Verestoy, despre WikiLeaks: Nu există niciun rând pe care să nu-l fi văzut şi în presă

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, luni, întrebat despre includerea sa într-un top 5 al oligarhilor din România, că referirile respective reprezintă un colaj al articolelor din presa anilor respectivi şi că este inclus de 20 de ani în topul oamenilor care fac ceva în ţară.

36 afișări
Imaginea articolului Verestoy, despre WikiLeaks: Nu există niciun rând pe care să nu-l fi văzut şi în presă

Verestoy, despre WikiLeaks: Nu există niciun rând pe care să nu-l fi văzut şi în presă (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

"Am văzut şi câteva extrase. Probabil or fi şi mai multe, dar să ştiţi că nu există niciun rând pe care să nu-l fi văzut şi în presă în anii respectivi. Este un colaj. Eu cel puţin nu am avut discuţii, nici taclale, nici mese, nici bârfe cu vreunul din angajaţii sau demnitarii unei ambasade, ai niciuneia", a declarat Verestoy.

El a mai spus că este inclus de 20 de ani în topul oamenilor care fac ceva în această ţară.

"Unii mă văd bine, alţii mai puţin bine", a mai spus Veretoy.

La rândul său, senatorul PSD Titus Corlăţean, a refuzat să comenteze referirile la persoana sa din telegramele WikiLeaks: "Nu comentez. Fiecare exprimă opiniile pe care le crede de cuviinţă. Eu sunt mai interesat de priorităţile reale ale României de azi. Restul, WikiLeaks, le comentaţi dumneavoastră în presă".

Un top al oligarhilor din România şi al baronilor locali, în care sunt menţionaţi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy, apare într-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews şi atribuit WikiLeaks.

Subiectul telegramei, clasificate drept confidenţiale, din 2007, este "Bani şi politică: cine deţine cu adevărat România?".

Raportul a fost semnat Taplin. În perioadă respectivă, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin menţionează că raportul a fost pregătit de absolventul Universităţii Indiană, Jeremy Stewart, în practica pe perioada verii în cadrul Secţiunii Politice a Ambasadei, a precizat Hotnews.

Conform sursei citate, în telegramă se arată că Attila Verestoy este "principalul susţinător financiar al UDMR, a fost senator UDMR reprezentând judeţul Harghita din 1990. În prezent este liderul UDMR în Senat şi vicepreşedintele comisiei comune parlamentare de supraveghere a SRI.

Înainte de 1989, Verestoy, chimist de formaţie, a lucrat la un institut de cercetare condus de Elena Ceauşescu. În aprilie 2007, ziarul Atac a publicat afirmaţii, făcute de un fost ofiţer de Securitate, potrivit cărora Verestoy fusese recrutat de Securitate în oraşul său natal Odorheiu Secuiesc, în ciuda unei decizii din octombrie 2006 a CNSAS care indica faptul că Verestoy nu a colaborat cu Securitatea. Din 1990, averea lui Verestoy s-a concentrat pe industria de cherestea din Harghita şi pe portofoliul său de acţiuni la bursă.

El a fost de asemenea implicat într-o serie de scandaluri politice, unele dintre ele recente. În 2005, el şi ministrul PNL al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost implicaţi când Ministerul român al Sănătăţii a oferit un contract de servicii spitaliceşti de 7 milioane de dolari către Hungastro (o companie de servicii în cadrul căreia Verestoy a fost, până de curând, principalul acţionar) după descalificarea principalului participant la licitaţie pe baza unui element tehnic. În mai 2007, el a fost implicat într-o posibilă schemă de insider trading după ce s-a implicat, pe Bursa Română de Valori, în tranzacţii cu acţiuni afectate de o lege în curs de adoptare în Parlament. Averea sa era evaluată la aproximativ 54 de milioane de dolari în 2006".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici