Ungureanu: Decizia Curţii Constituţionale era previzibilă, reacţia lui Ponta e o instigare la nerespectarea legii

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că "era previzibilă" decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea de către şeful statului la Consiliul European şi că interpretează reacţia premierului Victor Ponta ca pe o "instigare la nerespectarea legii".

1388 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Decizia Curţii Constituţionale era previzibilă, reacţia lui Ponta e o instigare la nerespectarea legii

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mihai Răzvan Ungureanu a apreciat că românii "aşteaptă un prim-ministru matur, în ciuda vârstei, şi responsabil".

"Curtea Constituţională s-a pronunţat foarte clar asupra persoanei din stat care are atributul constituţional de reprezentare a României la Consiliul European. Era o decizie previzibilă. Constituţia este clară pe acest subiect şi eu m-am exprimat tranşant pe această temă ţinând cont şi de experienţa instituţională pe care o am în materie a reprezentării externe a României. Faptul că premierul Victor Ponta ne spune că este deasupra acestei decizii şi o nesocoteşte este, în opinia mea, o sfidare evidentă a instituţiilor statului de drept, un derapaj grav la adresa democraţiei noastre şi implicit îl interpretez ca instigare la nerespectarea legii", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

În opinia sa, dacă prim-ministrul îşi permite să afirme că nesocoteşte deciziile Curţii Constituţionale, atunci cum se mai poate pretinde respect faţă de lege din partea cetăţenilor României.

"Cred că este lipsă de respect faţă de cetăţeni, dar şi iresponsabilitate în ceea ce priveşte consecinţele acestei dispute, pentru că efectul externe este dezastruos, arată că în România şeful executivului este dezinteresat de respectarea constituţiei, România arată ca o ţară în care fiecare face ce doreşte, chiar şi împotriva legii", a apreciat Mihai Răzvan Ungureanu.

În opinia acestuia, capacitatea de negociere a României în condiţiile declanşării negocierilor pe pachetul financiar 2014-2020 "depinde organic de credibilitatea politică a ţării, puternic afectată pe seama acestor reacţii inexplicabile ale prim-ministrului".

"Cetăţenii aşteaptă un prim-ministru matur, în ciuda vârstei, şi responsabil, nu vedem aceste lucruri întâmplându-se, aşteptarea este înşelată. Reprezentarea la Consiliul European nu este un moft, nu este un capriciu şi trebuie tratată cu maximă maturitate şi importanţă", a apreciat fostul premier.

El a arătat că nu se ştie, de fapt, ce doreşte premierul Ponta la Bruxelles şi ce mandat tehnic are acesta.

"Noi nu ştim, de fapt, ce doreşte domnul prim-ministru Ponta la Bruxelles prin afirmarea încăpăţânată a prezenţei la Consiliul European. Ce mandat tehnic are? Cine i l-a confirmat şi cine i l-a avizat? Nu ştim care va fi poziţia României în negocierile pe pachetul financiar", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a mai spus că membrii Curţii Constituţionale nu pot fi trataţi cu lipsă de consideraţie şi de respect. "Nu puteam trata membrii Curţii Constituţionale cu asemenea lispă de consideraţie, cu asemenea lipsă de respect. Dacă iau decizii care par favorabile proiectelor politice sunt buni, dacă iau decizii care sunt împotriva proiectelor politice sunt taxaţi în modul cel mai neonorant cu putinţă", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după decizia Curţii Constituţionale, că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici