VIDEO Depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu – Iohannis îi dă şah lui Dragnea

Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Grindeanu a fost marcată de atitudinea glacială a preşedintelui Klaus Iohannis şi de atacurile sale ironice la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, situaţie care i-a făcut pe miniştri să caute aprobarea şefului de partid pentru fiecare gest.

7095 afișări
Imaginea articolului VIDEO Depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu – Iohannis îi dă şah lui Dragnea

Depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu – Iohannis îi dă şah lui Dragnea

Ceremonia a fost una protocolară, cu valenţe clare de moment instituţional, dată fiind atitudinea rece a şefului statului faţă de miniştrii din Cabinet, dar şi faţă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, prezenţi în calitate de preşedinţi de Camere.

Cei 26 de miniştri şi premierul Grindeanu au depus jurămânul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit procedurilor uzuale în acest caz. Ministrul Dezvoltării, vicepremierul Sevil Shhaideh, a jurat pe Coran, în vreme ce ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, dar şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, - vizibil emoţionat - au omis să pună mâna dreaptă pe Biblie.

Preşedintele Iohannis i-a aşteptat şi a dat mâna cu fiecare, cu o atitudine la fel de distantă, dublată de o strângere de mână scurtă şi de o urare succintă de „succes”.

Lucrurile au început să se precipite în momentul în care şeful statului şi-a susţinut discursul.

„Aveţi o misiune grea, aveţi de îndeplinit promisiuni complicate”, a spus de la pupitru Iohannis, moment în care s-a uitat pentru prima dată în mod direct la liderul PSD, Liviu Dragnea.

În momentul în care şeful statului s-a adresat direct miniştrilor, spunându-le că trebuie să „livreze” ceea ce au promis în campania electorală, aceştia s-au simţit direct vizaţi, fapt remarcat în comportamentul lor, unii întorcând capul în altă parte sau schimbând priviri scurte cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

După ce a spus că speră ca într-o zi membrii Guvernului să-i se explice cum vor face să se încadreze într-un deficit bugetar de 3%, să crească salariile, să scadă TVA-ul, Iohannis a revenit, adresându-se direct preşedintelui PSD, Liviu Dragnea:

„Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteţi singurul care cunoaşte programul din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i si pe ei”, a spus Iohannis, special pentru Dragnea, acesta fiind momentul care Iohannis i-a dat şah lui Dragnea, forţând practic o mutare a acestuia în sensul de a-şi îndeplini promisiunile făcute în campania electorală, după ce le va face cunoscute şi miniştrilor din Cabinet.

Iohannis a speculat astfel o serie de declaraţii publice făcute de Dragnea în campanie şi ulterior campaniei, în care liderul PSD a spus textual că a lucrat la programul de guvernare care a fost votat de români şi că este singurul care îl ştie integral.

După ce a terminat cu discursul, Iohannis a dat mâna cu „musafirii” Dragnea şi Tăriceanu, aşa cum i-a denumit chiar el, şi a mers către centrul sălii, cu faţa la camerele de luat vederi şi la aparatele foto, invitându-i pe membrii Guvernului să facă o fotografie împreună.

„Dacă doriţi, poftiţi să facem o poză”, s-a adresat şeful statului noilor miniştri, care au fost puţin surprinşi de invitaţie, dată fiind atmosfera oarecum belicoasă.

Mai mult, unii miniştri au fost chiar reticenţi în a se îndrepta spre preşedinte, iar unii s-au uitat în direcţia lui Dragnea pentru a-şi lua aprobarea. După ce câţiva dintre ei s-au îndreptat către Iohannis, ceilalţi au renunţat la reticenţa iniţială şi au mers pentru a se fotografia cu preşedintele.

După momentul fotografiei, Iohannis a renunţat la atitidinea rece şi s-a îndreptat către zona rezervată jurnaliştilor, pentru a-i saluta, de această dată, cu zâmbetul pe buze.

„Vă promit că o să ne vedem mai des zilele acestea. Seară bună”, le-a transmis şeful statului jurnaliştilor.

Întrebat de ce nu există şampanie la ceremonie, uzuală în cazul unor ceremonii similare, Iohannis a răspuns: ”Haideţi să lăsăm şi pe mâine ceva”.

După acest moment, preşedintele a părăsit sala, ocolind zona în care se aflau membrii Guvernului. Aceştia au rămas însă în sală şi au făcut fotografii şi împreună cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, gest care arată în mod evident natura relaţiilor dintre Iohannis, pe de o parte, şi Dragnea şi Tăriceanu, pe de altă parte.

Dragnea şi-a luat şi el rămas-bun de la jurnalişti, dar fără a veni în zona acestora, după care a părăsit, împreună cu noii miniştri, sala dedicată acestei ceremonii, îndreptându-se către Palatul Victoria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici