Viorica Dăncilă, după refuzul lui Klaus Iohannis: Are ca obiectiv să blocheze activitatea Guvernului. Vom avea o şedinţă în coaliţia PSD-ALDE şi vom lua o decizie/ Ce spune despre BUGET

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară la Antena 3, referitor la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o numi ministru al Dezvoltării pe Lia Olguţa Vasilescu că o decizie va fi luată privind calea de urmat într-o şedinţă a coaliţiei PSD-ALDE.

1338 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, după refuzul lui Klaus Iohannis: Are ca obiectiv să blocheze activitatea Guvernului. Vom avea o şedinţă în coaliţia PSD-ALDE şi vom lua o decizie/ Ce spune despre BUGET

Viorica Dăncilă, după refuzul lui Klaus Iohannis: Are ca obiectiv să blocheze activitatea Guvernului. Vom avea o şedinţă în coaliţia PSD-ALDE şi vom lua o decizie

„Chiar dacă am venit cu altcineva cred că domnul preşedinte are ca obiectiv să blocheze activitatea Guvernului. Lucru văzut şi din faptul că mi-a fost cerută demisia de şapte ori. Toţi ochii statelor membre sunt aţinţiti asupra României. Ce vrem să arătăm războiul intern sau faptul că România e capabilă să conducă preşedinţia cu succes. Eu speram să am un răspuns pozitiv. E greu de prevăzut care va fi răspunsul preşedintleui, dar ştiu că în cadrul coaliţiei de guvernare e o stare de nemulţumire mare şi iritare. Vom avea şedinţă în coaliţia PSD-ALDE şi vom lua o decizie. Nu pot să spun care va fi decizia. E adevărat că şi dl Dragnea şi dl Tăriceanu sunt foarte nemulţumiţi, pentru că tot ceea ce i se reproşează Olguţei Vasilescu sunt lucruri nereale. Dacă un primar nu are experienţă în adminsitraţie, atunci cine să aibă?”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară la Antena 3.

Întrebată ce opinie are despre argumentele invocate de şeful statului în refuzul transmis premierului, Viorica Dăncilă a spus că i se pare incredibil ceea ce i se reproşează Olguţei Vasilescu.

„Depinde cum vede aceste cerinţe. Fiecare dintyre noi poate le vedem altfel. Depinde ce înseamnă moralitate sau imagine neştirbită pentru domnul preşedinte. Pentru mine înseamnă tot un blocaj. Mi s-au cerut foarte multe acte. Pentru că tocmai îmi dau seama de responsabilitatea Guvernului pentru România am încercat să am o atitudine pozitivă. Astfel s-a cerut cazier. Actele necesare că este cetăţean român, tot ce a cerut domnul preşedinte. După a venit o solicitare şi altă solicitare iar acum vine cu o respingere. Acum a cerut un nou lucru despre cum să fie un membru al Guvernului. Eu cred că responsabilitatea cum trebuie să fie un ministru trebuie să fie a premierului.

Iar ceea ce i se reproşează doamnei Olguţa Vasilescu mi se pare incredibil. Lipsă de experienţă? A fost primar, a fost acceptată de domnul Iohannis prima oară tot ca ministru. E rea credinţă şi boicotare a activităţii Guvernului. Iohannis trebuie să fie mediator. Cum se vede că de 70 de zile Guvernul României se confruntă cu lipsa a doi miniştri titulari pe Dezvoltare şi Transporturi? Toate statele se uită spre noi cum vom gestiona dosarele. Avem miniştri interimari, dar preia un ministru, termină alt ministru. Se fac negocieri cu raportori din umbră. Trebuie să ai o strategia”, a explicat şeful Executivului.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, într-o scrisoare adresată premierul Viorica Dăncilă, că respinge numirea Olguţei Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării, motivând că nu are pregătirea necesară. Şeful statului solicită o altă propunere pentru vicepremier şi Dezvoltare.

Şeful statului precizează că Olguţa Vasilescu, cât a fost ministru al Muncii, activitatea acesteia a fost lipsită de transparenţă, nepromovând dialogul cu societatea civilă. Acesta aminteşte şi de afirmaţii controversate pe care le-a făcut Vasilescu şi de „limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către CSM”.

Iohannis îi transmite şefului Executivului că aceasta urmează să înainteze o altă propunere pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. În scrisoare nu este precizat nimic în legătură cu Mircea Drăghici, social-democratul propus de Viorica Dăncilă pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Guvernul urmează să sesizeze la CCR un conflict constituţional între Executiv şi Preşedinţie din cauza refuzului şefului statului, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu. De asemenea, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, joi, pe Facebook, că a început redactarea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele lui Klaus Iohannis, precizând că şeful statului nu are niciun motiv de legalitate pentru respingere, ci doar "ura personală".

Dăncilă: Proiectul de buget va veni pe lista suplimentară şi mâine va fi adoptat

Description: Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară la un post TV, că bugetul pentru anul 2019 va fi adoptat în şedinţa de vineri a Guvernului, proiectul fiind înscris pe lista suplimentară a Executivului.

„Mâine (vineri - n.r.) va fi adoptat proiectul de buget. Bineînţeles am făcut şedinţa pregătitoare înainte să plec eu la Bruxelles, dar proiectul de buget va veni pe lista suplimentară şi mâine (vineri - n.r.) va fi adoptat”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară la Antena 3.

Referitor la acest subiect, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a explicat că nu există probleme în coaliţia de guvernare, iar discuţiile pe buget au mers bine, în ciuda speculaţiilor că ar fi existat tensiuni, susţinând că obiectivul este realizarea unui buget axat pe investiţii. Acesta a adăugat că a existat un consens pe partea de infrastructură.

Liderii coaliţiei PSD-ALDE întâlniri zilnice în această săptămână în care au discutat despre bugetul pentru acesta an. În acelaşi timp primarii de municipii s-au plâns că au fost reduse sumele alocate pentru administraţiile locale.

Ulterior unei întâlniri cu primarii de municipii, Dragnea a anunţat că, spre deosebire de anii anteriori, va exista o creştere de 27% pe toată administraţia locală din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, iar la nivelul Capitalei să se hotărască în ce mod se împart banii cu primăriile de sectoare.

De asemenea, preşedintele PSD a anunţat că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici. Această măsură va fi probabil luată printr-un amendament în Parlament, după adoptarea bugetului de către Executiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici