partea statului, de cel mult 35.000 de lei, pentru acele familii mari, care ar cumpăra o maşină de familie cu cel puţin 7 locuri. Dacă iniţiativa legislativă a UDMR va fi adoptată, programul va începe la data de 1 iulie 2020 şi va fi disponibil pentru familiile cu cel puţin 3 copii.

Zile libere pentru unul dintre părinţi, în cazul îmbolnăvirii copilului

Conform sursei menţionate, proiectul de lege elaborat de UDMR oferă posibilitatea unuia dintre părinţi să solicite angajatorului cel mult 5 zile libere pe an, în cazul în care este nevoie să-şi ducă copilul la consultaţii medicale. În prezent legea prevede o singură zi liberă pentru asemenea situaţii.

Încurajarea introducerii concediului pentru îngrijirea nepotului sau a nepoatei

Modificarea legislativă iniţiată de UDMR ar oferi unuia dintre bunici posibilitatea de a beneficia de concediul pentru creşterea nepotului sau a nepoatei, dacă acesta nu este pensionar, şi în cazul în care părintele revine la locul de muncă înainte de trecerea celor doi ani de concediu pentru creşterea copilului, potrivit sursei citate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici