Următorul pas după ce Iohannis va da decretul stării de urgenţă. Când ar putea fi votat în Parlament/ PSD pune condiţii

  • Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că se aşteaptă ca miercuri sau joi se va da votul pe decretul de instaurare a stării de urgenţă.
  • Ciolacu a adăugat că parlamentarii pot aduce modificări.
  • Preşedintele Klaus Iohannis urmează să facă declaraţii astăzi, începând cu ora 15.00, cu privire la starea de urgenţă.
3054 afișări
Imaginea articolului Următorul pas după ce Iohannis va da decretul stării de urgenţă. Când ar putea fi votat în Parlament/ PSD pune condiţii

Marcel Ciolacu spune că miercuri sau joi se va vota decretul stării de urgenţă

„Birourile Permanente Reunite se vor ţine prin conferinţă video şi vom analiza textul, cel târziu mâine, iar miercuri sau joi vom avea votul. Vom face o procedură. Eu şi domul Titus Corlăţean şi cu secretarii de şedinţă ne vom deplasa la sediul Camerei Deputaţilor unde vom deschide şedinţa, iar votul se va face printr-un sistem al Camerei Deputaţilor de către fiecare parlamentar”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

Preşedintele interimar al PSD a adăugat că parlamentarii pot aduce modificări şi că doar în cazul în care decretul va fi respins la vot se va întoarce la preşedinte.

„În cazul în care se va respinge, din punctul meu de vedere nu există această posibilitate, atunci se întoarce la preşedinte şi se dă decret de anulare”, a mai spus preşedintele camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să facă declaraţii la ora 15.00 cu privire la starea de urgenţă. Tot atunci ar trebui să aflăm exact ce măsuri impun autorităţile. Aici s-ar putea regăsi restricţii ale traficului sau măsuri privind munca la domiciliu.

Potrivit Constituţiei, preşedintele României instituie starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acesteia.

În această perioadă este de aşteptat să fie adaptat programul de guvernare. Premierul Ludovic Orban a anunţat seara trecută faptul că există pregătit un plan de măsuri economice care să vină în întâmpinarea firmelor afectate direct din industria hotelieră sau de transporturi.

 

Titus Corlăţean anunţă care sunt condiţiile în care PSD aprobă în Parlament starea de urgenţă

Titus Corlăţean, preşedintele interimar al Senatului, a anunţat, luni, care sunt condiţiile puse de PSD pentru a aproba în Parlament starea de urgenţă. Se ia în considerare ca legea de încuviinţare să includă şi solicitări adresate Curţii de Conturi şi Avocatului Poporului.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că PSD nu a dat „un cec în alb” Guvernului, ci l-a votat pentru ca România să aibă un guvern stabil în situaţia de criză existentă.

„PSD a acceptat deşi nu ne-a fost foarte simplu să susţinem prin vot, în Parlament, alături de celelalte forţe politice, învestirea Guvernului. Subliniez în termeni foarte fermi că nu este un cec în alb acordat acestui Guvern, iar ca partid politic, PSD, inclusiv la nivelul Parlamentului, va veghea ca măsurile ce vor fi adoptate să corespundă efectiv situaţiei de criză, Constituţiei, legilor ţării şi tratatelor internaţionale care fac referire, între altele, la modul în care se restrânge exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţeanului”, a spus Corlăţean.

Acesta a avertizat că PSD va reacţiona politic şi parlamentar „la orice tentaţie de abuz care ar putea afecta exerciţiul unor drepturi fundamentale sau care va îmbrăca forma unor interese de grup economice”.

De aceea, PSD solicită Preşedinţiei şi Guvernului ca măsurile excepţionale înscrise în conţinutul decretului prezidenţial privind starea de urgenţă să corespundă „integral şi strict” exigenţelor constituţionale şi legale şi să fie proporţionale cu situaţia care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriu şi să aibă caracter temporar.

„Decretul prezidenţial trebuie să precizeze expres şi limitativ care sunt drepturile care se restrâng, limitele şi scopul restrângerii.
(...) În baza legii, preşedintele este obligat să prezinte în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, o infirmare detaliată asupra evenimentelor care au determinat instituirea unor măsuri excepţionale, acţiunile întreprinse şi măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de situaţii. Vom aştepta, potrivit legii, această informare, la Parlament, din partea Preşedinţiei”, a afirmat Corlăţean.

Acesta a precizat că se ia în considerare ca legea de încuviinţare să includă şi solicitări adresate Curţii de Conturi şi Avocatului Poporului.

„Luăm în considerare ca legea de încuviinţare să includă şi o solicitare adresată Curţii de Conturi de a examina măsurile adoptate, măsurile excepţionale, de a efectua un audit, dar şi solicitare adresată Avocatului Poporului, de a se apleca cu atenţie asupra acelor măsuri excepţionale care vor avea ca efect limitarea exerciţiului liber al unor drepturi şi libertăţi fundamentale”, a precizat preşedintele interimar al Senatului.

Acesta spune că PSD va fi atent şi la eventualele tentaţii de a impune cenzură presei româneşti”,

„Vom fi extrem de atenţi şi la eventuale tentaţii de a impune cenzura presei româneşti, care, eventual, ar putea să semnaleze public, adoptarea ca şi gestionarea unor măsuri de către Guvern. Astfel de tentaţii să nu se regăsească. Nu vor fi acceptate în conţinutul decretului prezidenţial. Ar putea, de asemenea, (să ascundă – n.r.) alte măsuri cu caracter economic, care să ascundă posibile tunuri economice sau măsuri care să îmbrace haine stării de urgenţă, dar, care, de fapt, să ţină de gestionarea normală de către Guvern, a gestionării stării socio-economice”, a mai spus social-democratul.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, luni de la ora 15.00 la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, anunţă Administraţia Prezidenţială. Şeful statului urmează să semneze, luni, decretul pentru instituirea stării de urgenţă, în contextul răspândirii coronavirusului în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici