Viorica Dăncilă şi Rovana Plumb vor fi convocate de PNL la Parlament

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă la Iaşi, că PNL o va chema pe Viorica Dăncilă la "Ora Prim-Ministrului" la Camera Deputaţilor şi pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la "Ora Guvernului" la Senat.

756 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă şi Rovana Plumb vor fi convocate de PNL la Parlament

Ludovic Orban anunţă că PNL le va convoca pe VIorica Dăncilă şi Rovana Plumb la Parlament (Sursa: Mediafax Foto)

"Din nou am convocat-o pe doamna Dăncilă la Parlament. De data asta se pare că e programată să vină, aşa cum a fost programată să vină şi în data de 14. Motivul convocării este foarte simplu: vrem să auzim oficial din partea prim-ministrului României, în faţa Parlamentului, dacă acest guvern şi premierul acestui Guvern pune în practică recomandările Comisiei de la Veneţia şi cele din cadrul MCV şi de asemenea solicitările cuprinse în rezoluţia PE. Aici nu e loc de vrăjeală, de poveşti, de aburire, de dus cu zăhărelul. Lucrurile sunt foarte simple. Premierului trebuie să spună dacă vrea să pună în practică aceste recomandări sau nu", a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă la Iaşi.

Acesta a adăugat că liberalii o vor convoca şi pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la "Ora Guvernului" la Senat, având în vedere rata de absorbţie fondurilor UE dezastruoasă a ţării noaste.

"În cursul săptămânii viitoare am convocat-o la Senat, tot în cadrul acestei proceduri numită “Ora Guvernului” pe cea care se pare că în ultima vreme e mai preocupată să fie preşedinta PSD la Dâmboviţa, în locul lui Ţuţuianu, şi să îi hăcuie pe toţi susţinătorii lui Ţuţuianu din PSD de la Dâmboviţa, decât să absoardă fonduri europene, respectiv ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Considerăm inadmisibil ceea ce se întâmplă. Suntem la finalul lui 2018, adică al cincelea an din exerciţiul financiar multianual 2014-2020, adică mai avem doar doi ani de zile, iar gradul absorbţiei fondurilor europene este literalmente dezastruos. Este mai mic decât în primul exerciţiu financiar multianual de la intrarea României în UE (aderarea a fost în 2007 – n.r.)", a completat Orban.

Liderul liberal a mai spus că gradul de absorbţie este de 16%, şi că este sceptic că România va reuşi să atragă mai mult de 60% din fondurile europene.

"Avem un grad de absorbţie de 16% şi este sigur că aşa cum se mişcă lucrurile astăzi vom pierde miliarde şi miliarde de euro din cauza relei voinţe a incompetenţei actualilor guvernanţi, în special a celor care sunt responsabili cu gestiunea fondurilor europene. Sunt proiecte fundamentale pentru dezvoltarea României, proiecte de infrastructură mare, cum e proiectul Autostrăzii Unirii, a tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti, a autostăzii de Centură a Bucureştiului.

Nu cred că în acest exerciţiu financiar multianual al UE vom fi capabili să absorbim mai mult de 60% din fondurile europene care au fost puse la dispoziţia României. Neabsorbirea acestor fonduri e vina exclusivă a acestor guvernanţilor, care i-au privat pe români de miliarde de euro care se putea duce în autostradă, în tronsoane de cale ferată modernizată, în drumuri judeţene modernizate, în reţele de canalizare noi", a conchis Ludovic Orban.

Pe 14 noiembrie, Viorica Dăncilă trebuia să participe la "Ora prim-ministrului" la Parlament, însă membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au amânat dezbaterea, pentru a permite premierului să meargă la Palatul Cotroceni, la ceremonia de învestire a noului ministru al Afacerilor Europene, George Ciamba, care a fost numit după demisia din funcţie a lui Victor Negrescu.

Dezbaterile de la Ora Premierului aveau tema "Angajamentul Guvernului Dăncilă privind respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale reprezentanţilor instituţiilor UE referitoare la modificările Legilor Justiţiei, ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală", potrivit ordinii de zi de atunci a Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici