USR: Concurs trucat pentru numirea lui Alexandru Stănescu la şefia ADR Sud-Vest Oltenia

  • USR solicită DNA să se autosesizeze în cazul trucării concursului de angajare pentru Alexandru Stănescu la şefia ADR Sud-Vest Oltenia.
  • USR cere şi anchetarea celor cinci preşedinţi de consilii judeţene din Sud-Vest Oltenia.
539 afișări
Imaginea articolului USR: Concurs trucat pentru numirea lui Alexandru Stănescu la şefia ADR Sud-Vest Oltenia

„USR cere Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se sesizeze din oficiu şi să ancheteze numirea lui Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, în funcţia de Director General al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (ADR SVO). O solicitare în scris a fost trimisă, vineri, DNA. Prin această numire frauduloasă a unei persoane fără nici cea mai mică experienţă în gestionarea unei problematici atât de complexe, în dispreţ faţă de bunul simţ şi în sfidarea legilor, este pus în pericol un întreg Program Operaţional Regional finanţat din bani europeni, ratând şansa de a reduce decalajele de dezvoltare între regiuni, dar şi pierderea totală a fondurilor alocate prin acest program, 1,2 miliarde de euro. Pe scurt, <concursul> a fost iniţiat din dispoziţia celor 5 preşedinţi de consilii judeţene din Sud-Vest Oltenia, tot ei fiind cei care au stabilit şi aprobat componenţa Comisiei de Concurs, care a trucat întregul concurs, astfel încât să fie eliminat orice risc ca un alt potenţial participant în afara lui Stănescu-fratele să poată fi numit în funcţia de director general al ADR SVO. Aceasta rezultă atât din încălcarea prevederilor legale referitoare la organizarea unui concursS, cât şi din desfăşurarea ulterioară a evenimentelor”, potrivit unui comunicat de presă.

USR solicită DNA să înceapă, în temeiul art. 292 Cod de Procedură Penală (articol privind sesizarea din oficiu), urmărirea penală împotriva preşedinţilor celor cinci consilii judeţene care compun Consiliul de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – Cosmin-Dorin VASILE (Dolj), Cosmin Popescu(Gorj), Aladin Georgescu (Mehedinţi), Marius Oprescu (Olt) şi Constantin Rădulescu (Vâlcea), împotriva membrilor comisiei de concurs în legătură cu Concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de conducere vacantă de Director General al ADR SVO şi împotriva lui Stănescu Alexandru, admis în urma concursului organizat pentru ocuparea funcţiei de conducere vacantă de Director General al ADR SVO, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

„Iată faptele care au fost detaliate în sesizarea trimisă DNA. Nu a fost stabilită şi o probă scrisă şi/sau practică astfel că nu a existat şi vreo bibliografie anexată, termenul de organizare a concursului a fost scurtat semnificativ faţă de cele 30 de zile lucrătoare de la publicarea anunţului şi până la proba scrisă, pentru a reduce riscul unor mai multe candidaturi, condiţiile de participare au fost făcute astfel încât să corespundă întocmai CV-ului numitului Stănescu Alexandru (în plus, fără vreo experienţă în gestionarea fondurilor europene, fără obligaţia de a cunoaşte legislaţie specifică, sau vreo limbă străină, prin comparaţie cu cerinţele minime obligatorii pentru oricare alt post scos la concurs), anunţul de participare a fost scos de pe site-ul ADR, deşi era obligatorie menţinerea acestuia pînă la finalizarea concursului, inclusiv durata contractului a fost stabilită astfel încât să corespundă cu vârsta numitului (61 de ani) şi a perspectivelor acestuia de pensionare (vârsta standard de pensionare la bărbaţi este de 65 de ani cu posibilitatea prelungirii până la 68 de ani) pe o perioadă determinată de 4 ani (deşi postul a fost vacantat pentru o perioadă nedeterminată şi nu există vreun motiv/constrângere pentru această durată), cu posibilitatea de a fi prelungit încă 3 ani, rezultatul interviului este neverosimil prin prisma punctajelor obţinute de către cei 2 candidaţi, numitul Stănescu Alexandru obţinând peste 90 de puncte, iar contracandidatul, o persoană cu experienţă şi vechime chiar în ADR SVO, nu a fost punctat nici măcar cu minimul de 70 de puncte. Raportat la prevederile art. 24 din HG 286/2011 care reglementează desfăşurarea interviului, ori întrebările n-au avut legătură cu domeniul gestionării fondurilor europene, ori au fost formulate de asemenea manieră şi furnizate numitului Stănescu Alexandru înainte de concurs, ori interviul n-a avut loc în prezenţa ambilor candidaţi astfel că notarea n-a avut legătură cu realitatea. Doar aşa se poate explica rezultatul. În concluzie, pentru a nu mai avea surprize neplăcute, aşa cum s-a întâmplat cu şefia ANRE, şi pentru ca fratele baronului PSD de Olt să prindă în sfârşit o funcţie importantă, nu a fost organizat un concurs aşa cum prevede Legea dezvoltării regionale nr. 315/2004, dar şi Codul Muncii; concret, procesul de recrutare s-a desfăşurat în doar 2 etape (selecţie de dosare şi interviu), fără organizarea unui concurs propriu-zis, respectiv a unei probe scrise (subiecte tip grilă sau tip sinteză), în condiţiile în care normele specifice desfăşurării unui concurs precizează fără vreun dubiu că interviul poate fi susţinut doar după ce candidatul a fost admis la proba scrisă! (vezi art. 24 din HG 286/2011)”, se menţionează în finalul comunicatului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
stănescu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici