USR PLUS susţine certificatul comun care să ateste vaccinarea, testul PCR sau nivelul anticorpilor

Delegaţia USR PLUS consideră că propunerea Comisiei Europene de a avea un certificat comun european care să ateste vaccinarea, testul PCR sau dezvoltarea naturală a anticorpilor împotriva COVID-19 va facilita reluarea liberei circulaţii între statele membre, transmite Alianţa.

358 afișări
Imaginea articolului USR PLUS susţine certificatul comun care să ateste vaccinarea, testul PCR sau nivelul anticorpilor

„Delegaţia USR PLUS consideră că propunerea Comisiei Europene de a avea un certificat comun european care să ateste vaccinarea, testul PCR sau dezvoltarea naturală a anticorpilor împotriva COVID-19 va facilita reluarea liberei circulaţii între statele membre. Libera circulaţie este una dintre valorile Uniunii şi un drept fundamental al cetăţenilor europeni care vor putea relua deplasarea fără restricţii în UE”, potrivit unui comunicat de presă USR PLUS.

Potrivit sursei citate, USR PLUS susţine propunerea Comisiei la nivel european pentru că evită crearea a două categorii de europeni, vaccinaţi şi nevaccinaţi, şi dă posibilitatea cetăţenilor să opteze asupra modului în care atestă că nu sunt infectaţi cu virusul SARS-COV-2.

„O abordare comună asupra modului în care certificatele care atestă vaccinarea, testarea sau imunizarea printr-un document recunoscut de toate statele membre ale Uniunii va ajuta muncitorii transfrontalieri, industria turismului, cea aviatică şi va opri carantinarea cetăţenilor care trebuie să călătorească în scopuri esenţiale. E un document important nu doar pentru turişti ci şi pentru milioane de români care muncesc în Europa, o soluţie comună importantă care împiedică alegerea unor soluţii bilaterale sau între grupuri mai mici de state”, spune Nicu Ştefănuţă, europarlamentar USR PLUS şi membru în comisia pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară.

”Este nevoie de o cântărire cu bună măsură a acestei teme pentru a nu discrimina o parte dintre cetăţenii care fie nu au încă acces la vaccin ori nu au voie să se imunizeze astfel din motive medicale sau alte considerente. Soluţia propusă de Comisie acum este cea corectă pentru că nu discrimizează dar în acelaşi timp facilitează circulaţia. Evitarea termenului <paşaport> sau orice cuvânt care poate fi asociat cu ideea de graniţe în Uniunea Europeană este un alt lucru important”, adaugă Dacian Cioloş, preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European.

USR PLUS precizează că propunerea Comisiei Europene va trebui discutată şi aprobată de Parlamentul European şi de statele membre, care vor pregăti şi implementarea logistică a eliberării şi verificării certificatelor. De asemenea, Comisia pregăteşte până în vară infrastructura digitală care va certifica autenticitatea documentelor emise în toate statele membre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici