USL: Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor

USL susţine, în documentul prin care solicită suspendarea din funcţie a preşedintelui, că Traian Băsescu "a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie".

488 afișări
Imaginea articolului USL: Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor

USL: Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)

 

Semnatarii documentului menţionează că "atât faptul că a anunţat măsurile de austeritate în 2010 cât faptul că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012 reprezintă un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie".

"Preşedintele ar fi trebuit să recomande găsirea unor soluţii pentru crearea de noi locuri de munca în loc să se lamenteze de numărul pensionarilor în plată. Este de notorietate că preşedintele desconsideră această clasă socială «asistata social», după cum o consideră domnia sa", coform sursei citate.

USL invocă de asemenea în acest document "insultele repetate la adresa comunităţii rome", "promulgarea legii pensiilor, adoptată prin fraudă de către Camera Deputaţilor", "încercările de intimidare a presei, prin includerea acesteia printre vulnerabilităţile ce afectează securitatea naţională".

"Prin declaraţiile susţinute în spaţiul public care contravin cu rolul şi conduita unui preşedinte Traian Băsescu a încălcat, în mod voit, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie la Art. 23 pct. 3: «Orice om care munceşte are dreptul la o retribuire echitabilă şi satisfăcătoare care să-i asigure atât lui, cât şi familiei sale, o existenţă conformă cu demnitatea umană şi completată, la nevoie, prin alte mijloace de protecţie socială». Cu toate acestea preşedintele României a anunţat pe toate canalele media că în 2012 statul nu va creşte salariile la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% a acestora, cu toate că judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că, începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul salariilor trebuie să revină la nivelul anterior adoptării acestor măsuri de diminuare. Atât faptul că a anunţat măsurile de austeritate în 2010 cât faptul că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012, reprezintă un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie", se arată în document.

Mai mult, USL menţionează că Traian Băsescu a susţinut în data de 19 septembrie 2011 faptul că 4,2 milioane de salariaţi nu pot susţine 4,9 milioane de pensionari. "4,2 milioane de salariaţi nu pot susţine pensiile a 4,9 milioane de pensionari", a spus preşedintele, la ceremonia depunerii jurământului de către noul ministru al Muncii, Sulfina Barbu.

"Astfel, se dovedeşte din nou că preşedintele este un factor potenţator al unui conflict social între forţa de muncă activă şi pensionari. Pensionarii sunt cei care au contribuit şi care acum trebuie să beneficieze de sistemul public de pensii, Dreptul la pensie şi la cuantumul acesteia este garantat de Constituţia României, care prevede, în mod expres, la art.47 alin.(2) dreptul la pensie, ca drept fundamental: «Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii».", mai susţine USL.

Potrivit documentului, "Curtea Constituţională a constatat în iunie 2010, când a fost sesizată cu privire la neconstituţionalitatea «tentativei» de diminuare cu 15% a pensiilor, că dreptul la pensie este un drept preconstituit încă din perioada activă a vieţii individului, astfel că preşedintele, în loc să creeze un fals vinovat al situaţiei dezastruase prin care trece România, în persoana pensionarului care a muncit şi care şi-a câştigat în mod cinstit dreptul de a beneficia de o pensie, oricum foarte mică, ar fi trebuit să medieze între stat şi societate aşa cum este prevăzut în Constiţutie la art. 80 al.2".

"Preşedintele ar fi trebuit să recomande găsirea unor soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă în loc să se lamenteze de numărul pensionarilor în plată. Este de notorietate că preşedintele desconsideră această clasă socială «asistată social», după cum o consideră domnia sa. «Sprijinul» preşedintelui pentru pensionari şi pentru salariaţi deopotrivă s-a evidenţiat în 2010 când a susţinut tăierea pensiilor şi a salariilor", mai spun reprezentanţii USL.

Potrivit semnatarilor, comportamentul preşedintelui este unul neconstituţional, încălâand prevederile art. 80 al.2 din Constituţie "Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate", întrucât el se erijeaza într-o autoritate care emite judecăţi de valoare contrare prerogativelor constitutionale de mediere între stat şi societate.

"Preşedintele nu trebuie să aştepte ivirea unui conflict pentru medierea lui, ci trebuie să prevină asemenea situaţii", se mai arată în document.

Menţionând "insultele repetate la adresa comunităţii rome", USL arată că "în anul 2007 Traian Băsescu a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declaraţiile sale referitoare la comunitatea romă". "Ceea ce este extrem de grav este însă recidiva, în 18 oct. 2011, preşedintele Traian Băsescu primind alte două avertismente din partea CNCD, dintre care unul pentru declaraţiile sale jignitoare la adresa oamenilor cu dizabilităţi iar alta pentru noi delcaraţii ofensatoare la adresa comunităţii rome. Astfel, recidiva demonstrează că atitudinea lui Traian Băsescu este uneori guvernată de rasism şi xenofobie, incompatabile cu calitatea de preşedinte a unui stat membru a UE şi cu Constituţia României. De altfel, gravitatea în sine a faptei este constatată chiar de decizia luată de CNCD, organismul de specialitate al statului român", susţine USL.

Semnatarii mai spun că "îndemnul adresat medicilor de a părăsi ţara în ciuda realităţilor naţionale care confirmă un deficit de cadre medicale aduce atingere dreptului la ocrotirea sănătăţii statuat de art. 34 din Constituţie".

De asemenea, este menţionată "promulgarea legii pensiilor, adoptată prin fraudă de către Camera Deputaţilor".

"Referitor la actele şi faptele neconstituţionale ale preşedintelui, unul de deosebită gravitate îl constituie promulgarea Legii pensiilor trecută prin fraudă în Plenul Camerei Deputaţilor. Faptul că semnătura preşedintelui se află pe un act recunoscut ca fiind rezultatul unui furt grosolan de voturi care va intra în istoria neagră a parlamentarismului românesc, reprezintă o încălcare gravă a atribuţiei constituţionale referitoare la promulgarea legilor (art. 77 din Constituţie)", precizează documentul.

Un alt motiv invocat de USL vozează "încercările de intimidare a presei, prin includerea acesteia printre vulnerabilităţile ce afectează securitatea naţională".

"Evident deranjat de criticile presei la adresa sa şi a apropiaţilor săi, preşedintele s-a folosit de calitatea sa de şef al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării şi a inclus presa printre vulnerabilităţile ce ameninţă securitatea naţională, care au fost identificate în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, urmând ca instituţiile statului să fie obligate, în urma adoptării acestui document, să acţioneze împotriva organismelor de presă şi pentru limitarea libertăţii de exprimare", conform documentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici