USR propune ca banii din taxa de 2% aplicată companiilor din energie să fie folosiţi pentru consumatorii vulnerabili

Parlamentarii USR au propus, vineri, în discuţiile cu Guvernul privind proiectul de lege care abrogă prevederi din OUG 114, ca banii strânşi din taxa de 2% aplicată companiilor din energie să fie folosiţi pentru programe care să vină în sprijinul consumatorilor de energie vulnerabili.

159 afișări
Imaginea articolului USR propune ca banii din taxa de 2% aplicată companiilor din energie să fie folosiţi pentru consumatorii vulnerabili

USR propune ca banii din taxa de 2% aplicată companiilor din energie să fie folosiţi pentru consumatorii vulnerabili

"Au fost discuţii şi pe sectorul energetic, toate prevederile pe care OUG 114 le-a avut şi parte din ele au fost abrogate sau reformulate într-o manieră care să deblocheze efectele nocive pe care această ordonanţă le-a avut şi asupra investiţiilor din sectorul energetic, dar şi blocajelor din piaţă. De principiu, s-a discutat de fapt o dereglementare, o liberalizare a preţului la energie electrică, care să aibă loc până la finalul anului 2020 şi o dereglementare preţului la producţie la gaze naturale, care să aibă loc la 1 iulie 2020. Noi, USR, am adus în discuţie faptul că această liberalizare a pieţei trebuie să fie acompaniată de măsuri pentru ceea ce numim consumatori vulnerabili, adică clienţii finali care nu-şi pot plăti preţul la energie şi la gaze naturale", a declarat deputatul USR Cristina Prună.

Aceasta a precizat că reglementarea ar putea fi introdusă printr-un amendament la proiectul de lege.

"Ca soluţie am găsit utilizarea taxei de 2% care fusese aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din energie, pentru a finanţa programele de sprijin ale consumatorilor vulnerabili, urmând că această taxă să ajungă la Guvern, împreună cu departamentul de Eficientă Energetică de la ANRE, reglementatorul pieţei, pentru că în conturile ANRE au intrat banii din această taxa de 2% şi practic să formulăm împreună un amendament, împreună cu Guvernul şi membrii celorlalte partide prezente la discuţii, pentru a finanţa aceste programe. Cam această este măsură cea mai importantă", a afirmat Prună.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că premierul Ludovic Orban a acceptat propunerea ca banii din valorificarea bunurilor confiscate din infracţiuni să fie redirecţionaţi către programe sociale şi educative.

"Chestiunea sumelor care rezultă din confiscarea bunurilor din infracţiuni. Sumele acestea înainte se foloseau pentru programe sociale, educative şi pentru prevenirea infracţionalităţii. Când a venit PSD cu această OUG aceste sume au fost la dispoziţia Guvernului şi nu au mai fost folosite cu acest scop. Noi am propus revenirea la varianta anterioară a legii care reglementează activitatea ANABI (Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - n.r.) şi premierul a acceptat", a declarat Stelian Ion.

De asemenea, deputatul USR Claudiu Năsui a precizat că, în ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, partidul au propus reducerea comisionului de 1% la 0,6%, în aşa fel încât 0,4% să rămână în conturile contribuabililor.

"În ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, comisionul acela de 1% din care jumate merge la Casă Naţională de Pensii şi jumătate de administratorii de fonduri. Noi am propus reducerea să la 0,6%, în aşa fel încât 0,4% să rămână în conturile contribuabililor. Deci, practic, contribuţia la pensia noastră de Pilon 2 să crească automat din scăderea comisionului, doar 0,1% să mai rămână la Casa de Pensii, deşi şi 0,1 acela este o suma importantă şi 0,5 să rămână la administratorii de fonduri", a declarat Năsui.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
oug 114,
taxa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici