Ultimele zile înainte de testul Cabinetului Orban. PMP a stabilit că parlamentarii vor acorda votul pentru învestire, în anumite condiţii

Eugen Tomac a anunţat, duminică, după şedinţa Colegiului Naţional, că toţi parlamentarii PMP vor vota învestirea Guvernului Orban în Parlament, în anumite condiţii. Printre cerinţe se află acordarea unei atenţii sporite proiectelor de infrastructură şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

996 afișări
Imaginea articolului Ultimele zile înainte de testul Cabinetului Orban. PMP a stabilit că parlamentarii vor acorda votul pentru învestire, în anumite condiţii

PMP decide duminică dacă va susţine Guvernul Orban: Discuţiile au ajuns într-un punct de blocaj

„Ţinând cont de situaţia în care se află ţara, de multiplele probleme cu care se confruntă societatea românească şi de convingerea cu care am votat moţiunea de cenzură pentru a demite Guvernul Dăncilă vreau să fac următoarele precizări: Toţi parlamentarii PMP vor vota pentru învestirea Guvernului Orban în anumite condiţii”, a spus Eugen Tomac, la finalul şedinţei Colegiului Naţional.

Printre cerinţele PMP se află asumarea Guvernului PNL că va da atenţie proiectelor de infrastructură, dar şi un proiect pentru extinderea reţelei de gaze.

„În primul rând, cerem premierului desemnat şi PNL să acorde o atenţie sporită proiectelor mari de infrastructură, că vorbim de autostrada Tg-Mureş Iaşi, că vorbim de autostrada Nordului , că vorbim de autostrada Ploieşti-Braşov sau Sibiu-Piteşti, sunt proiecte mari de infrastrcutură care au fost blocaţi în ultimii ani de nesătuiii din PSD. De asemenea, vom condiţiona votul nostru de solicitarea ca viitorul cabinet să pregătească şi relaţia cu Comisia Europeană, dar şi cu resurse de la bugetul de stat, un amplu proiect de extindere a reţelei de gaze către cetăţeni. Doar 32% dintre români au acces la reţeaua de gaze. Este vital ca acest proiect să se extindă la cel puţin 60% din gospodăriile României”, a subliniat Tomac.

Totodată, PMP cere o reformă în sănătate şi transparenţă în semnarea contractelor de către instituţiile publice.

„Viitorul Guvern are obligaţia şi vom condiţiona acest lucru, să acorde o reformă sporită în sănătate. Nu mai putem improviza. Avem obligaţia să luăm măsurti ferme pentru ţara noastră. De asemenea PMP are un proiect de lege prin care cerem să se implementeze o reformă privind tarnsparenţa totală în administraţie. Credem că o asemenea măsură este să facem totul la vedere, toate contractele semnate de instituţiile statului trebuie să publice totul, de la contracte la facturi. Avem nevoie de această transparenţă pentru a reclădi încrederea între instituţii şi cetăţeni. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care PMP le va propune PNL, sunt condiţii pentru a da acest vot”, a mai spus Tomac.

PMP a renunţat însă la condiţiile referitoare la înfiinţarea unui Minister pentru relaţia cu Moldova. Partidul nu mai vrea nici portofolii guvernamentale.

 

PMP e nemulţumit de desfiinţarea Ministerului pentru românii de pretutindeni

PMP e nemulţumit de faptul că Guvernul Orban nu va mai avea Ministerul pentru românii de pretutindeni. Liderul formaţiunii, Eugen Tomac, a afirmat că 3.5 milioane de muncitori români din străinătate au nevoie de o instituţie cu care să comunice.

„Vrem să ne exprimăm profunda nemulţumire faţă de faptul că nu regăsim în programul de guvernare prezentat de PNL proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Pentru noi rămâne şi este un obiectiv extrem de important, pentru că doar aşa putem da o nouă faţă administraţiei locale. De asemenea, ne exprimăm profunda nemulţumire pentru faptul că a fost desfiinţat Ministerul pentru românii de pretutindeni, în condiţiile în care avem peste 3.5 milioane de muncitori români peste hotare, care au nevoie de o instituţie cu care să comunice. Suntem dezampgiţi de faptul că viitorul cabinet Orban nu mai are un asemenea portofoliu”, a spus Eugen Tomac, la finalul şedinţei Colegiului Naţional al PMP.

O altă nemulţumire a formaţiuni vizează refuzul Guvernului Orban de a înfiinţa Ministerul pentru relaţia cu Moldova.

„De asemenea, la 30 de ani de la căderea comunismului şi în anul în care UE, aproape cu o largă majoritate, a adoptat o rezoluţie prin care a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, şi s-a precizat clar că României i-au fost luate teritorii, considerăm că era momentul cel mai oportun ca naţionalitatea română să dea un mesaj de demnitate pentru românii de peste Prut şi să înfiinţeze un Minister al reîntregirii. A fost condiţia pe care PMP a pus-o în discuţiile avute cu premierul desemnat”, a subliniat Tomac.

Cu toate acestea, PMP va vota învestirea Guvernului Orban, în Parlament.


PMP s-a reunit, duminică, la Parlament, în Colegiu Naţional, pentru a decide dacă va susţine învestirea Guvernului Orban. Eugen Tomac a afirmat, la începutul şedinţei, că discuţiile cu liderul PNL s-au blocat, după ce acesta a refuzat condiţiile impuse de PMP.

„Avem probabil cea mai importantă şedinţă din acest an a PMP. Astăzi urmează să decidem cu toţii care este poziţia noastră cu privire la invitaţia pe care am primit-o din partea PNL de a răspunde acestei solicitări cu privire la învestirea Guvernului Orban. Vom discuta ceea ce v-am informat până acum. De ce am ajuns în acest punct în care trebuie să analizăm cu maximă seriozitate care este punctul nostru de vedere, având în vedere că discuţiile de până acum au ajuns într-un punct în care s-au blocat. Înţelegem mizele ce ţin de interesul naţional, dar în acelaşi timp PMP este un partid politic pe picioarele lui, care a obţinut aproape 550.000 de voturi la ultima confruntare electorală”, a spus Eugen Tomac, la începutul şedinţei Colegiului Naţional al PMP.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi vizează campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

„Pentru noi, cel mai improtant obiectiv din acest an este să îl trimitem pe candidatul nostru în turul doi, vom dezbate pe larg acest subiect. Bineînţeles că nu doar tema alegerilor prezidenţiale va face obiectul discuţiei de astăzi (...) Ne preocupă să obţinem un scor foarte bun la alegerile de peste două săptămâni”, a subliniat Tomac.

PMP şi PNL nu au ajuns la un consens în vederea susţinerii Guvernului Orban, la votul de încredere din Parlament.

Eugen Tomac a declarat, marţi, că Ludovic Orban l-a informat că nu va respecta cerinţele PMP, respectiv intrarea la guvernare a PMP şi OUG pe primari în două tururi. Totodată, Orban l-a anunţat că nu va înfiinţa nici Ministerul pentru relaţia cu Moldova.

Potrivit calendarului pentru învestirea Guvernului, Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor avea loc luni.

Marţi va avea loc audierea miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere, iar miercuri, 30 octombrie, urmează să aibă loc votul de încredere al Guvernului, în Plenul comun al Parlamentului.

Taguri:
pmp,
guvern,
orban

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici