Viorica Dăncilă, prima vizită externă la Bruxelles. Preşedinte Parlamentului European: Am cerut guvernului român să continue lupta împotriva corupţiei

Premierul Viorica Dăncilă are la Bruxelles, în perioada 19-21 februarie, întâlniri cu lideri europeni, printre care preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk, ea afirmând că va intensifica acţiunile de politică externă.

647 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, prima vizită externă la Bruxelles. Preşedinte Parlamentului European: Am cerut guvernului român să continue lupta împotriva corupţiei

Viorica Dăncilă, prima vizită externă la Bruxelles, unde se va întâlni cu liderii europeni. Subiectele aflate pe agenda premierulului

 Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, marţi, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, că a cerut guvernului român să continue consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei pentru transparenţă şi competitivitate.

”Am cerut guvernului român să continue să consolideze statul de drept, să continue lupta împotriva corupţiei pentru transparenţă şi competitivitate. Doamna prim-ministru mi-a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea faţă de colaborarea cu Parlamentul European şi în legătură cu disponibilitatea de a veni în plenară în Parlament pentru a vorbi despre proiectele României şi pentru o dezbatere în legătură cu viitorul Europei”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă.

El a mai spus că printre temele abordate cu premierul Viorica Dăncilă s-a mai numărat şi importanţa preşedinţiei române a Consiliului UE.

”Parlamentul European insistă asupra aprobării definitive a cadrului financiar multianual înainte de alegerile europene şi contăm pe colaborarea cu preşedinţia română. Am discutat şi despre nevoia ca bugetul european să crească. Nu am dori ca banii să vină din buzunarul cetăţeni, ci, aşa cu va propune parlamentul (european - n.r.), taxând economia digitală. Am vorbit despre un alt element important, care va fi Brexit-ul. Votul Parlamentului European va însemna sfârşitul acestui proces şi colaborarea cu preşedinţia română va fi extrem de importantă şi sin acest punct de vedere. Preşedinţia română va avea un rol important şi în procesul de integrare din Balcani. Va continua ceea ce vor face preşedinţia bulgară şi cea austriacă şi, avnd în vedere că România cunoaşte aprofundat realităţile din spaţiul balcanic”, a mai spus preşedintele Parlamentului European.

La rândul său, Viorica Dăncilă a afirmat că această vizită la Bruxelles, în noua sa calitate, este ”emoţionantă”.

”Astăzi am venit în calitate de prim-ministru şi cred că împreună cu dumneavoastră, împreună cu liderii europeni, trebuie să găsim soluţii la provocările care urmează. Am vorbit despre preşedinţia României la 1 ianuarie 2018 (2019 - n.r.), despre provocările la care trebuie să răspundă România, Brexit, cadrul financiar multianual. Am fost întrutotul de acord cu dl preşedinte Antonio Tajani referitor la creşterea bugetului sau menţinerea unui buget la acelaşi nivel, dar în acelaşi timp şi susţinerea politicii de coeziune şi a politicii agricole comune. Cred că o bună cooperare este benefică pentru Europa, este benefică pentru România”, a afirmat Dăncilă.

Viorica Dăncilă, întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, oficialul european vorbind despre rolul statelor central şi est-europene în consolidarea proiectului european.

În cadrul întrevederii, premierul Viorica Dăncilă a reiterat sprijinul României pentru consolidarea proiectului european şi a menţionat interesul ca Programul viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, pe care ţara noastră o va deţine în primul semestru al anului 2019, să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni.

Într-un comunicat de presă al Guvernului, se arată că şeful executivului a exprimat deschiderea Guvernului român de a coopera îndeaproape cu preşedintele Consiliului European în gestionarea dosarelor de pe agendă, precum şi pentru organizarea cu succes a Summit-ului European informal de la Sibiu, privind viitorul Europei, care va avea loc la 9 mai 2019.

Sursa citată menţionează că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat deschiderea sa de a lucra îndeaproape cu România, inclusiv în perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE, şi a evidenţiat rolul pe care statele central şi est-europene pot să îl joace în consolidarea proiectului european.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a reiterat susţinerea ţării noastre pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a pledat pentru continuarea aranjamentului şi sprijinului UE în implementarea procesului de reforme circumscris implementării Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, premierul a făcut referire la vizita pe care intenţionează să o efectueze săptămâna viitoare la Chişinău

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici