UDMR susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare

UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru că astfel s-ar face economii la buget şi ar fi o prezenţă mai mare la vot, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

556 afișări
Imaginea articolului UDMR susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare

UDMR susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Am atins acest subiect şi într-o şedinţă a Coaliţiei şi noi am spus că, din punctul nostru de vedere, este o soluţie bună. Chiar noi, mai demult, am propus acest lucru, chiar în 2008, şi unii au susţinut, alţii nu au susţinut. Acum nu vreau să spun cine a susţinut şi cine nu", a declarat liderul UDMR.

El consideră că există mai multe motive pentru care organizarea alegerilor locale împreună cu cele parlamentare ar fi binevenită.

"Este o chestiune economică, financiară. Faci o singură campanie şi, din acest punct de vedere, pentru toată lumea este foarte limpede că, în astfel de situaţii, de criză financiară şi economică, o singură campanie electorală înseamnă o economisire, atât în ceea ce priveşte bugetele locale, cât şi bugetul naţional. Din acest punct de vedere trebuie susţinută o astfel de iniţiativă", a afirmat Kelemen.

El a arătat că un alt aspect pozitiv îl reprezintă mobilizarea oamenilor la vot.

"Intenţia noastră este să fie participare cât mai largă la alegeri, indiferent dacă vorbim despre alegeri locale sau parlamentare. De obicei, la alegerile locale participarea este mai bună. Dacă o comasare a acestor două alegeri înseamnă o mobilizare mai bună, eu cred că am atins scopul de a asigura o participare cât mai largă la alegerile locale şi parlamentare", a explicat preşedintele UDMR.

În opinia acestuia, un alt beneficiu pentru organizarea simultană a celor două tipuri de scrutine este că, în alegeri, candidaţii vor trebui să aleagă fiecare unde vor să mergă - în Parlament sau administraţia locală.

"S-a întâmplat de foarte multe ori când unii s-au răzgândit de la locale la parlamentare şi acest lucru se clarifică în cazul în care cele două alegeri sunt organizate împreună. Punctul nostru de vedere, cu toate că deocamdată nu am luat o decizie formală în UDMR, este de a susţine o comasare a celor două alegeri", a mai afirmat liderul UDMR.

El a mai spus că rămâne întrebarea dacă alegerile locale vor fi "împinse" către alegerile parlamentare sau invers.

"Din punct de vedere al Constituţiei, este mult mai uşor să împingi alegerile locale până în toamnă decât să aduci alegerile parlamentare în vară, fiindcă acesta ar însemna dizolvarea Parlamentului, care nu este un lucru foarte uşor", a adăugat Kelemen Hunor.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens.

Întrebat dacă este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, premierul a răspuns: "Nu este o discuţie nouă aceasta, ea a avut loc şi cu mai mult timp în urmă. Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens".

Premierul a spus că va exista o analiză a coaliţiei şi asupra posibilităţii eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".

Preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Sulfina Barbu a precizat că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite cu maximum şase luni.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie, miercuri, pe blogul său, că probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului, dar cu reducerea însemnată a numărului de parlamentari şi precizează că susţine comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renunţarea la pragul electoral.

În 3 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor, precizând că, tehnic, o astfel de măsură este posibilă doar prin modificarea Legii administraţiei publice locale.

"Eu nu pot lua în calcul această ipoteză (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decât dacă vine de la partide. Deocamdată nu am o asemenea propunere de la partide şi nici n-aş avea ce să fac, dacă ei stabilesc să fie altfel, decât la promulgare să trimit, eventual, legea înapoi", a explicat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate.

"Ce se poate face legal este ca prin legea administraţiei publice locale să se mute alegerile locale odată cu legislativele. Aşa ceva se poate, dar nu este o soluţie luată în calcul în momentul de faţă, nici n-a fost ridicată de cineva", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici