Viorica Dăncilă, întrevedere cu Frans Timmermans la Guvern: Discuţiile au fost constructive/ Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres

Premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au avut luni, la Palatul Victoria, o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României şi Comisia Europeană. Executivul mai informează că discuţiile au fost constructive.

3150 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, întrevedere cu Frans Timmermans la Guvern: Discuţiile au fost constructive/ Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Frans Timmermans la Guvern: Discuţiile au fost constructive/ Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres

”Primul-ministru Viorica Dăncilă si prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans au avut astăzi (luni - n.r.), la Palatul Victoria o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României şi Comisia Europeană. Discuţiile au fost constructive şi au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămâna trecută. Ambele părţi au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv şi au convenit asupra paşilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări intre Executivul României şi Comisia Europeană”, informează Guvernul într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cei doi înalţi oficiali au agreat planul de lucru al experţilor români şi europeni care vor avea deja o prima întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluţii.

”În acest context au agreat că o nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare cu ocazia vizitei doamnei prim-ministru la Bruxelles”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Frans Timmermans la Guvern

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, luni seară, în biroul său din Guvern, pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia în România.

Frans Timmermans a ajuns la Palatul Victoria, luni, ora 18:00, pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă despre problemele din justiţie ale României. De altfel, oficialul european şi-a exprimat în ultimul timp nemulţumirile cu privire la modificările aduse de Executiv legilor justiţiei.

Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, că de când CE a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres, afirmând că acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă.

„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanţii Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privinţa Justiţiei din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei ţări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, luni, la Bucureşti.

Întrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a întamplat în cazul Ungariei şi al Poloniei, oficialul european nu a dorit să speculeze ce se va întâmpla, însă a zis că România poate utiliza raportul MCV pentru a se pune în acord cu Comisia Europeană.

„Nu voi specula următorii paşi. Fiecare ţară este diferită şi avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem paşi înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniţi înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă paşi în direcţia greşită. Ştiu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislaţie, dar la fel de important e să nu faceţi paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei", a mai spus Frans Timmermans.

Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa. La eveniment a vorbit despre drepturi şi libertăţi fundamentale, dar şi despre statul de drept, spunând că atunci când acesta este încălcat, insituţiile sunt puse sub un anumit control.

„Dacă o democraţie decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război aşa ceva nu mai este posibil. Societatea noastră şi instituţiile noastre sunt bazate pe democraţie, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. Nu poţi să foloseşti unul dintre aceste concepte împotriva celuilalt. Dar ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, foarte des, că Comisia Europeană, Consiliul Europei, spre exemplu, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare şi uneori această sporire a ingerinţelor se apără cu argumentul că <noi am câştigat alegerile>. Şi când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că eu deţin majoritatea. Este un concept fundamental pentru funcţionarea societăţilor noastre. O democraţie poate fi judecată prin protejarea minorităţilor. Majoritatea de azi ar putea fi minoritatea de mâine. Ce se întâmplă atunci când statul de drept este încălcat? Vedem că instituţiile sunt puse sub un anumit control. Dacă statul de drept este ameninţat, dacă presa este îngrădită, dacă democraţia este reinterpretată după ideea că câştigătorul ia totul, atunci cu siguranţă veţi vedea acest lucru consemnat”, a declarat Frans Timmermans la evenimentul la care a fost decorat de SNSPA.

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans se află în România cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa. După evenimentul organizat de SNSPA, Timmermans a plecat la Palatul Victoria, unde are o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici