VIDEO | Scandal în comisiile pentru buget. Florin Cîţu, singurul ministru propus de PNL care a primit AVIZ NEGATIV / Culise şi schimburi de replici

Florin Cîţu, propus ministru al Finanţelor, a declarat, după ce a primit aviz negativ din partea comisiilor pentru buget ale Parlamentului, că a fost un vot politic, deoarece au fost 19 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”, iar interpretarea preşedintelui comisiei de la PSD a fost ca avizul să fie unul negativ.

9657 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Scandal în comisiile pentru buget. Florin Cîţu, singurul ministru propus de PNL care a primit AVIZ NEGATIV / Culise şi schimburi de replici

Florin Cîţu este audiat ACUM în Parlament pentru funcţia de ministru de Finanţe

UPDATE ora 14.40 Audierea lui Florin Cîţu: culise şi schimburi de replici

Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, a primit, marţi, aviz negativ în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 19 voturi negative şi 19 voturi pozitive, fără abţineri, după o şedinţă presărată de momente neplăcute, de ironii, abordări nepotrivite sau acuzaţii de tot felul.

„A fost un vot politic, 14 - 14. A fost o audiere lungă care nu a avut parcursul pe care mi l-am dorit. Preşedintele Comisiei a interpretat că este un vot negativ”, a spus Cîţu, la ieşirea de la audieri.

Audierea lui Florin Cîţu a fost plină de schimburi dure de replici între social-democraţi şi liberali.

Eugen Teodorovici s-a declarat nemulţumit de faptul că ministrul propus pentru Finanţe, Florin Cîţu, citeşte de pe foi priorităţile mandatului său şi are răspunsirile tot pe foi. „La TV e mai uşor, faţă în faţă vă împiedicaţi”, le-a spus Teodorovici liberalilor.

În replică, aceştia l-au acuzat pe ministrul demis al Finanţelor că n-a venit la dezbatere decât să facă show, iar Teodorovici, deşi l-a întrerupt în mod constant pe Florin Cîţu, folosind invective ca “hoţ”, “mincinos”, “ipocrit”, a caracterizat şedinţa drept “un circ ieftin”.

Atunci când Florin Cîţu răspundea întrebărilor politicienilor, Teodorovici l-a întrerupt: “Domnule Cîţu, că sunteţi hot ştie toată lumea!”. Un parlamentar din opoziţie i-a replicat ministrului demis al Finanţelor: “Hoţ şi tu, mă!”.

Totodată, Teodorovici l-a acuzat pe Florin Cîţu că are de plătit Primăriei Capitalei mai multe taxe”În ultimii trei ani are de plătit la Primaria Capitalei taxe pentru cabinetul de parlamentar. Există şi o somaţie. Tu nu-ţi plăteşti taxe!”.

Totodată, în timpul audierii ministrului propus pentru Finanţe, Teodorovici a spus: “V-am mai spus eu, cu mine s-a închis. (...) Îmi plac c....., dar nu blonde”, nespecificând la cine s-a referit exact. Ulterior, la ieşirea din sală, Teodorovici nu a mai recunoscut că a spus aşa ceva.

În momentul în care FlorinCîţu a spus că îşi asumă repatrierea aurului de la Moscova, Teodorovici i-a spus: „Băi Cîţule, nu poţi să vorbeşti şi tu cinci minute fără foi?!”. El a mai spus în comisie: „Ludovic Orban nu-l ţine pe Florin Cîţu de poveşti, îl ţine de altceva”.

Teodorovici s-a adresat în mod jignitor şi unui parlamentar USR: „Tu de unde eşti? de la USR? Mânca-ţi-aş! Ia-l pe Barna şi duceţi-vă! Chiftelele vi le fac eu”, a spus el.

Senatorul Daniel Zamfir l-a întrebat pe Ludovic Orban, premierul desemnat, dacă vine la Palatul Victoria din postura de şomer.

În timpul şedinţei, politicienii au avut mai multe schimburi de replici acide, iar atmosfera a fost extrem de tensionată. „Nu mai suport asta! Spuneţ că tăiem pensii şi salarii. Faceţi ipocrizii de astea. Nu este aşa”, a zis deputatul PNL, Dan Vîlceanu. „Dane, îţi dau un tranchilizant?”, i-a replicat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Deputatul PSD, Matei Călin, a adus la audiere mai multe foi A4 care potrivit afirmaţiilor sale, reprezentau o colecţie de declaraţii făcute în spaţiul public şi pe Facebook de Florin Cîţu. „Sunt câte 10 pe pagină. Vi le dau!”, a afirmat Matei Călin.

El l-a făcut pe Cîţu „un alarmist şi un zvonist”. „Nu s-a adeverit nimic în trei ani, un mare mincinos”, a mai spus deputatul PSD. În replică, Cîţu a spus: “Mă bucur să ştiu că am aici fani ai paginii mele de Facebook”.

UPDATE ora 14.10 Florin Cîţu, despre avizul negativ primit în comisiile pentru buget: A fost un vot politic

Florin Cîţu, propus ministru al Finanţelor, a declarat că a fost un vot politic, deoarece au fost 19 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”, iar interpretarea preşedintelui comisiei de la PSD a fost ca avizul să fie unul negativ.

„A fost un vot politic, în primul rând şi a fost 19 la 19. Acum interpretarea preşedintelui comisie de la PSD a fost că este un vot negativ. Este un vot politic în care nu s-a luat o decizie, dacă mă întrebaţi pe mine. Cred că am reuşit să răspund nelămurilor de acolo, chiar dacă uenle întrebări nu îşi aveau sensul în această comisie, pentru că erau luate din titluri de tabloid şi can can. Dar am răspuns şi acolo”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de marţi a comisiilor reunite pentru buget”, a afirmat Florin Cîţu, marţi, la finalul şedinţei comisiilor reunite pentru buget.

Întrebat cum vede comportamentul lui Eugen Teodorovici faţă de el, pe parcursul audierii, liderul senatorilor PNL a spus că a cerut decenţă, la începutul şedinţei comisiei, însă pare-se că nu se poate acest lucru.

„Chiar am cerut să fie o discuţie decentă. Se pare că nu se poate şi apoi ne întrebăm de ce imaginea Parlamentului este cea care este în România. Atunci când preşedintele executiv al PSD dă tonul acestui tip de dezbatere care nu ne face cinste în Parlament, este foarte clar că ceilalţi nu aveau ce face decât să îl urmeze. Deşi în partea de început a comisiei am cerut decenţă, nu am fost ascultat şi aţi văzut că lucrurile au degenerat. Acum nu eu sunt cel care va trebuie să îşi evalueze pe preşedintele executiv al PSD, ci românii îl vor evalua”, a conchis Cîţu.

UPDATE ora 14.00 Eugen Teodorovici a întrerupt în mai multe rânduri audierea lui Florin Cîţu

Audierea ministrului desemnat al Finanţelor Florin Cîţu în comisiile de buget reunite a fost întreruptă în mai multe rînduri de ministrul demis al Finaţelor Eugen Teodorovici, care s-a remarcat şi prin folosirea unor termeni inadecvaţi.

"Cu mine s-a terminat. Îmi plac c....., dar nu blonde", a spus la un moment dat Teodorovici; nu este clar la ce s-a referit.

Ulterior, la ieşirea din sală, Teodorovici a negat că a folosit termeni nepotriviţi: „Vă spun şi dumneavoastră că n-am spus acest lucru”,

UPDATE ora 13.35 Cîţu, aviz negativ în comisie

Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor a primit aviz negativ din partea comisiilor pentru buget ale Parlamentului.

Cu 19 voturi pentru şi 19 împotrivă, Florin Cîţu are aviz negativ.


Audierea ministrului propus pentru Ministerul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, de către comisiile de specialitate, a început. Primele 10 minute s-au purtat pe chestiuni de procedura, mod de punere a întrebărilor şi privind raspunsurile pe care le va da ministrul desemnat, parlamentarii invocând cutumele practicate în comisie.

Florin Cîţu şi-a prezentat activitatea. Ministrul propus la Finanţe a spus: “În calitatea mea de ministru, dacă voi fi desemnat, îmi voi păstra opiniile legate de buget. Voi asculta toate opiniile chiar dacă cu multe dintre ele nu sunt de acord şi voi respecta întotdeauna deciziile Parlamentului. Guvernul Orban este unul de tranziţie şi tot ce spun astăzi trebuie evaluat prin acest filtru”.

„Pentru mine, Florin Cîţu, candidat acum, există un singur obiectiv. Înlăturarea sărăciei din România”, a spus ministrul desemnat. „Propun măsuri pe termen scurt şi pe termen mediu, immediate. Prima măsură se referă la rectificarea bugetară. Avem datele bugetului pentru august şi suntem la sfârşitul lunii octombrie. Nu vreau să intru în politică cu nimeni pe această temă”, a precizat Cîţu.

Cîţu a spus că bugetul pe 2020 va respecta alocarea de 2% pentru apărare, iar pentru educaţie de vor aloca spre 6% din PIB.

Un alt demers este revigorarea demersurilor, împrună cu BNR, pentru repatrierea tezaurului românesc de la Moscova, în condiţiile în car enu s-a făcut destul pentru aceasta, a spus ministrul desemnat. „ Îmi iau angajamentul să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă pentru a revigora, împreună cu guvernatorul Băncii Naţionale Române (BNR), comisia româno-rusă, chiar dacă acest lucru depăşeşte funcţia de ministru al Finanţelor. Cred că miniştrii de Finanţe de până acum nu au făcut destul în această speţă, iar pentru mine este o prolemă de mândrie naţională”, a spus Cîţu.

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat posibilitatea ca marile companii din energie Transelectricca şi Trransgaz să treacă în subordinea Ministerului Finanţelor, precizând că această variantă este încă în analiză.

Parlamentarii au trecut apoi la întrebări, prilej cu care Florin Cîţi a fost caracterizat drept „mincinos” sau „zvonist”, i s-a reproşat că a fost „capul umflării ROBOR”, pentru ca băncile să câştige, şi că a anunţat că România va avea „soarta Venezuelei” sau creşteri majore ale inflaţiei, fără ca aceste lucruri să se întâmple.

Eugen Teodorovici, ministrul demis al Finanţelor, prezent la audieri, a anunţat că există un proiect de buget creionat pentru 2020, care reprezintă viziunea PSD, şi a anunţat că la discuţia în parlament a bugetului va face foarte multe amendamente. Teodorovici a mai vorbit, ca recomandări pentru Cîţu, despre 2024 ca termen pentru aderarea României la zona euro, despre majorarea salariului minim pe economie, dar şi de faptul că o procedură de infrigement pentru depăşirea deficitului bugetar poate fi acceotată, dacă interesul economic o cere.

Teodorovici a precizat că nu va vota Guvernul liberal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici