UNPR propune menţinerea valorilor pensiei minime şi indemnizaţiei de creştere a copilului

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a anunţat marţi, după şedinţa Biroului Politic Permanent Naţional (BPPN) al partidului, că propune menţinerea valorilor actuale ale pensiei minim garantate şi indemnizaţiei de creştere a copilului până la vârsta de doi ani.

28 afișări
Imaginea articolului UNPR propune menţinerea valorilor pensiei minime şi indemnizaţiei de creştere a copilului

UNPR propune menţinerea valorilor pensiei minime şi indemnizaţiei de creştere a copilului (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Sârbu a spus că UNPR optează pentru păstrarea valorii pensiei minim garantate la nivelul de 350 lei, de care beneficiază 1,08 milioane de pensionari.

"Înţelegem dificultatea financiară pe care o traversăm, însă avem obligaţia de a înţelege şi dificultăţile prin care trec bătrânii care trăiesc doar din această pensie", a menţionat el.

Sârbu a mai afirmat că UNPR propune şi păstrarea actualei valori a indemnizaţiei de creştere a copilului până la vârsta de doi ani, în condiţiile în care doar 15% din mame beneficiază de venituri de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni dinaintea naşterii.

El a precizat că, pentru compensarea menţinerii pensiei minim garantate şi a indemnizaţiei de creştere a copilului, UNPR a identificat mai multe măsuri anticriză, pe care le va susţine în comisia din cadrul coaliţiei guvernamentale.

Şeful Departamentului de politici economice UNPR, Mircea Coşea, a declarat că, pentru compensarea menţinerii valorii pensiei minime şi a indemnizaţiei de creştere a copilului, veniturile bugetare pot fi suplimentate prin vânzarea participaţiilor minoritare ale statului, din care ar putea rezulta aproximativ 2,7 miliarde lei, precum şi vânzarea patrimoniului imobiliar aflat în proprietatea statului.

Alte măsuri menţionate de către Coşea sunt executarea silită a marilor datornici, fie aflaţi în proprietatea statului, fie în proprietate privată, precum şi introducerea unui impozit suplimentar pentru terenurile agricole necultivate.

UNPR mai propune reducerea cu 75%, pe următoarele 6 luni, a bugetelor pentru achiziţii publice, protocol, deplasări în străinătate şi utilităţi ale ministerelor, agenţiilor guvernamentale, Camerei Deputaţilor şi Senatului.

O altă măsură enunţată de Coşea este reducerea cu 20% a contrabandei şi evaziunii fiscale.

"Nu luăm în considerare contrabanda cu usturoi, ne refererim la contrabanda cu ţigări, alcoolul netrimbrat şi mai ales evaziunea enormă care se face cu produse de panificaţie", a precizat el.

Coşea a propus reducerea numărului de funcţionari diplomatici aflaţi în reprezentanţe, misiuni şi ambasade din străinătate, în paralel cu închiderea temporară a misiunilor din anumite ţări şi concentrarea lor pe zone.

"UNPR consideră că trebuie stabilit un termen de aplicabilitate, temporar, de şase luni, a măsurilor de austeritate. (...) Există rezerve încă neidentificate de reducere a cheltuielilor pe care le face statul, care ar putea compensa anumite măsuri care ar aduce prejudicii unor categorii defavorizate. (...) Interesul naţional înseamnă în momentul de faţă apărarea unor obiective strategice de securitate ale statului, anume politica demografică, starea de sănătate a populaţiei şi siguranţa cetăţeanului", a mai afirmat Coşea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici