Vasile Blaga: România trebuie să fie pregătită pentru creşterea numărului de refugiaţi alocaţi

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, că România trebuie să se pregătească pentru a avea soluţii în cazul în care numărul refugiaţilor alocaţi va creşte, ca urmare a deciziei la nivel european, care se ia prin votul majorităţii şi nu prin consens.

164 afișări
Imaginea articolului Vasile Blaga: România trebuie să fie pregătită pentru creşterea numărului de refugiaţi alocaţi

Vasile Blaga: România trebuie să fie pregătită pentru creşterea numărului de refugiaţi alocaţi (Foto: Liviu Adascalitei / Mediafax Foto)

"România trebuie să se pregătească pentru orice, cum trebuie să se pregătească pentru a avea la o adică soluţii pentru un număr mare de refugiaţi. Poziţia noastră este clară, noi am susţinut-o, o susţinem. Dar, ştiţi foarte bine, decizia nu se ia prin consens, ci prin vot şi s-ar putea ca să fim nevoiţi să facem faţă la solicitări mult mai mari de până acum. Asta înseamnă foarte multă pregătire. Sigur, cu suport european, pentru că, ce am înţeles, 6000 de euro pentru fiecare refugiat este foarte puţin", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, întrebat dacă el consideră, în calitate de fost ministru de Interne, că era necesară deblocarea a 6000 de posturi în jandarmerie.

Blaga a mai afirmat că marea problemă este legată de integrarea socială a refugiaţilor şi nu de a asigura cazarea acestora.

"Felicit preşedinţia şi pe toţi factorii decidenţi care nu au procedat ca şi alţii, să ridice garduri de sârmă ghimpată la frontieră pentru că suntem în secolul XXI şi suntem într-o altă situaţie, suntem stat al UE. Nu acestea sunt soluţiile", a mai spus Vasile Blaga.

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat joi seara că există între statele membre UE un sprijin "din ce în ce mai masiv" pentru introducerea cotelor obligatorii de refugiaţi, iar această decizie s-ar putea să nu mai poată fi blocată în Consiliul JAI care va avea loc marţea viitoare.

"Sunt din ce în ce mai puţine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce înseamnă că nu va exista o minoritate de blocaj. E foarte probabil să nu existe o minoritate de blocaj şi, în condiţiile respective, decizia ar urma să se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate să primească un număr de imigranţi conform propunerii Comisiei Europene", a declarat Orban, la Digi 24.

România a anunţat iniţial că nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiaţi, în timp ce Comisia Europeană a repartizat Bucureştiului peste 6.000.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici