USR a iniţiat un proiect de lege care interzice parlamentarilor să-şi mărească salariile

USR a depus un proiect de lege care interzice parlamentarilor să-şi mărească propriile salarii, astfel încât orice majorare a indemnizaţiilor să se aplice odată cu un nou mandat al celor două Camere ale Parlamentului.

261 afișări
Imaginea articolului USR a iniţiat un proiect de lege care interzice parlamentarilor să-şi mărească salariile

USR a iniţiat un proiect de lege care interzice parlamentarilor să-şi mărească salariile

„Proiectul de Lege pentru modificarea art. 42, alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prevede, în esenţă, că modificările făcute coeficienţilor de stabilire a indemnizaţiilor lunare se vor aplica doar odată cu începutul unui nou mandat al celor două camere ale Parlamentului. Astfel, orice majorare a indemnizaţiei va fi valabilă doar pentru viitorul Parlament, iar parlamentarii nu vor mai putea să voteze creşterea indemnizaţiilor proprii”, se arată într-un comunicat al USR.

Iniţiatorii proiectului legislativ sunt deputaţii USR Adrian Prisnel şi Cristian Seidler.

„Consider că este imoral ca parlamentarii să-şi legifereze drepturi speciale. Dreptul parlamentarilor de a-şi vota propriile salarii este un privilegiu în raport cu celelalte categorii de salariaţi care nu pot decide asupra propriilor venituri. Faptul că aceştia votează majorările de salarii de care vor beneficia ei înşişi este privit drept un conflict de interes. Această percepţie reprezintă şi una dintre cauzele pentru care Parlamentul României este o instituţie în care cetăţenii au foarte puţină încredere. Un vot pentru acest proiect ar fi o dovadă că parlamentarii au înţeles mesajul societăţii: nu vă mai votaţi privilegii”, a declarat Prisnel, potrivit documentului citat.

Deputatul Cristian Seidler a precizat că această dezbatere a avut loc în mai multe state ale lumii.

„În Marea Britanie, spre exemplu, în urma unui scandal public, a fost înfiinţată o autoritate independentă care stabileşte şi gestionează veniturile parlamentarilor. Ne gândim că aceasta ar putea fi o soluţie şi pentru România. Primul pas este însă să limităm acest drept”, a susţinut Seidler.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici