Udrea: Orice variantă alegem, trebuie să se facă cu grijă faţă de copii şi cu grijă faţă de mame

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, sâmbătă, la Sângeorz-Băi, că orice variantă va alege Guvernul în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru mame şi durata concediului maternal acest lucru trebuie să se facă cu "grijă faţă de copii şi cu grijă faţă de mame".

20 afișări
Imaginea articolului Udrea: Orice variantă alegem, trebuie să se facă cu grijă faţă de copii şi cu grijă faţă de mame

Udrea: Orice variantă alegem, trebuie să se facă cu grijă faţă de copii şi cu grijă faţă de mame (Imagine: Mediafax Foto)

Elena Udrea a făcut aceste afirmaţii la Sângeorz-Băi răspunzând întrebării unui jurnalist care a vrut să afle ce variantă va susţine în ceea ce priveşte durata concediului maternal şi în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului.

"Sunt mai multe variante, o să vedem pe care o susţinem. Important este că orice variantă alegem, trebuie să se facă cu grijă faţă de copii şi cu grijă faţă de mame", a spus Udrea.

Udrea a spus că s-a ajuns în această situaţie fiindcă statul nu mai poate cheltui foarte mult "câtă vreme economia nu produce foarte mult".

"Statul are un buget din care cheltuieşte pentru salarii, pentru pensii, ajutoare sociale. Oamenii, de asemenea, vor ca statul să cheltuiască pentru reabilitări termice, locuinţe sociale, locuinţe ANL. Statul cheltuieşte şi el cât poate, iar câtă vreme economia nu produce foarte mult nici statul nu poate să cheltuiască foarte mult aşa că va trebui, ţinând cont de interesul mamelor şi al copiilor, care este un interes fundamental, va trebui să ne încadrăm şi să echilibrăm asta cu posibilitatea de a cheltui a statului, să găsim o soluţie corectă în primul rând pentru copii", a afirmat Udrea.

Udrea a anunţat, totodată, că, în paralel cu programul de construire a grădiniţelor, se vor face şi creşe fiindcă statul trebuie să ofere o alternativă.

"Trebuie să dăm o alternativă femeilor care devin mame. Pe de o parte, statul trebuie să susţină creşterea natalităţii, să încurajeze familiile să aibă copii, dar nici nu poate face mai mult decât state din Europa cu economii mai solide decât a noastră, şi anume nu poate să îşi pună cheltuieli atât de mari în buget încât să ofere o perioadă lungă de concediu maternal, mai lungă decât orice ţară din Europa şi, în timpul acesta, cu un venit foarte mare. În schimb, obligatoriu trebuie să vină cu alternative. Dacă femeile acelea nu au unde să îşi ducă copiii, aceasta este o problemă a statului pe care trebuie să o rezolve şi am gândit constructiv şi am iniţiat un program de construire de creşe. Exista un program de construire de grădiniţe, dar conex cu acesta gândim un program naţional de construire de creşe în aşa fel încât femeile care doresc să meargă mai repede la serviciu, cele care sunt proaspete mămici sau cele care vor fi determinate de noul context legislativ să meargă la serviciu mai repede să aibă unde să îşi lase copiii", a spus Elena Udrea.

Întrebată când susţine reducerea indemnizaţiei pentru mame, înainte sau după ce se construiesc creşe, Udrea a răspuns: "Întâi trebuie să dai o alternativă şi apoi să începi. Soluţia înţeleg că nu este aşa de simplă, reducerea, sunt soluţii în compensare, reducerea cu o creştere a indemnizaţiei. Sunt soluţii complexe, dar vor fi discutate mâine (duminică - n.r.) în cadrul coaliţiei de guvernare".

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a făcut o vizită în trei localităţi din Bistriţa-Năsăud: Salva, Năsăud şi Sângeorz-Băi unde s-au realizat lucrări de aducţiuni de apă finanţate cu bani de la Compania Naţională de Investiţii.

Două dintre primării, cea din Salva şi cea din Sângeorz-Băi, sunt conduse de primari PSD, iar cea din Năsăud, de un primar PDL.

Peste tot, Elena Udrea a fost aşteptată cu flori, i s-au oferit daruri constând în ţuică, trăistuţe, ii şi cărţi. Ea a semnat în cartea de oaspeţi a Primăriei Năsăud.

Pe parcursul vizitei, Elena Udrea a fost însoţită de vicepreşedintele PDL deputatul Ioan Oltean.

Aproape 100.000 de mame aflate în concediu maternal nu vor mai primi anul viitor indemnizaţia pentru creşterea copilului, dacă Guvernul va aproba măsura propusă de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit aceloraşi surse, 60% dintre mame primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei lunar, în timp ce restul încasează în medie aproximativ 1.300 de lei lunar.

În varianta propusă de ministrul Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu şi apoi să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni, economia realizată la buget s-ar ridica la 465 milioane de lei, au menţionat sursele.

Surse politice au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.

Potrivit liderului deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, coaliţia se va reuni din nou, duminică, pentru discuţii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmând ca o decizie finală să fie luată luni.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici