BREAKING NEWS  Victorie pentru democraţi. Partidul lui Joe Biden menţine majoritatea în Senat

Potrivit publicaţiei The Guardian, victoria democrată în Senat este încă o lovitură pentru republicanii care sperau la un „val roşu”.

20835 afișări
Imaginea articolului Victorie pentru democraţi. Partidul lui Joe Biden menţine majoritatea în Senat

Sursa Foto - United States Senate

Democraţii au păstrat controlul Senatului după ce cursa crucială din Nevada a fost anunţată în favoarea lor, consolidând o performanţă electorală în cadrul alegerilor intermediare pentru partid care şi-a depăşit aşteptările, transmite The Guardian

Deşi iniţial părea să piardă după numărarea a 77% din voturi, senatorul democrat Catherine Cortez Masto l-a învins pe contracandidatul republican Adam Laxalt, un fost procuror general al statului care a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump. 

După ce toate voturile au fost numărate, senatoarea democrată Catherine Cortez a obţinut 48,8 % (487.829 voturi), iar contracandidatul ei republican a luat 48,1% (481.273 voturi).

Victoria lui Masto vine după ce senatorul democrat Mark Kelly a fost reales în Arizona vineri seara târziu, ceea ce le asigură democraţilor 50 de locuri în Senat, republicanii având 49.  

În Congres, numai doi senatori sunt independenţi, Angus King şi Bernie Sanders. Amândoi susţin deciziile luate de Partidul Demcrat, întrucât sunt foşti membri ai formaţiunii liberale. 

Cu votul vicepreşedintelui democrat al SUA, Kamala Harris, democraţii dispun acum de 51 de voturi. Potrivit Constituţiei SUA, art. I, secţiunea 3, Vicepreşedintele Statelor Unite este preşedintele Senatului, dar nu va vota decât în cazul în care voturile celor două formaţiuni politice ale Senatului sunt împărţite în mod egal, adică 50 - 50. Kamala Harris poate da votul decisiv pentru trecerea unei legi, a unei moţiuni sau confirmarea unei nominalizări. 

Cursa din Georgia urmează să ajungă la un al doilea tur de scrutin în decembrie, dar chiar dacă republicanii câştigă acolo, o împărţire 50-50 înseamnă că Senatul ar fi controlat efectiv de democraţi, deoarece votul de egalitate îi revine vicepreşedintelui Kamala Harris.

În primul scrutin, senatorul democrat Raphael Warnock l-a învins cu 49,4% pe candidatul republican, Herschel Walker care a obţinut 48,5%. 

Pentru republicani, a fost o altă lovitură după ce au avut performanţe slabe în mai multe state. Partidul a promovat speranţa unui "val roşu" care ar putea străbate SUA şi ar putea să le livreze nu doar Senatul, ci şi camera superioară a Congresului în mâinile lor. În schimb, cu câteva excepţii, cum ar fi Florida, valul a fost mai degrabă o "picătură", scrie The Guardian pe un ton ironic. 

Victoria democraţilor în Senat este posibil să provoace noi dispute şi divizări în cercurile republicane cu privire la vinovatul pentru rezultatele slabe. O mare parte din atenţie s-a concentrat până acum asupra lui Trump după ce acesta a susţinut câţiva candidaţi sau celebrităţi în mai multe curse cheie care au pierdut, cum ar fi doctorul Mehmet Oz în Pennsylvania, învins de democratul John Fetterman. 

Victoria este, de asemenea, un alt impuls pentru preşedintele Joe Biden, după ce partidul său a sfidat temerile imediate că popularitatea sa scăzută şi un electorat afectat de inflaţia ridicată ar fi dus la rezultate slabe în alegerile guvernamentale din state şi la pierderea totală a majorităţii în ambele camere ale Congresului.

Democraţii au sfidat precedentul istoric, întrucât partidul care deţine Casa Albă pierde adesea alegerile de la jumătatea mandatului. 

Performanţa electorală este de natură să liniştească speculaţiile potrivit cărora Biden s-ar putea eschiva din cursa prezidenţială din 2024 şi ar putea părăsi funcţia după un singur mandat. Acum, el poate evidenţia realizările solide din primii doi ani de mandat şi performanţa solidă la alegerile de la mijlocul mandatului pentru a-şi consolida sprijinul din partea partidului său. 
 
Biden s-a declarat incredibil de mulţumit de prezenţa la vot în alegerile din SUA şi a spus că republicanii vor trebui acum să decidă "cine sunt ei".  
 
Pierderea Senatului de către republicani va concentra puternic atenţia asupra dominaţiei continue a lui Trump. S-au deschis fisuri, unele figuri republicane proeminente făcând apel deschis la Trump să nu-şi anunţe candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024, aşa cum se aşteaptă ca el să facă săptămâna viitoare.
 
Trump însuşi a atacat personalităţi republicane populare care ar putea rivaliza cu el, cum ar fi guvernatorul reales al Floridei, Ron DeSantis care a obţinut voturile a mai multor districte democrate puternice precum cele din Miami. 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici