Unde se termină logica, începe guvernarea

810 afișări
Imaginea articolului Unde se termină logica, începe guvernarea

Unde se termină logica, începe guvernarea

Urmăresc cu atenţie, dar deloc cu îngrijorare, conferinţa de presă de la finalul şedinţei de Guvern. Şi cînd aproape că mi se închid ochii, deschid urechile mai bine pentru că dialogul e teatru absurd.
 
Reporter: În ceea ce priveşte raportul cu numărul de bugetari...
 
          Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: A fost o eroare materială. S-a rezolvat.
 
          Reporter: Când s-a întâmplat?
 
          Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: V-am răspuns.
 
          Reporter: Nu mi-e clar, lămuriţi-mă.
 
          Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: A fost o eroare materială, s-a îndreptat, s-a produs când eu nu eram ministru, în trecut...
 
          Reporter: Adică, un funcţionar a ascuns numărul real de bugetari?
 
         Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru: Nu, o eroare materială.
 
De aici discuţia se mai poartă, la fel de neclar, doar câteva zeci de secunde. La final, cetăţean de bună credinţă fiind, nu ai cum să înţelegi, care e numărul exact al angajaţilor la stat, cine, cum şi de ce a greşit într-un raport şi ce s-a întâmplat după depistarea erorii ca astfel de năzbâtii să nu se mai producă.
 
Poate vi se pare puţin lucru. O temă subţire, un detaliu. Poate, dar puneţi în locul acestui subiect orice temă consideraţi că vă e de interes şi de folos. Dialogurile oficiali – jurnalişti se vor fi întâmplat exact ca cel, real, de mai sus. Aşa arată la noi transparenţa şi coerenţa în actul de decizie guvernamentală.
 
Să luăm un alt exemplu. Aproape defunctul certificat COVID în România. Indiferent de care parte a baricadei te afli – eşti pentru sau împotriva introducerii lui, Executivul trebuie să îţi explice ce face, de ce face şi cum face. Nici asta nu s-a întâmplat. Bâlbâieli, răzgândeli, argumente pe jumătate lipsă, discuţii pe surse. Pe un subiect cu impact major în viaţa fiecăruia dintre noi.
De ce se întâmplă asta? Pentru că se poate. Şi pentru că în dialogul reprodus de mai sus nu s-au auzit alte voci de reporteri care să reformuleze întrebarea până la un răspuns precis, şi pentru că niciun oficial n-a fost penalizat până la ora asta pentru că nu a explicat limpede-cristal o decizie luată sau o afirmaţie prezentată cu titlul de adevăr absolut. Şi pentru că, la noi, comunicarea e considerată un moft, ba chiar o bagatelă pe care o stăpâneşte oricine. Şi pentru că tribuna oficială, am permis, să ţină loc de expertiză profesională. 
 
Da, zgârie pe urechi dialogul de azi de la Palatul Victoria. Dar, mai rău zgârie pe nervii celor care spun că nu, nu merge şi aşa şi că nu în viaţa de Apoi se fac plăţi şi balanţe. Şi dacă tot mai spuneţi că e numai un detaliu, insist: logica şi transparenţa nu-s nimicuri, ci piatră de temelie pentru cine are casa construită să-i reziste la cutremur. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici