USR ia în calcul o moţiune împotriva ministrului Justiţiei: DNA-ul şi DIICOT-ul vor ajunge practic la numirea pixului lui Dragnea în acest moment/ Orban: PNL susţine moţiune simplă

Senatorul USR George Dircă a anunţat că formaţiunea ia în calcul o moţiune împotriva ministrului Justiţiei Tudorel Toader după ce acesta a anunţat că se propune eliminarea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şefi şi trecerea Insecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei.

677 afișări
Imaginea articolului USR ia în calcul o moţiune împotriva ministrului Justiţiei: DNA-ul şi DIICOT-ul vor ajunge practic la numirea pixului lui Dragnea în acest moment/ Orban: PNL susţine moţiune simplă

USR ia în calcul o moţiune împotriva ministrului Justiţiei Tudorel Toader: DNA-ul şi DIICOT-ul vor ajunge practic la numirea pixului lui Dragnea în acest moment

"Suntem foarte îngrijoraţi pentru că numirile procurorilor nu le va mai face preşedintele României, aşa cum se fac în prezent, pe de altă parte, DNA-ul şi DIICOT-ul vor ajunge practic la numirea pixului lui Dragnea în acest moment, pentru că se fac de către Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei este din partea PSD şi, mult mai grav, apreciem că Inspecţia Judiciară va ajunge armă de represiune politică asupra magistraţilor, ieşind de sub coordonarea CSM-ului şi ajungând sub coordonarea Ministerului Justiţiei. Ne vom opune vehement, pentru că politizăm activităţi independente care ar trebui să vegheze la buna desfăsurare a actului de justiţie", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, senatorul USR George Dircă.

Senatorul USR a confirmat că formaţiunea ia în calcul organizarea unei moţiuni, simple sau chiar de cenzură, împotriva ministrului Justiţiei, motiv pentru care vor iniţia discuţii şi cu alte partide din opoziţie.

"Cu siguranţă că după încheierea acestei conferinţe ne vom întâlni cu alţi colegi şi vom analiza situaţia şi vom vedea care e punctul lor de vedere şi vom încerca să avem un plan comun dacă şi dumnealor într-adevăr doresc să facă opoziţie", a spus senatorul.

Orban: PNL susţine moţiunea simplă anunţată de USR împotriva ministrului Justiţiei

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că a discutat cu preşedintele interimar al USR, Elek Levente, şi că liberalii vor susţine moţiunea simplă anunţată de USR împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

"Instrumentul moţiunii de cenzură este un instrument care trebuie folosit atunci când are cea mai mare şansă să iasă. Recunosc că am discutat cu preşedintele interimar al USR despre posibilitatea introducerii unei moţiuni simple împotriva Ministerului Justiţiei şi există posibilitatea de a depune această moţiune simplă, dar obiectivul nostru este să nu fie adoptate aceste modificări”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, întrebat dacă ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură.

Ludovic Orban a afirmat că liberalii nu pot accepta ca justiţia să se întoarcă în perioada Năstase - Rodica Stănoiu, când la sediul PSD se stabilea cine să fie anchetat şi cine nu.

"PNL se va opune categoric propunerilor formulate de ministrul justiţiei, În special vom fi împotriva a doua propuneri, aceea de elimina preşedintele din procedura de numire a şefilor parchetelor şi propunerea de trecerea a inspecţie judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei. După ce au brevetat marţea neagră, PSDiştii vor să breveteze şi miercurea neagră. Este adevărat că nu o mai fac noaptea ca hoţii, ci o fac la lumina zilei, dar chiar dacă este făcut la lumina zilei acest act el reprezintă un atentat la adresa independeţei justiţiei, a democraţiei, a statului de drept. (...) Nu putem accepta ca justiţia să se întoarcă în perioada Năstase - Rodica Stănoiu când la partid se decidea cine să fie pus în funcţie, cine să fie anchetat şi cine să nu fie anchetat", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre legile justiţiei: PNL va lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea 

Preşedintele PNL,Ludovic Orban, a declarat,miercuri, că L. Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, afirmând că PNL  va lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea schimbărilor anunţate,"care riscă să distrugă independenţa justiţiei".

"Guvernul îşi dă arama pe faţă. Dragnea şi Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupţie, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea preşedintelui din ecuaţia numirii şefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justiţie, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va căuta să numească procurori obedienţi, care să răspundă la comenzi şi care să nu mai îndrăznească să declanşeze anchete împotriva protejaţilor din clientela politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de luptă împotriva opozanţilor", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe Facebook.

Ludovic Orban a afirmat că prin trecerea inspecţiei judiciare în subordinea ministrului justiţiei, aceasta riscă să se transforme într-o falangă represivă a partidului de guvernământ.

"Prin trecerea inspecţiei judiciare în subordinea ministrului justiţiei, aceasta riscă să se transforme într-o falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistraţii. Suntem categoric împotriva şi ne vom lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea acestor enormităţi care riscă să distrugă independenţa puterii judecătoreşti şi să pună sub semnul întrebării democraţia din România", a conchis preşedintele PNL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici