USR îi cere lui Macron să ia atitudine faţă de intenţia Guvernului de a schimba legile justiţiei

Uniunea Salvaţi România îi solicită preşedintelui Emmanuel Macron să ia atitudine faţă de intenţia Guvernului de a schimba legile din domeniul justiţiei, intenţia pe care USR o consideră ”o tentativă grosolană” de subordonare politică a sistemului judiciar din România.

232 afișări
Imaginea articolului USR îi cere lui Macron să ia atitudine faţă de intenţia Guvernului de a schimba legile justiţiei

USR îi cere lui Macron să ia atitudine faţă de intenţia Guvernului de a schimba legile justiţiei

USR salută vizita preşedintelui Franţei la Bucureşti , cu speranţa că mesajul proeuropean care a dus la ascensiunea En Marche!, formaţiunea politică a lui Emmanuel Macron, va avea un succes similar în România.

”Din păcate, planificarea acestei vizite nu avea cum să anticipeze cele întâmplate ieri la Bucureşti, mai exact tentativa grosolană a PSD şi ALDE de a subordona justiţia politicului. În acest context, Partidul Uniunea Salvaţi România solicită atât preşedintelui Republicii Franceze, cât şi celorlalţi parteneri europeni să ia atitudine faţă de intenţiile Guvernului de modificare a legilor care asigură independenţa Justiţiei şi să sprijine progresele României în lupta anti-corupţie”, se arată într-un comunicat al USR.

Uniunea subliniază că Polonia şi Ungaria lipsesc din traseul turneului regional al lui Emmanuel Macron, acesta fiind un semn că ”încercările de legitimare a unui model de democraţie iliberală” îi face mai puţini frecventabili pe liderii acestor state.

”USR a reacţionat public în raport cu aceste derapaje şi şi-a exprimat solidaritatea cu mişcările politice care luptă pentru democraţie şi stat de drept. Din păcate, regimul PSD-ALDE a pregătit un pachet de modificări în domeniul justiţiei care vor să plaseze România alături de Polonia şi Ungaria”, mai precizează sursa citată.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, fiind vorba de toate funcţiile, fie că este vorba despre procurorul general, adjunct, şef DIICOT, şef DIICOT sau adjuncţiii dânşilor, ministrul Justiţiei a anunţat că decizia trebuie luată de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiţiei.

"La Ministerul Public, toate funcţiile, fie că e procuror general, adjunct, şef la DIICOT, la DNA, adjuncţii dânşilor, să decidă Secţia pentru Procurori în baza aceluiaşi principiu din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, pe baza unei proceduri transparente, procurori care la rândul lor trebuie să aibă 10 ani de vechime efectivă în funcţia de procuror. Ce apare modificat aici? Faptul că decide Secţia pentru Procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiţiei", a declarat Tudorel Toader.

În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici