Ultimul eliberator de la Auschwitz a murit la vârsta de 98 de ani

  • David Dushman, ultimul soldat supravieţuitor care a luat parte la eliberarea de la Auschwitz, s-a stins din viaţă
  • În Polonia, a folosit tancul din dotare pentru a distruge gardul electric care înconjura lagărul.
  • După evenimentele din 1945, a devenit scrimer de performanţă, apoi antrenor renumit.
2177 afișări
Imaginea articolului Ultimul eliberator de la Auschwitz a murit la vârsta de 98 de ani

David Dushman

David Dushman, ultimul soldat supravieţuitor care a luat parte la eliberarea lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz, în 1945, a murit la vârsta de 98 de ani, a informat AFP duminică.

Dushman, un soldat al Armatei Roşii care ulterior a devenit scrimer, a murit sâmbătă, a declarat Comitetul Olimpic Internaţional, într-un comunicat.

Pe 27 ianuarie 1945, Dushman a folosit tancul său sovietic T-34 pentru a dărâma gardul electric de la Auschwitz-ul ocupat de nazişti, ajutând la eliberarea prizonierilor din lagăr.

Charlotte Knobloch, preşedinta Comunităţii Evreieşti din München şi Bavaria Superioară, a declarat că moartea lui Dushman a fost „deosebit de dureroasă”.

"Dushman era pe prima linie când maşina nazistă a fost distrusă în 1945. În calitate de" Erou de la Auschwitz ", el a fost unul dintre eliberatorii lagărului de concentrare şi a salvat nenumărate vieţi", a spus ea, într-un comunicat citat de AFP.

„Astăzi, el a fost unul dintre ultimii care a reuşit să povestească acest eveniment din propria sa experienţă”, a adăugat Charlotte Knobloch, descriindu-l pe Dushman ca fiind „un om curajos, onest şi sincer”.

Dushman a fost unul dintre cei 69 de soldaţi din divizia sa care au supravieţuit războiului, dar au suferit răni grave. În ciuda acestui fapt, a devenit un scrimer de top în Uniunea Sovietică şi mai târziu unul dintre cei mai mari antrenori de scrimă din lume, a precizat CIO.

Dushman a locuit în Austria câţiva ani, în anii 1990, înainte de a se muta în 1996 la München, unde a şi murit. Până acum patru ani, veteranul de război mergea aproape zilnic la clubul său de scrimă, unde dădea lecţii, a informat tot CIO.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici