Valer Dorneanu, fost deputat PSD, ales preşedinte interimar al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu a fost ales, marţi, preşedinte interimar al Curţii Constituţionale, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Zegrean la şefia CCR expiră la 11 iunie, Dorneanu precizând pentru MEDIAFAX că după 13 iulie va avea loc alegerea preşedintelui plin al Curţii.

3158 afișări
Imaginea articolului Valer Dorneanu, fost deputat PSD, ales preşedinte interimar al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu, fost deputat PSD, a fost ales preşedinte interimar al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu a fost ales, marţi, preşedinte interimar al Curţii Constituţionale, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Zegrean la şefia CCR expiră la 11 iunie, Dorneanu precizând pentru MEDIAFAX că după 13 iulie vor fi alegeri pentru preşedintele plin al Curţii.

Valer Doreanu a fost ales marţi preşedinte interimar al Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, el câştigând astfel în faţa actualului preşedinte al CCR Augustin Zegrean, care a candidat şi el pentru poziţia de interimar. Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de Valer Dorneanu şi de Augustin Zegrean.

Valer Dorneanu va asigura astfel conducerea CCR până la 13 iulie, când plenul Curţii urmează să fie reînnoit, prin noile propuneri care trebuie validate din partea Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru locurile care vor rămâne vacante după expirarea mandatelor lui Zoltan Puskas şi Tudorel Toader.

La Camera Deputaţilor, fostul deputat UDMR Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pentru a ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României, însă candidatura sa nu a fost supusă votului plenului Camerei Deputaţilor.

La Senat situaţia este mai complicată. Comisia juridică a decis să trimită marţi plenului Senatului raportul cu două candidaturi pentru postul de judecător CCR, senatorul Ruxandra Jipa (ex-UNPR) şi judecătoarea Monalisa Neagoe (susţinută de PNL), propuneri care au fost deja respinse de plen la începutul lunii mai.

Pe de altă parte, deputatul independent Marian Enache (fost UNPR) şi-a depus şi el candidatura pentru un post de judecător la Curtea Constituţională din partea Senatului, el beneficiind, potrivit unor surse politice, de susţinerea PSD, UNPR, ALDE şi, cel mai probabil, UDMR.

De asemnea, în condiţiile în care Augustin Zegrean a fost numit de preşedinţie, Administraţia Prezidenţială va trebui, la rândul ei, să propună un judecător.

Valer Dorneanu este judecător al Curţii Constituţionale din 2013, numit de Camera Deputaţilor pentru un mandat de 9 ani. El a fost deputat PSD în 2000-2008, iar în primul mandat de parlamentar a fost preşedintele Camerei Deputaţilor. În perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale din sectoarele 5 si 6 ale municipiului Bucureşti. Dorneanu a fost expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că formaţiunea sa nu va propune pe nimeni pentru un post la CCR din partea Senatului, însă va susţine, împreună cu PSD, unul dintre cei care şi-au depus dosarul.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut luni, întrebat despre persoana pe care o va propune PSD pentru un post la Curtea Constituţională din partea Senatului, că partidul nu va propune pe nimeni şi îl va susţine pe unul dintre candidaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici