Un fost subsecretar de stat din MAI neagă că ar fi ţinut legătura cu Liviu Dragnea la protestul din 10 august

Fostul subsecretar de stat din MAI, Valeriu Mihai, a declarat despre datele apărute în spaţiul public, potrivit cărora ar fi ţinut legătura cu Liviu Dragnea în timpul protestelor din 10 august, că nu a vorbit nici cu el şi nici cu alte persoane din zona politică sau guvernamentală din afara MAI.

1223 afișări
Imaginea articolului Un fost subsecretar de stat din MAI neagă că ar fi ţinut legătura cu Liviu Dragnea la protestul din 10 august

Un fost subsecretar de stat din MAI neagă că ar fi ţinut legătura cu Liviu Dragnea la protestul din 10 august

Fostul subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Valeriu Mihai, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu a vorbit la telefon cu Liviu Dragnea în timpul protestelor şi că nu l-a informat în legătură cu ce se întâmplă în stradă. El a completat spunând că nu a vorbit cu nicio altă persoană din zona politică sau guvernamentală din afara MAI.

Reacţia sa vine după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora acesta ar fi ţinut legătura cu Liviu Dragnea în timpul protestelor din 10 august.

„În timpul manifestaţiilor nu am avut nicio convorbire cu nimeni pe tema protestului în afară de centrul nostru operaţional de la nivelul MAI. Nu am vorbit nici măcar pe canalul operativ de pe staţia radio. Nu am vorbit nici cu domnul Liviu Dragnea, nici cu vreo altă persoană din zona politică sau guvernamentală, din afară Ministerului de Interne”, spune Valeriu Mihai.

În acelaşi context şi DIICOT informa, joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că „afirmaţiile în sensul că „potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ţinut permanent legătura cu Liviu Dragnea şi liderii huliganilor” nu au un fundament real”.

Întrebat cum a ajuns să coordoneze intervenţia Jandarmeriei în seara zilei de 10 august, Valeriu Mihai a spus că informaţia potrivit căreia el ar fi comandat intervenţia Jandarmeriei în data de 10 august este falsă.

„Există documente oficiale, instituţionale, în care sunt trecuţi toţi cei care au fost investiţi cu atribuţîi de conducere, comandă sau coordonare operativă în ziua respectivă. Eu nu mă regăsesc printre aceste persoane. Documentele oficiale sunt la parchet şi fac parte din dosarul pe care dumnealor îl instrumentează. Pentru confirmare va rog să va adresaţi Parchetului”, spune fostul subsecretar de stat din cadrul MAI.

El a precizat că a fost prezent printre protestatari, în Piaţa Victorie, însă că nu a dat niciun ordin sau dispoziţie.

„În cea mai mare parte a timpului am fost printre protestatari, însă am stat şi printre colegii mei din Jandarmerie şi Poliţie Nu am dat niciun ordin şi nicio dispoziţie pentru nicio structură. Am fost un simplu observator”, informează Valeriu Mihai.

Întrebat cine a dat comandă pentru invervenţia în forţă a Jandarmeriei în acea seară, acesta a menţionat că nu poate da astfel de explicaţii, întrucât nu a fost implicat „în niciun fel în acţiunile operative de la 10 august”.

„Există o procedură legală prevăzută în legea 60/1991 privind adunările publice, care stabileşte competenţele în astfel de situaţii şi nu va pot da alte explicaţii pe această temă, pentru că nu am fost implicat în niciun fel în acţiunile operative din data de 10 august 2018”, mai spune fostul subsecretar de stat în MAI.

În ceea ce priveşte răspunsul său la acuzaţiile făcute de actualul ministru al MAI, Marcel Vela, care îl vizează şi potrivit cărora ar fi ajuns în MAI „pe pile şi relaţii de la un şef de birou de secţie de poliţie din Bucureşti, la un post foarte înalt, de subsecretar de stat”, acesta a spus că „atunci când vorbim despre oameni şi cariere, trebuie să ne documentăm mai mult”.

„Cred că atunci când vorbim despre oameni şi cariere, trebuie să ne documentăm mai mult şi mai profund, când vine vorba de a lua decizii, indiferent care sunt acuzaţiile. Eu ştiu că într-un stat de drept ai prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la apărare că fiind drepturi inalienabile prin Constituţie. Ce pot să mai spun eu domnului ministru de interne când aflu „sentinţa” şi ce o să mi se întâmple de la televizor?”, declară Valeriu Mihai.

„Cred că dialogul şi documentarea temeinică sunt necesare înainte de a da sentinţe de execuţie, că după ce l-ai executat, degeaba ţi se spune că acuzaţiile nu erau adevărate. Mortul de la groapă nu îl mai întorci”, completează acesta.

Mihai a invocat în acest sens şi punctul de vedere al DIICOT în care se spune că la dosar nu există informaţii care să confirme cele speculate.

„Dacă domnul ministru era mai bine documentat, constată că, din fosta conducere a Ministerului, eram persoană cu cea mai mare experienţă operativă. Rolul meu fiind şi acela de a încerca să aduc problemele reale a celor din oparativ până la nivel de conducere”, adaugă fostul subsecretar de stat din MAI.

Acesta a precizat şi faptul că experienţa sa la nivelul Ministerului nu se rezumă la „şef de birou de secţie de poliţie din Bucureşţi”, ceea ce, potrivit acestuia, „înseamnă experienţă de muncă operativă inegalabilă în Minister”, ci experienţa din punct de vedere al ocupării, pentru mai mulţi ani, a funcţiei de director general şi director general adjunct în aparatul central al Ministerului de Interne.

Valeriu Mihai a adăugat că aceasta e o chestiune de documentare sau „de citit un amărât de CV”.

Întrebat dacă s-a deplasat cu motocicleta între piaţă Victoriei şi sediul MAI în ziua de 10 august, acesta a răspuns afirmativ, motivând că este motociclist şi se deplasează cu motocicletă de câte ori are ocazia.

„Chiar şi la minister veneam cu motocicletă sâmbătă şi duminică, pentru a nu mai chema maşina de serviciu cu şoferul de acasă. De altfel şi maşina de serviciu aveam obiceiul să mi-o conduc singur, fără şofer....deh, apucături proaste din operativ”, spune fostul subsecretar de stat din MAI.

El a conchis spunând că, în schimb, a fost implicat în protestele din ziua de 10 august 2019, la un an distanţă faţă de momentul protestului în care Jandarmeria a intervenit în forţă în Piaţa Victoriei.

„Activităţile operative ce au avut loc pe 10 august 2019, la împlinirea unui an de la cele din 10 august 2018 când s-a intervenit în forţă, au fost derulate de către o grupă de coordonare la nivelul Ministerului de Interene, condusă de către mine. Există documente instituţional-operative care atestă acest lucru”, informează Valeriu Mihai.

Taguri:
mai,
10,
august

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici