Un deputat USR susţine că CNAS trebuie să „dispară”: Sistemul de sănătate - în comă profundă/ Dăncilă: Aştept de la noul preşedinte CNAS să rezolve urgent problemele

Deputatul USR Claudiu Năsui susţine că România are un sistem de sănătate bazat pe un monopol de stat - CNAS -, iar când „acel monopol nu merge, se strică tot sistemul”. „CNAS trebuie să dispară şi românii trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă propriul asigurator de sănătate”, scrie deputatul. UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că aşteaptă de la noul preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, soluţii pentru a rezolva "cât mai urgent" problemele din sistem.

1055 afișări
Imaginea articolului Un deputat USR susţine că CNAS trebuie să „dispară”: Sistemul de sănătate - în comă profundă/ Dăncilă: Aştept de la noul preşedinte CNAS să rezolve urgent problemele

Deputat USR: CNAS trebuie să dispară. Sistemul de sănătate - în comă profundă

„Sistemul de sănătate de stat din România este în comă profundă. Avem un sistem de sănătate bazat în întregimea sa pe un monopol de stat: CNAS. Atunci când acel monopol nu merge, se strică tot sistemul. De 3 săptămâni suntem martorii unui eşec monumental al sistemului de sănătate românesc. Deşi toate statisticile ne arată eşecul sistemului bazat pe CNAS, acum parcă eşecul s-a intensificat. După declaraţiile care arătau cinismul şi nepăsarea celor care conduc sistemul <că se moare şi cu şi fără sistem>, nu s-a rezolvat nimic, doar a început un joc al demisiilor şi al pasării de vină între minister, CNAS şi STS. Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea, iar cei care au de suferit, suntem mereu aceiaşi: contribuabilii cu banii luaţi şi cu bolile netratate”, scrie pe Facebook deputatul USR.

Acestuia i se pare ridicolă soluţia propusă: „să schimbăm câţiva oameni şi gata. De parcă sistemul e bun şi doar s-a nimerit să fie cineva greşit în fruntea sa. Dar să vedem cine vine în fruntea monopolului de stat. Un domn, Vasile Ciurchea care a mai fost de două ori în această funcţie, iar motivul pentru care a demisionat ultima dată a fost o criză foarte similară cu cea de acum, însă în 2016. Domnul Ciurchea este şi anchetat penal pentru fraude efectuate prin cardurile de sănătate. Nu zic că e automat vinovat. Poate nu e. Dar să pui un om care a fost deja de două ori preşedinte al CNAS şi care e urmărit penal pentru prejudicii de peste 16 milioane de euro, parcă nu e cel mai inteligent lucru pe care putea să-l facă statul român”.

Claudiu Năsui continuă spunând că preşedintele proaspăt demis va rămâne „în marea familie CNAS” pe post de vicepreşedinte, „unde va încasa peste 7.000 de lei pe lună, tot din banii contribuabilului. Şi ca să avem chiar un chef maxim de a plăti taxe şi impozite statului, ghiciţi ce mai are noul preşedinte al CNAS? O pensie specială! Da, domnul Ciurchea este pensionar special şi încasează lunar, conform declaraţiei de avere, undeva la 1.000 de euro pe lună pensie specială”.

În concluzia, deputatul USR este de părere că CNAS trebuie să dispară şi românii trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă propriul asigurator de sănătate: „Cheltuim enorm pentru sănătate şi nu primim nimic în schimb. Trebuie să avem #curajul şi #viziunea de a schimba sistemul”.

Dăncilă: Aştept de la noul preşedinte CNAS să rezolve urgent problemele din sistemul informatic

"Am decis schimbarea preşedintelui interimar al CNAS, Răzvan Vulcănescu şi, la propunerea ministrului Sănătăţii, l-am desemnat preşedinte al CNAS pe Vasile Ciurchea, un om care a mai lucrat în sistem şi care a implemetat cardul naţional de sănătate. Aştept de la noul preşedinte soluţii care să rezolve cât mai urgent problemele din sistemul informatic din sănătate şi împreună cu ministrul Sănătăţii să acţioneze pentru creşterea calităţii serviciilor medicale şi accesul mai bun al pacienţilor la medicamente. CNAS este o instituţie cheie în cadrul sistemului de sănătate din România iar una dintre misiunile noii conduceri este să asigure că fondurile alocate sănătăţii sunt cheltuite eficient", a declarat, miercuri, prim-ministrul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Aceasta a spus că este "inacceptabil" modul în care au fost gestionate problemele de la CNAS.

"Este intolerabil atitudinea dispreţuitoare faţă de pacienţi şi medici, a celor responsabili să explice oamenilor de ce sistemul informativ din sănătate nu funcţionează dar şi să găsească soluţii pentru remedierea problemelor", a mai transmis Dăncilă.

Premierul a declarat, ieri, referitor la faptul că Vasile Ciurchea este cercetat de DNA într-un dosar de corupţie, că în cazul în care va fi trimis în judecată, atunci îl va schimba pe acesta din funcţia de şef al CNAS.

Decizia şefului Executivului de numirea a lui Vasile Ciurchea vine după ce Viorica Dăncilă a anunţat că îl demite pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu îşi va da demisia.

Totodată, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat din funcţie la câteva zile după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea lui în urma declaraţiilor potrivit cărora „oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem”.

Declaraţiile au fost lansate în contextul blocajului de peste două săptămâni al sistemului informatic al cardurilor de sănătate. CNAS a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Vasile Ciurchea este cercetat, alături de alţi şefi din cadrul CNAS, de DNA într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic.

Taguri:
usr,
cnas,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici