Vasile Dâncu: Trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv - FOTO

Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, consideră că, în prezent, societatea românească trăieşte "o democraţie care este bolnavă", pentru că există "un absenteism masiv", iar oamenii "de multe ori îşi vând votul pe un kilogram de ulei sau de zahăr", transmite corespondentul MEDIAFAX.

740 afișări
Imaginea articolului Vasile Dâncu: Trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv - FOTO

Dâncu: Trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv (Imagine: Dan Horia Rautan/Mediafax Foto)

Vasile Dâncu a declarat, sâmbătă, într-un discurs ţinut la Cluj-Napoca, unde a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), că oamenii nu mai au încredere în instituţii şi în stat.

"Trăim o criză de încredere în care România pare devastată, pare deşertificată. Oamenii nu mai au încredere în instituţii, în stat, au început să atace biserica, credinţa, nu mai au încredere unii în alţii, ne-am îndepărtat unii de alţii. Este un fenomen sociologic pe care îl măsurăm, este o măsurare tristă. Avem o criză a dezbaterii şi a ideilor, în spaţiul public nu se mai dezbat idei, nu se mai caută alternative. Avem o violenţă continuă, avem un spaţiu conflictual deschis şi ce este mai grav este că, astăzi, argumentarea este rar folosită. Trăim o dictatură a emoţiilor care nu duc la soluţii, trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv, pentru că oamenii nu se prezintă la vot, nu participă la dezbatere. De multe ori îşi vând votul pe un kilogram de ulei sau de zahăr, iar acesta nu este un gest de revoltă, ci este un semn de abrutizare a cetăţeanului care nu mai caută soluţii, care nu mai are speranţă", a spus Dâncu.

Potrivit acestuia, statul a primit din partea cetăţenilor toate delegările posibile, să aibă grijă de oameni, astfel încât aceştia să nu mai aibă nicio responsabilitate.

"Să se ocupe de bolnavi, de săraci, de dezastre, de educaţie şi sănătate, iar noi suntem nişte cetăţeni clienţi care aşteptăm, plătim impozite, dar stăm, de fapt, într-un pavilion de egoism vecin cu dezumanizarea. Nu ne mai sensibilizează suferinţa celorlalţi, criza din jurul nostru. Avem o criză a spiritului, una de solidaritate colectivă. Noi suntem o colecţie de insule care se îndepărtează unele de altele (…) A dispărut cuvântul viitor din discursurile noastre, sistemul politic şi social pare construit cu spatele la oameni, cu faţa spre conducători şi aceasta este o mare pierdere", a spus Vasile Dâncu.

Potrivit acestuia, mass-media produce o criză a culturii, fiind un canal care poate suporta orice, prin care se poate transmite orice, "un amplificator emoţional care transmite frica".

"Suntem o societate copleşită de frică, de la politicieni cărora le este frică să ia decizii, până la destine individuale marcate de frică. Avem o regresie spre magic, spre soluţii iluzorii, cum este cea a plecării în străinătate. Avem şi o criză a intelectualului şi una a culturii. Este o societate a incertitudinii maxime, în care dispare totul foarte repede", a afirmat Dâncu.

El s-a întrebat ce mai poate face un intelectual, un universitar clasic în aceste condiţii, dacă mai poate avea influenţă în această societate şi a răspuns că universitatea a rămas spaţiul care se adaptează cel mai uşor, unde nu se schimbă valorile şi unde se păstrează continuitatea acestora.

"În toate aceste crize ale spiritului contemporan, universitatea este cel mai important loc al rezistenţei colective, unde solidaritatea dintre profesori şi studenţi creează un loc al încrederii. Aici, profesorii se sprijină pe studenţi, iar studenţii pe dascăli, şi aşa se naşte încrederea. În universitate nu există conflict între generaţii, aici se reface un lanţ al ADN-ului cultural. Este nevoie de o reţea de minţi şi suflete care să dea o speranţă acestei societăţi. Universitatea este un spaţiu al libertăţii, este mereu învingătoare, niciun dictator nu a reuşit să învingă spiritul universităţii. Merită să păstrăm acest spirit al rezistenţei permanente", a menţionat Dâncu.

Vasile Dâncu a primit, sâmbătă, titlul de Profesor Honoris Causa al UBB Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aula Magna a universităţii.

Directorul Departamentului de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC), Ioan Hosu, a afirmat, la citirea Laudatio, că instituţia este onorată de faptul că Vasile Dâncu a acceptat titlul de Profesor Honoris Causa.

"Acest titlu este simbolul excelenţei în activităţi didactice şi al dezvoltării instituţionale în domeniul comunicării", a spus Hosu.

Vasile Dâncu este sociolog, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu", membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research), al Societăţii Sociologilor din România şi al Asociaţiei Sociologilor din România. El a contribuit la înfiinţarea, în cadrul UBB, a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială (1996), a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative (1996), a Centrului de Cercetare Sociologică Avansată (CESA).

El a fondat, în 1994, Institutul de Studii Sociale, Marketing şi Publicitate "Metro Media Transilvania", iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Cea mai recentă distincţie acordată lui Vasile Dâncu a fost Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Germaniei din partea preşedintelui Joachim Gauck, în 10 noiembrie 2015.

La ceremonia de acordare a titlului de Profesor Honoris Causa lui Dâncu au fost prezenţi, printre alţii, membri ai conducerii UBB, prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, deputatul PSD Aurelia Cristea, primarul Clujului, Emil Boc, fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

Acordarea titlului de Profesor Honoris Causa pentru Vasile Dâncu a fost aprobată de Consiliul profesoral al FSPAC, în 13 martie 2015, şi votată de Senatul UBB, în 11 mai 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici