Un deputat PSD propune înfiinţarea unei secţii de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi

Deputatul PSD Marius Manolache propune, printr-o iniţiativă legislativă, înfiinţarea în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ a unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători, considerând că actualele mijloace de investigare s-au dovedit "ineficiente".

388 afișări
Imaginea articolului Un deputat PSD propune înfiinţarea unei secţii de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi

Un deputat PSD propune înfiinţarea unei secţii de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi

"Soluţia legislativă se impune dată fiind ineficienţa dovedită a mijloacelor legale şi procedurale existente în legătură cu investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi în exercitarea profesiei. Numărul soluţiilor definitive de achitare pronunţate de magistraţi constrastează flagrant cu numărul de dosare penale în care aceştia sunt investigaţi pentru fapte săvârşite în exercitarea profesiei (represiune nedreaptă, cercetare abuzivă)", consideră iniţiatorul proiectului.

Deputatul PSD propune modificarea, în acest sens, a legii organizării judiciare.

Potrivit celor propuse de iniţiator, completele de 5 judecători vor soluţiona apelurile şi cerererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a ICCJ şi judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului.

"Iniţiatorul apreciază că nu poate fi exercitată calea de atac a apelului împotriva unei hotărâri pronunţate în fond de către instanţa supremă decât în favoarea persoanei deferintă justiţiei", mai arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Deputatul PSD a depus proiectul în 10 iunie, acesta aflându-se în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici