Viorica Dăncilă, interviu la TVR1 de 1 Decembrie: Preluarea preşedinţiei Consiliului UE, un examen pe care îl dăm în faţa Europei/ Priorităţile României

Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, într-un interviu la TVR, că preluarea preşedinţiei Consiliului UE este un examen pentru România, iar pentru o notă mare e nevoie de consens între partide, iar unii politicieni să treacă "dincolo de interesul personal".

372 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, interviu la TVR1 de 1 Decembrie: Preluarea preşedinţiei Consiliului UE, un examen pe care îl dăm în faţa Europei/ Priorităţile României

Viorica Dăncilă, interviu la TVR1 de 1 Decembrie: Preluarea preşedinţiei Consiliului UE e un examen pe care îl dăm în faţa Europei (captura romania TV)

"Întotdeauna am crezut în consens şi proiectele mari trebuie să unească clasa politică. Încă mai cred, pentru că adevăratele proiecte naţionale presupun acest lucru. (...) Acest lucru presupune să dăm la o parte interesele politice şi să ne unim pentru acele proiecte. Eu văd preluarea preşedintiţiei Consiliului UE ca pe un proiect naţional, aici e un examen pe care îl dă România în faţa Europei. Toţi vrem să obţinem o notă mare, dar acest lucru presupune un consens între instituţiile statului, clasa politică, dorinţă a fiecăruia de a ne implica în acest proiect naţional", a declarat Viorica Dăncilă, la TVR.

Premierul a vorbit şi despre reacţiile adversarilor politici şi a făcut referire, chiar dacă nu direct, la criticile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că România nu ar fi pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE.

"Foarte mulţi dintre politicieni au văzut interesul personal dincolo de cel de ţară, am văzut afirmaţii că nu suntem pregătiţi, ce a făcut să avem reacţii din partea altor ţări, cum ar fi Finlanda (n.r.: care a anunţat că e pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE în locul României) apoi declaraţiile CE şi ale preşedintelui Parlamentului European care au spus că suntem pregătiţi. Aş vrea ca această dată, 1 Decembrie, sărbătorirea Centenarului să aducă mai multă înţelepciune şi pornind de la 1 ianuarie să vedem preşedinţia rotativă ca un proiect de ţară pentru că nu e proiectul premierului, al Guvernului, ci al românilor", a mai spus Dăncilă.

Dăncilă, despre priorităţile din timpul preşedinţiei Consiliului UE: Politici de coeziune şi agricole

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că priorităţile României în timpul preşedinţiei Consiliului UE sunt reprezentate de polica de coeziune şi cea agricolă, autorităţile fiind conştiente că nu pot închide toate cele 250 de dosare.

"România este pe deplin pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, organizatoric şi logistic, România a asigurat preşedinţia din umbră în timpul preşedinţiei austriece. Din punctul acesta de vedere suntem pregătiţi. Fiecare ministru are pe birou dosarul cu punctele pe care le avem pe agenda europeană. (...) Sunt peste 250 de dosare legilative şi non-legislative. Suntem conştienţi că nu le putem închide pe toate. Le-am spus tuturor că trebuie să avem o abordare ambiţioasă, dar şi realistă", a declarat Viorica Dăncilă, într-un interviu acordat TVR.

Premierul spune că a avut discuţii în mod repetat cu preşedintele Comsiei Europene, a Parlamentului European şi cu cel al Consiliului şi că România va fi pregătită cu privire la preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

Cât priveşte priorităţile în cele şase luni de mandat: "Cele legate de politica de coeziune, care ne ajută să eliminăm elementele de diferenţă privind dezvoltare dintre regiuni şi cele de politică de agricultură, trebuie să ne impunem şi aş specifica aici plăţile directe, la nivelul celorlalte state membre, să nu se plafoneze subvenţia pentru fermele mari. Am făcut o prioritizare a dosarelor pentru a vedea realist pe care le putem închide. Evaluarea se va face pe baza dosarelor închise pe cadrul multianual, pe Brexit sau cum putem creiona viitorul UE după Brexit. România va trebui să aibă un rol de mediator între statele membre şi celelalte instituţii ale UE. Sunt optimistă, cunosc bine mecanismul de lucru în cadrul organismelor UE şi cred că vom avea o preşedinţie de succes", a mai sus Viorica Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici