Viorel Cataramă cere Tribunalului Bucureşti să anuleze unele prevederi din Codul Etic şi din Statutul PNL

Viorel Cataramă a depus o cerere la Tribunalul Bucureşti prin care solicită instanţei anularea mai multor articole din Codul Etic şi din Statutul PNL care ar încălca prevederile constituţionale, deoarece îngrădesc dreptul la liberă exprimare, stipulat în Legea fundamentală.

654 afișări
Imaginea articolului Viorel Cataramă cere Tribunalului Bucureşti să anuleze unele prevederi din Codul Etic şi din Statutul PNL

Viorel Cataramă cere Tribunalului Bucureşti să anuleze unele prevederi din Codul Etic şi din Statutul PNL

"Voi continua lupta pentru modernizarea şi reformarea PNL. Am cerut Tribunalului Bucureşti (Dosar 27799/3/2018) să constate nulitatea unor articole din documentele programatice ale partidului. Este tragic să conştientizam, că partidul liberal, care ar trebui să apere drepturile fundamentale ale oamenilor, câştigate cu sânge în 1989, înţelege, prin conducerea sa actuală, să cenzureze şi să îngrădească dreptul la liberă exprimare, consfinţit prin Constituţie! Numai renunţând la practici totalitare, aparţinând unor epoci apuse, vom reuşi să câştigăm încrederea oamenilor!", a declarat Viorel Cataramă, pentru MEDIAFAX.

În cererea adresată de Viorel Cataramă preşedintelui Tribunalului Bucureşti, secţia civilă, acesta cere "să constataţi nulitatea art. 14 şi 23 din Codul Etic al partidului şi, respectiv, a art. 13 a) şi 24 pct. 1 lit. b) din Statul PNL, prevederi adoptate cu încălcarea dispoziţiilor art. 30 alin. (1) şi (2) din Constituţie şi, pe cale de consecinţă, să dispuneţi înlăturarea lor din conţinutul acestor documente", potrivit documentului depus de liberal.

Prim-vicepreşedintele PNL Sector 2 trece în revistă articolele din Codul Etic şi din Statutul partidului care ar încălca Legea fundamentală.

"Codul Etic al PNL: «Art. 14. Se recomandă ca membrii PNL să nu transmit în afara partidului către persoane străine sau în mass-media, informaţii despre eventualele tensiuni sau conflicte intervenite în interiorul formaţiunii noastre politice Art. 23. Atât în mass-media cât şi în public, membrul PNL va susţine şi va prezenta linia partidului, nu va face declaraţii care să dăuneze intereselor/imaginii partidului, liderilor săi sau a oricărui membru al formaţiunii noastre.»

Statutul PNL: «Art. 13 Activitatea internă a partidului se bazează pe următoarele principia generale: a) libertatea de conştiinţă şi libertatea de exprimare a opiniilor oricărui membru în cadrul structurilor organizatorice ale partidului, precum şi în afara partidului în măsura în care exprimările respective nu contravin deciziile şi hotărârilor luate de organismele de conducere ale partidului; Art. 24 1. Fără discriminări sau privilegii, membrii PNL au următoarele drepturi: b) să îşi exprime liber opiniile în afara partidului, în măsura în care exprimările respective nu contravi principiilor politice ale partidului, asumate prin Programul politic şi Statut şi nici deciziilor şi hotărârilor organismelor de conducere ale partidului.»", precizează cele două documente.

Astfel, Viorel Cataramă arată în cererea adresată Tribunalului Bucureşti, că articolele mai sus menţionate încalcă primele două alineate ale articolului 30 din Constituţia României. Prin urmare, liberalul cere instanţei anularea prevederilor respecive din Codul Etic şi Statutul PNL.

"Vă rog să observaţi că, faţă de conţinutul clar al dispoziţiilor citate mai sus, rezultă fără dubiu că ne aflăm în prezenţa unei îngrădiri inadmisibile a dreptului de a face declaraţii în mass-media şi în spaţiul public şi a unei veritabile cenzuri interne impuse membrilor de partid, aspect care contravin flagrat libertăţii fundamentale de exprimare garantate de prevederile art. 30 alin (1) şi (2) din Constituţia României. Prin urmare, de vreme ce dreptul la liberă exprimare nu poate fi restrâns prin voinţa nimănui şi redus, în mod abuziv, doar la declaraţii sau opinii care să convină partidului sau liderilor săi, vă rog să constataţi că dispoziţiile în cauză sunt lovite de nulitate absolută şi să dispuneţi înlăturarea lor din cuprinsul celor două acte care le conţin (Codul Etic şi Statutul PNL)", conchide Cataramă în solitarea adresată Tribunalului Bucureşti.

Articolul 30 din Constituţie, la care face referire Viorel Cataramă, prevede urrmătoarele: "(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă".

Comisia de arbitraj PNL Bucureşti a stabilit că decizia de excludere a lui Viorel Cataramă din PNL este nulă, având în vedere că mai multe puncte din statutul partidului nu au fost respectate, inclusiv articolul ce prevede anunţarea din timp a persoanelor vizate de excludere şi dreptul la apărare.

"Admite contestaţia formulată de Cataramă Viorel şi declară nulă Decizia nr. 103/09.07.2018 a BEX al Partidului Naţional Liberal. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare", se arată în decizia luată în data de 3 august de către Comisiei de Arbitraj a PNL Bucureşti.

Întrebat pe 6 august, dacă Viorel Cataramă mai este sau nu membru al PNL, Ludovic Orban a răspuns: "Asta este când se termină procedura de statut". Preşedintele liberal a refuzat să comenteze pe marginea hotărârii Comisiei de Arbitraj prin care a fost anulată decizia de excludere din partid a prim-vicepreşedintelui PNL Sector 2.

Viorel Cataramă l-a atacat în repetate rânduri pe Ludovic Orban, spunând că acesta trebuie înlăturat de la şefia PNL pentru lipsa de comunicare, deciziile pe care le ia fără să se consulte cu ceilalţi liberali şi pentru faptul că a "predat" guvernarea la începutul anului, atunci când a mers la consultările de la Cotroceni fără vreo propunere de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici