USR cere preşedintelui CNSAS să respecte legea referitoare la verificarea Adinei Florea

Reprezentaţii USR l-au somat, joi, pe Constantin Buchet, preşedintele CNSAS, să respecte legea privind verificarea calităţii de colaborator al Securităţii a Adinei Florea, nominalizată şi refuzată de Klaus Iohannis pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

957 afișări
Imaginea articolului USR cere preşedintelui CNSAS să respecte legea referitoare la verificarea Adinei Florea

USR cere preşedintelui CNSAS să respecte legea referitor la verificarea Adinei Florea

"Uniunea Salvaţi România îl somează pe preşedintele CNSAS, Constantin Buchet, să respecte legea în privinţa verificărilor pentru procuroarele nominalizate de ministrul justiţiei pentru funcţii de conducere. Preşedintele Klaus Iohannis este îndreptăţit să refuze numirea procuroarei Adina Florea la conducerea DNA, în condiţiile în care Tudorel Toader şi acoliţii PSD din alte instituţii publice nu respectă procedurile legale", a transmis Uniunea Salvaţi România, într-un comunicatul de presă remis, joi, MEDIAFAX.

USR aminteşte despre faptul că scrisoarea transmis de către Constantin Buchet către CSM este ilegală, deoarece nu a fost discutată şi votată într-o şedinţă a CNSAS.

"Scrisoarea pe care preşedintele CNSAS Constantin Buchet a trimis-o CSM cu privire la verificările pentru procuroarele nominalizate pentru funcţii de conducere este ilegală. Conţinutul scrisorii nu a fost discutat într-o şedinţă de Colegiu şi nu a avut loc un vot, aşa cum prevede legea, preşedintele Constantin Buchet s-a substituit Colegiului", explică sursa citată.

USR atenţionează că CNSAS este în prezent într-un blocaj instituţional din cauza preşedintelui Constantin Buchet.

„Şedinţa în care urma să se analizeze adeverinţa procuroarei Adina Florea urma să aibă loc astăzi (joi - n.r.), 10 ianuarie, dar nu s-a ţinut, iar şase membri din colegiu i-au transmis o scrisoare preşedintelui CNSAS în care îi cer să clarifice viciile de procedură şi până atunci să nu pună pe ordinea de zi avizul pentru Adina Florea”, precizează reprezentanţii partidului de Opoziţie.

USR mai argumentează că au fost încălcate procedurile şi cerinţele privind stabilirea faptului că Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea.

"USR atrage atenţia că scrisoarea NU poate ţine locul unei adeverinţe, Colegiul în cvorum este singurul organism care poate genera legal un astfel de răspuns la solicitarea CSM. Mai grav este că domnul Constantin Buchet a stabilit că Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea doar pe baza scrisorilor de la servicii, ceea ce este ilegal din mai multe motive: legea CNSAS precizează clar procedura şi cerinţele obligatorii, iar conţinutul răspunsurilor de la foştii deţinători nu este public, el fiind transmis, la cerere, doar instanţelor de judecată, când situaţia o impune", completează sursa menţionată.

Şase din cei 11 membrii ai CNSAS îl acuză, într-o scrisoare transmisă, joi, preşedintelui instituţiei, Constantin Buchet, că acesta s-a antepronunţat atunci când a transmis CSM că Adina Florea, propusă şi respinsă pentru şefia DNA, nu a fost colaborator al Securităţii.

Conform sursei menţionate, antepronunţarea preşedintelui CNSAS ridică probleme de legalitate, cerându-i lui Constantin Buchet să clarifice, atât în scris, cât şi public, situaţia fără precedent pe care a creat-o pentru instituţie. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că lipsa unei reacţii a preşedintelui CNSAS poate genera un blocaj al instituţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, joi, către Klaus Iohannis, adeverinţele CNAS din care rezultă îndeplinirea cerinţelor de către Adina Florea, propusă pentru şefia DNA, subliniind că i-a cerut preşedintelui să-şi reconsidere refuzul.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA. Propunerea este respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Motivul invocat de şeful statului este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici