Viviane Reding: Criza politică din România ar putea prejudicia aderarea la Schengen

Acţiunile Guvernului de la Bucureşti din ultimele zile ameninţă şansele României de a adera la spaţiul Schengen şi ar putea amâna integrarea deplină în UE, susţine comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, citată de Financial Times în ediţia electronică.

2202 afișări
Imaginea articolului Viviane Reding: Criza politică din România ar putea prejudicia aderarea la Schengen

Viviane Reding (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding a declarat marţi pentru Financial Timesfără o revenire rapidă asupra măsurilor luate de premier în ultimele zile - inclusiv revocarea unei ordonanţe de urgenţă care reduce atribuţiile Curţii Constituţionale şi reinstaurarea în funcţie a avocatului poporului - şansele României de a adera la Shengen ar putea fi prejudiciate.

România şi Bulgaria se află încă sub monitorizarea UE, care vrea să se asigure că în acest fel sistemele judiciare din cele două ţări se vor apropia de normele europene şi că eforturile de combatere a crimei organizate şi a corupţiei vor fi intensificate. Reding a declarat că monitorizarea ar putea fi extinsă dacă România nu va reveni asupra acţiunilor sale.

"Dacă nu vor fi asigurări foarte credibile şi acţiuni concrete din partea Guvernului român în privinţa restabilirii statului de drept în România, ţara ar putea pierde ani întregi în procesul de integrare deplină în UE", a declarat ea.

Criza politică din această ţară care a aderat la Uniunea Europeană abia în 2007 ar putea complica, de asemenea, şansele altor ţări balcanice de a adera la blocul comunitar, dacă membrii acestuia vor cere mai multe dovezi de la ţările candidate privind respectarea standardelor democratice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici