Ungureanu despre atentatele de la Paris: Este un moment critic pentru viitorul construcţiei europene

Fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu consideră că, după atentatele de la Paris, UE se află într-un "moment de răscruce", unul "critic" pentru gândirea europeană şi pentru viitorul construcţiei europene.

313 afișări
Imaginea articolului Ungureanu despre atentatele de la Paris: Este un moment critic pentru viitorul construcţiei europene

Ungureanu despre atentatele de la Paris: Este un moment critic pentru viitorul construcţiei europene (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Întrebat, vineri, de jurnalişti, înaintea unei conferinţe susţinute la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dacă românii au motive de îngrijorare date fiind evenimentele de la Paris, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că toţi cetăţenii europeni trebuie să aleagă "între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă".

"Nu este vorba doar de cetăţenii români, toţi cetăţenii europeni au datoria, astăzi, să înţeleagă că UE se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa dintre o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi, în care Europa se transformă dintr-un spaţiu spaţiu al libertăţilor, într-o fortăreaţă. Este un moment critic pentru gândirea europeană, ca şi pentru viitorul construcţiei europene. Este un moment critic, se judecă cât de serioşi suntem în propriile noastre principii, principii care trec peste ceea ce înseamnă un eveniment atât de tragic, un atac atât de laş şi de dureros", a spus Ungureanu.

Potrivit acestuia, după atentatele de la Paris este pentru prima dată când se constată că întreaga construcţie europeană, procesul de integrare europeană, cere şi sacrificii umane.

"Nu vom putea evolua în calitate de continent unit şi supus aceloraşi norme ale convieţuirii, în cazul în care ne vom schimba atitudinea faţă de diferenţa etnică, faţă de diferenţa confesională, în situaţia în care vom deveni restrictivi cu libertăţile cetăţeneşti, drepturile noastre de zi cu zi", a subliniat fostul ministru de Externe.

El a arătat că terorismul presupune multă "creativitate negativă", iar statele nu sunt întotdeauna pregătite pentru aşa ceva.

"Ceea ce s-a întâmplat din 2001 şi până azi arată că în faţa răului nu avem chiar toate antidoturile utile", a menţionat Mihai Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu a participat, vineri, la o conferinţă pe teme europene susţinută la Facultatea de Studii Europene a UBB, organizată de grupul de reflecţie politică "Citadel", care a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de la revista Charlie Hebdo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici