VIDEO. Trump neagă orice legătură cu americanii acuzaţi de complot în Venezuela

  • Doi cetăţeni americani au fost arestaţi pe o plajă din Venezuela
  • Scopul presupus al misiunii lor era răsturnarea de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro
  • Preşedintele american Donald Trump a negat orice implicare în presupusa lovitură de stat
964 afișări
Imaginea articolului VIDEO. Trump neagă orice legătură cu americanii acuzaţi de complot în Venezuela

Sursa foto: profimedia

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că guvernul Statelor Unite nu are nicio legătură cu  presupusa lovitură de stat ratată din Venezuela. Doi cetăţeni americani se află în spatele gratiilor în ţara sud-americană unde sunt acuzaţi de complot împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Nicolas Maduro a declarat că cei doi mercenari fac parte dintr-o operaţiune susţinută de Columbia şi SUA menită să-l elimine de la putere.

Secretarul Apărării Statelor Unite, Mark Esper, a declarat neimplicarea guvernului într-o astfel de operaţiune. Un fost director al operaţiunilor internaţionale de la narcotice a întărit punctul de vedere al Secratarului Apărării deoarece o astfel de operaţiune, consideră el, nu ar fi primit aprobare.

Autorităţile din Venezuela i-au identificat pe cei doi bărbaţi reţinuţi drept Luke Denman şi Airan Berry, ambii foşti soldaţi ai forţelor speciale americane asociaţi cu firma de securitate privată din Florida, Silvercorp.

Fondatorul Silvercorp şi fost membru al Beretelor Verzi, Jordan Goudreau, a revendicat responsabilitatea asupra conducerii misiunii denumită „Operaţiunea Gideon”.

Cei doi foşti soldaţi americani au fost reţinuţi luni la zeci de kilometri de locul debarcării, pe o plajă, într-un sat de pescari.

Goudreau a spus că operaţiunea a fost concepută pentru a-l captura, nu şi ucide, pe Maduro. Bugetul alocat operaţiunii a fost unul de criză, după cum declară fondatorul Silvercorp. După ce a semnat un acord cu liderul opoziţiei venezuelene, susţinut de SUA, Juan Guaido, acesta nu l-ar fi plătit. Guaido neagă orice legătură cu Goudreau.

Juan Guaido este văzut drept conducătorul legitim al Venezuelei de SUA şi alte aproape 60 de ţări, după ce s-a autoproclamat anul trecut preşedinte interimar. Nicolas Maduro, pe de altă parte, are sprijinul Chinei, Rusiei şi a majorităţii instituţiilor statului din Venezuela, inclusiv al armatei. Maduro îl vede pe Guaido drept marioneta Statelor Unite.

Mai mulţi asociaţi ai liderului de opoziţie Juan Guaido au fost arestaţi astăzi.

Venezuela şi SUA au rupt legăturile diplomatice în urmă cu un an, astfel că nu există nicio ambasadă a SUA care să opereze pe teritoriul Venezuelei, relatează Al Jazeera.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici