Unde îşi pierde Dragnea premierii? Tudose, de la "miniştrii vor raporta”, la povestea porcului de la SRI

"Eu încă sper ca Mihai Tudose să rămână premier", spunea vineri Liviu Dragnea. Un mesaj dur pentru Mihai Tudose, care prevesteşte un destin asemănător cu al lui Sorin Grindeanu. Şi atunci se naşte întrebarea: unde pierde Liviu Dragnea, pe drum, premierii?

5709 afișări
Imaginea articolului Unde îşi pierde Dragnea premierii? Tudose, de la "miniştrii vor raporta”, la povestea porcului de la SRI

Unde îşi pierde Dragnea premierii. Tudose, de la"miniştrii vor raporta”, la povestea porcului de la SRI

Una dintre întrebările de la conferinţa de presă din data de 29 iunie 2017, atunci când Mihai Tudose a preluat funcţia de premier, a fost: "Dacă domnul Dragnea poate legal să fie premier, vă daţi la o parte?" Iar răspunsul a fost fără ezitare: "Evident, da".

Mihai Tudose venea după Sorin Grindeanu, cel care a stat în fruntea Palatului Victoria şase luni şi a reuşit să bifeze şi o premieră. A fost demis prin moţiune de cenzură de propriul partid care l-a trimis acolo.

TITLURILE ZILEI

Prin declaraţiile sale, Tudose lăsa să se înţeleagă că Sorin Grindeanu a fost un caz izolat şi că membrii PSD ştiu cine îi trimite în funcţii şi cui se raportează.

Iată câteva declaraţii ale premierului:

29 iunie 2017: "Am fost propus in aceasta functie de catre presedintele Liviu Dragnea, acceptat de presedintele Klaus Iohannis si nu vreau să înşel încrederea acordată. Voi fi prezent în Parlament de câte ori va fi nevoie, de câte ori voi fi chemat sau de câte ori o lege importantă va necesita susţinere la cel mai înalt nivel guvernamental. Le voi cere, de asemenea, tuturor miniştrilor să facă acelaşi lucru, să participe la procesul de dezbatere, atât în plen, cât şi la comisie. Cred, în egală măsură, că partidul care şi-a asumat guvernarea şi programul de guvernare, PSD, împreună cu partenerul său de coaliţie, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar, ritmul de implementare a programului de guvernare”, asigura Mihai Tudose, în discursul său de învestire.

5 iulie 2017, Mihai Tudose: Toţi membrii Guvernului vor raporta ceea ce fac prin fapte, nu doar prin declaratii

10 iulie 2017: Eu am solicitat şi partidele coaliţiei au solicitat şi domnul preşedinte Dragnea a solicitat ca între Guvern şi Parlament, ca între Guvern şi coaliţie să existe un dialog permanent. Am stabilit următorul mod de lucru: săptămânal să fie şedinţe de informare cu coaliţia despre ceea ce s-a întâmplat în săptămâna trecută şi ceea ce ne propunem să facem la Guvern în săptămâna viitoare, iar o dată pe lună să fie o analiză a stadiului îndeplinirii programului de guvernare plecând de la termene, implicări şi realizări. Atunci va fi acea analiză, o dată pe lună. În rest, în fiecare săptămână - am stabilit vineri - raportul de activitate va fi transmis coaliţiei celor două partide şi de asemenea va fi urcat şi pe site-ul Guvernului”.

Şi totuşi, la trei luni de la ultima declaraţie menţionată, Tudose bătea cu pumnul în masă. Fie pleacă miniştrii cu probleme din partid, adică Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, sau cei care nu au performanţă- Răzvan Cuc- fie îşi depune mandatul. O situaţie complicată pentru PSD care risca să nu mai obţină o nominalizare de la Iohannis pentru scaunul de la Palatul Victoria. O situaţie şi mai complicată pentru Dragnea, având în vedere că cei vizaţi de Tudose îi erau colaboratori vechi.

După o şedinţă de cinci ore, informaţiile care ajungeau la presă erau că Tudose este la un pas de demisie. Şi totuşi, o discuţie de 15 minute doar între Dragnea şi Tudose a tranşat lucrurile. Întorşi în sala de şedinţă, a fost cum a spus Tudose.

"Aproape toată lumea a plecat supărată", a declarat Dragnea, după şedinţa CEx din 12 octombrie 2017, care s-a lăsat cu demisiile miniştrilor menţionaţi.

Pentru premier era însă o mare victorie în faţa lui Liviu Dragnea.

Au urmat câteva ieşiri publice ale celor doi, la final de an, în care cuvântul de ordine a fost "nervos". De la afirmaţia lui Dragnea, potrivit căreia premierul ar putea să fie mai calm, s-a lăsat cu un şir lung de remarci ale premierului. Unde şi de câte ori a avut ocazia, Tudose a spus de ce este "nervos".

Un singur exemplu grăitor a fost interviul difuzat de Antena 3 în 30 decembrie, când Mihai Tudose a spus, în cele 40 de minute, de 12 ori cuvintele "nervos"" şi "nervozitate" şi de 10 ori cuvântul "calm".

"Da, dacă a fi foarte ferm şi a urmări nişte termene şi nişte acţiuni înseamnă a fi nervos, atunci vă spun că o să fiu nervos în continuare".

"Nu ştiu ce înţelege domnia sa prin a fi nervos. Puteţi să îl întrebaţi, bănuiesc că aveţi telefonul domniei sale".

"Aşa sunt eu, mai nervos".

Şi nervos a rămas Tudose pentru liderul PSD şi la început de an. Scandalul poliţistului pedofil a adus în lumina reflectoarelor un alt om apropiat al lui Liviu Dragnea din Guvern: Carmen Dan.

Nemulţumită de anchetă şi comunicarea în cazul agentului Eugen Stan, Carmen Dan a cerut demiterea şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu. Premierul nu numai că nu a acceptat dar i-a şi transmis ministrului de Interne că nu poate munci cu cineva care minte (referitor la înlocuitorul lui Despescu) şi semnează oricând demisia.

Imediat a apărut în discuţie relaţia Dragnea-Tudose şi faptul că ministrul de Interne este un pion pe tabla de şah. De altfel, Tudose a transmis un semnal către Liviu Dragnea, spunând că ministrul de Interne va demisiona, "dacă este lăsată".

De cealaltă parte, Carmen Dan a răspuns trimiţând Corpul de Control la IGPR şi anunţând că o coaliţie politică a trimis-o în Guvern, deci aceea poate să îi ceară demisia.

Pentru premier ultimul interviu televizat a fost încă o ocazie să îl atace pe Liviu Dragnea. Întrebat de zvonurile potrivit cărora este omul SRI infiltrat în PSD, Tudose nu a ratat ocazia să amintească cine taie porcii la SRI.

"Mă deranjează să aud că sunt făcut ba securist, ba comunist. Dacă nu-l dau afară pe Despescu, înseamnă că am primit ordin din Băneasa (n.r. un sediu al Serviciul Român de Informaţii). Eu nu am tăiat porci cu nimeni acolo. Să stabilim că SRI şi SIE sunt nocive şi să le desfiinţăm. Sunt instituţii în regulă, nu sunt în regulă? Să le dăm foc dacă nu, să le închidem. Se spune: <<clar, are dublă comandă! >> Am o relaţie instituţională şi o dată pe săptămână am obligaţia să interacţionez (...) Cu Coldea, cât am fost ministru al Economiei şi el conducea structura respectivă, am vorbit de câteva zeci de ori pe diferite lucruri. Nu am tăiat porci, nu am fost în vie, nu am cărat sticle de vin, nu am fost la Revelioane", a declarat Mihai Tudose, la Antena 3, răspunzând astfel acuzaţiilor din spaţiul public că ar fi "omul SRI".

Premierul făcea referire la acuzaţiile fostului premier Victor Ponta care spunea anul trecut că liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea la tenis, la cafea şi, de Crăciun, în 2013, la „pârlitul porcului”, la unul dintre sediile Serviciului.

Aflat în vizită în ţară, la liderii locali, Liviu Dragnea a spus o propoziţie scurtă care nu prea mai lăsa loc de întors pentru premier: "Eu încă sper ca Mihai Tudose să rămână premier".

Unele organizaţii locale, printre care cele conduse de Marian Oprişan şi Adrian Ţuţuianu, sunt apropiate actualului şef al Executivului, dar nu suficiente pentru a schimba conducerea de partid. Aşa cum nici Grindeanu, cu toţi liderii care se anunţau alături de el, nu a schimbat nimic.

Alţi social democraţi, aflaţi de partea lui Dragnea, vor să tranşeze lucrurile la şedinţa de la Iaşi de la sfârşitul lunii şi să schimbe premierul, din nou, dacă e nevoie.

"Dacă nici preşedintele Liviu Dragnea, nici premierul Mihai Tudose nu vor aborda în mod constructiv acceastă chestiune, probabil se va ajunge din nou la demiterea primului-ministru, iar efectele le vom vedea", a anunţat liderul PSD Vaslui.

Undeva, pe drum, Liviu Dragnea l-a pierdut şi pe Mihai Tudose, iar din punctul în care au ajuns cei doi, cel mai probabil Tudose va avea soarta lui Sorin Grindeanu. Rămâne de văzut însă dacă actualul premier este dispus, când i se va arăta uşa, să spună "Evident, da".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici