USR cere publicarea codului sursă al consilierului guvernamental ION

USR îi cere ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, „să lase acţiunile de PR şi să publice codul sursă al algoritmului aşa-zisului sistem de inteligenţă artificială al Guvernului Ciucă, ION”: „cine îl controlează şi în ce scop? Este ION echidistant ca unealtă de inteligenţă artificială?”.

363 afișări
Imaginea articolului USR cere publicarea codului sursă al consilierului guvernamental ION

USR cere publicarea codului sursă al consilierului guvernamental ION

„Este nevoie de o verificare independentă care să stabilească dacă într-adevăr acest sistem ia decizii autonome, pentru a vedea ce se întâmplă cu datele colectate de la oameni şi pentru a verifica dacă nu cumva acest sistem este doar un paravan al Guvernului în spatele căruia încearcă să îşi scuze anumite decizii pe care urmează să le ia. Sunt o serie de nelămuriri cu privire la ION: cine îl controlează şi în ce scop? Este ION echidistant ca unealtă de inteligenţă artificială? Cum garantează statul protecţia datelor românilor care interacţionează cu ION? Este ION consilierul premierului sau reprezentantul românilor? Toate aceste întrebări aşteaptă răspunsuri din partea Guvernului, care tace”, potrivit unui comunicat de presă.

„ION nu se dezice de rolul lui şi face ce face şi prim-ministrul Ciucă şi miniştrii săi: plagiază şi dă răspunsuri preînregistrate. Guvernul României continuă cu această mascaradă în care pretinde că prim-ministrul are un consilier un algoritm bazat pe inteligenţa artificială şi nu ratează niciun moment public în care să nu eşueze. Ceea ce ar fi trebuit să fie un proiect-fanion al României, din păcate, se transformă într-o doză de incompetenţă a acestui guvern şi a acestui Minister al Digitalizării”, susţine deputata USR Monica Berescu.

Dincolo de penibilul situaţiei – premierul României vorbind singur cu o oglindă”, acest sistem de inteligenţă artificială „poate fi luat în serios” doar după ce algoritmul din spatele deciziei este analizat fie de orice român interesat, fie de o autoritate a statului, cum ar fi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) sau Autoritatea pentru digitalizarea României (ADR), se arată în comunicat.

„M-am convins că ION este doar o cascadorie de PR a acestui guvern. Pe de altă parte, inteligenţa artificială la nivelul anului 2023 este un subiect prea important pentru a fi tratat cu atâta superficialitate. După ce am văzut că în cadrul Comisiei de IT au venit atât de puţine răspunsuri clare din partea Guvernului, cer ministrului Burduja să publice codul sursă al acestui aşa-zis sistem de inteligenţă artificială. Guvernul României nu se poate ascunde decizional în spatele unui sistem a cărui funcţionare nu este cunoscută. În acest moment, codul sursă este secret şi nu există nicio instituţie a statului român care să autorizeze funcţionarea serioasă a unui astfel de sistem”, a precizat deputatul USR Radu Miruţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici