USR, noi sesizări la CCR privind legile justiţiei: Facem apel public la PNL să semneze

USR va face noi sesizări la CCR privind legile justiţiei, precizând că acestea au fost semnate de toţi membrii partidului, dar şi de parlamentarii PMP, făcând un apel public la PNL şi la parlamentarii independenţi pentru a semna sesizările, acestea urmând să fie depuse până la sfârşitul săptămânii.

404 afișări
Imaginea articolului USR, noi sesizări la CCR privind legile justiţiei: Facem apel public la PNL să semneze

USR, noi sesizări la CCR privind legile justiţiei: Facem apel public la PNL să semneze

„ÎCCJ şi PNL au contestat deja la Curtea Constituţională cele trei proiecte de modificare a legilor 303, 304 şi 317, dar juriştii USR au găsit noi motive de neconstituţionalitate, iar noile sesizări reprezintă o şansă în plus de a bloca atacul coaliţiei PSD-ALDE-UDMR la independenţa sistemului de justiţie. Sesizările au fost semnate deja de toţi parlamentarii USR şi PMP şi mai este nevoie doar de câteva semnături pentru a le depune la CCR până la sfârşitul săptămânii. USR face un apel public la PNL, dar şi la toţi parlamentarii independenţi pentru a semna sesizările cu privire la modificarea legilor justiţiei şi a sprijini acest demers de apărare a independenţei magistraţilor şi a statului de drept din România. Nu există argumente pentru care parlamentarii opoziţiei să nu se alăture acestui demers absolut vital pentru România”, potrivit unui comunicat remis marţi MEDIAFAX.

Preşedintele USR, Dan Barna, a precizat că partidul nu a depus imediat sesizările la CCR, deoarece juriştii formaţiunii au lucrat intens pentru a găsi toate motivele de neconstituţionalitate din proiectele de lege.

„Coaliţia PSD-ALDE-UDMR a măcelărit în Comisia specială aproape fiecare articol din legile justiţiei şi au fost analizate sute de amendamente. Doar în proiectul de modificare a legii 303 privind Statutul magistraţilor juriştii USR au găsit 35 de articole neconstituţionale. De asemenea, în sesizări au fost preluate observaţii ale asociaţiilor de magistraţi din România. Miza de a bloca aceste proiecte este foarte mare, dar trebuie să avem o argumentaţie solidă în faţa judecătorilor constituţionali”, a susţinut Barna, potrivit documentului citat.

În sesizări, USR arată că cele trei proiecte ale legilor justiţiei au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului şi principiului respectării legii, precum şi cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juriştii USR susţin că proiectele încalcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

„În acest moment atât de grav pentru democraţia noastră, opoziţia trebuie să fie unită pentru a apăra justiţia. USR caută şi este dispus să folosească toate mijloacele legale şi toţi aliaţii posibili, pentru a opri modificarea legilor justiţiei, aşa cum a fost ea făcută de coaliţia de guvernare, fiind preocupat exclusiv de siguranţa oamenilor şi de sănătatea societăţii în care trăim”, a mai spus Dan Barna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici