Un deputat propune o lege care pedepseşte cămătăria cu închisoare

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a anunţat, joi, că va depune în Parlament un proiect de lege împotriva cămătăriei, care prevede pedepsirea cu închisoare a persoanelor fizice care dau bani împrumut, indiferent de dobânda percepută.

98 afișări
Imaginea articolului Un deputat propune o lege care pedepseşte cămătăria cu închisoare

Un deputat propune o lege care pedepseşte cămătăria cu închisoare (Imagine: Ovidiu Vanghele/Mediafax Foto)

Giurgiu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a iniţiat proiectul în urma numeroaselor cazuri de cetăţeni care, după ce au luat bani de la cămătari, nu au mai putut returna împrumuturile şi şi-au pierdut casele sau au fost chiar bătuţi.

Proiectul de lege are doar trei articole şi prevede pedepsirea cu închisoare de la un un la trei ani a unei persoane neautorizate care dă bani cu dobândă.

"În sensul prezentei legi, prin camătă se înţelege dobândă excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut. Prin cămătar se înţelege persoană care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete. Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană fizică neautorizată, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani", se arată în proiect.

În expunerea de motive, Giurgiu a precizat că foarte multe persoane apelează la cămătari pentru obţinerea banilor necesari într-o afacere sau pentru acoperirea unor datorii scadente, deşi băncile şi-au diminuat dobânzile percepute în special în cazul creditelor oferite persoanelor fizice.

"Fără giranţi şi multitudinea de acte pe care le solicită banca, anunţurile de la mica publicitate prin care se oferă împrumuturi cu dobândă mică, nespecificându-se dacă pe lună sau pe an, par, la prima vedere, ispititoare, devenind o soluţie salvatoare pentru nevoiaşi. Persoanele care împrumută bani pot oferi chiar şi iluzia seriozităţii", se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.

Potrivit deputatului democrat-liberat, în spatele cămătăriei "se ascund, totuşi, multe capcane".

"Apelând la ajutorul cămătarilor, aparent interesaţi doar de câştigurile rezultate din dobândă, mulţi români au rămas fără case sau chiar mai rău, au fost bătuţi, unii pierzându-şi viaţa", a subliniat Giurgiu.

Deputatul PDL va depune, luni, proiectul în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici